Доступність посилання

ТОП новини

Росія та угруповання «ДНР» і «ЛНР» проти поліцейської місії ОБСЄ


Ілюстраційне фото. Місія ОБСЄ на КПП у Станиці Луганській
Ілюстраційне фото. Місія ОБСЄ на КПП у Станиці Луганській

«Із січня є суттєве зростання числа порушень режиму припинення вогню, особливо в районі Авдіївки, Ясинуватої

Мінськ У столиці Білорусі 6 квітня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи із врегулювання конфлікту на Донбасі. У ньому брали участь офіційні представники: від України – Леонід Кучма (скайпом), від Росії – Борис Гризлов, від ОБСЄ – посол Мартін Сайдік.


Якогось прориву не відбулося по жодному з питань, які обговорювалися. Речниця українського представника на переговорах Дарка Оліфер залишила у Фейсбуці досить роздратований коментар з цього приводу, зокрема тому, що продовжуються обстріли, що проросійські бойовики з угруповання «ЛНР» блокують роботу нового пункту пропуску у Золотому Луганської області.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Невдоволеним був і представник ОБСЄ на переговорах посол Мартін Сайдік. Він заявив: «На жаль, із січня цього року є суттєве зростання числа порушень режиму

зупинення вогню, особливо в районі Авдіївки, Ясинуватої у Донецькій області. Щоб запобігти подальшій ескалації та зменшити насильство, я закликаю усі сторони продемонструвати стриманість та дотримуватися угоди про зупинення вогню».

Прогресу щодо звільнення полонених немає

Сподівання української делегації на прогрес у проблемі звільнення полонених та заручників не справдилися.

Українська сторона вважає це питання принциповим та болісним для себе, вона знову виступила зі зверненням, щоб Росія та представники ОРДіЛО (окремих районів Донецької і Луганської областей) звільнили незаконно утримуваних осіб, у тому числі Надію Савченко.

Посол Мартін Сайдік з цього приводу за підсумками перегорів заявив: «Учасники підгрупи з гуманітарних питань, як і раніше, сконцентровані на питанні звільнення та передачі осіб, яких утримують у зв’язку з конфліктом. Учасники будуть продовжувати роботу щодо узгодження дорожньої мапи, яку було представлено на минулому засіданні».

Про поліцейську місію на Донбасі немає пропозиції від ОБСЄ -- Сайдік

На перемовах у Мінську та перед ними обговорювали пропозицію президента України Петра Порошенка про озброєну поліцейську місію ОБСЄ, яка могла б гарантувати безпеку на Донбасі під час гіпотетичних виборів у майбутньому.

У зв’язку з цією пропозицією Порошенка, у вівторок зі спільною заявою виступили представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» на переговорах у Мінську Денис Пушилін і Владислав Дейнега.

За їхніми словами, «створення збройної міжнародної поліції заради безпеки виборів не передбачено Мінськими угодами і безпосередньо їм суперечить».

Подібну місію вони називають не інакше як «інтервенцією, яка призведе до масштабних бойових зіткнень і справжньої війни, в яку будуть безпосередньо залучені країни Заходу».

На засіданні у середу в Мінську їх цілком підтримав представник Росії Борис Гризлов.

Посол Мартін Сайдік, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, повідомив, що ця пропозиція дійсно обговорювалася у Мінську.

«Але я мушу сказати, що до цього часу Секретаріат та німецьке головування ОБСЄ не дали свої пропозиції з цього питання, тому прошу мене зрозуміти, що я не можу це коментувати», – зазначив він.

Наступне засідання Тристоронньої робочої групи відбудеться 20 квітня.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG