Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: підсумки референдуму в Нідерландах не є перешкодою на шляху України до Європи


Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)
Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)

Україна не відмовиться від планів євроінтеграції через негативний для Києва результат референдуму в Нідерландах, учасники якого виступили проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про це 7 квітня заявив президент України Петро Порошенко.

«Впевнений, що стратегічно ця подія не є перешкодою на шляху України до Європи. Хочу відповідально заявити, що, незважаючи на це, Україна продовжить втілювати в життя Угоду про асоціацію, забезпечить створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з Євросоюзом, оскільки це – шлях до модернізації української держави і зміцнення її незалежності», – наголосив Порошенко.

Президент України також нагадав, що референдум у Нідерландах має консультативний характер. «Отже, тепер слово за урядом, парламентом, політикумом Голландії», – вказав глава української держави.

Відео Адміністрації президента України

За даними центру соціології IPSOS, на референдумі у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС явка виборців становила 32%. За остаточними результатами екзит-полів, 37,5% виборців проголосували за асоціацію з Україною, 61,7% – проти. Щоб голосування було визнане таким, що відбулося, необхідно, щоб в ньому взяли участь не менш як 30 відсотків виборців.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив пізно ввечері 6 квітня після завершення референдуму, що влада цієї країни ретельно переглядатиме Угоду про асоціацію з Україною, щоб задовольнити усі сторони.

«Спочатку дочекаємося остаточних результатів, далі будемо обговорювати це в уряді, далі у парламенті, потім у ЄС. Хочу одразу попередити людей, щоб не було поспішних очікувань: ми не хочемо підводити тих, хто прийшов голосувати, і з повагою ставимося до їхнього вибору – за чи проти – ми ухвалимо дуже акуратне рішення», – наголосив Марк Рютте.

Виборча комісія Нідерландів повідомила, що оприлюднить офіційні результати референдуму 12 квітня, а попередні – 8 квітня.

XS
SM
MD
LG