Доступність посилання

ТОП новини

Кількість хворих на діабет дітей в Україні зростає – лікарі


За прогнозами, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті

Вікторія Юркіна

Київ – «​Перемогти діабет»​ – таке гасло обрали цьогоріч до Всесвітнього дня здоров'я, яке відзначають 7 квітня.​ Українці, які хворіють на цукровий діабет, переконують: пересічному громадянину дуже дорого забезпечувати себе якісним закордонним інсуліном, тоді як вітчизняний лише погіршує стан здоров'я. За даними МОЗ, в Україні понад мільйон хворих на цукровий діабет, з них більш як 200 тисяч є інсулінозалежними.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

28-річний Владислав Коновалов із Чорткова Тернопільскої області вже 20 років хворіє на цукровий діабет другого типу, тому є залежним від інсуліну. Він каже, що торік від держави практично не отримував життєво важливого препарату, як і його знайомі з діабетом. Місцева лікарня запевняла, що тендер не проводили і грошей на закордонний інсулін не видавали. Лишалося купувати інсулін за власні кошти, а багатьом довелося перейти на вітчизняний, який гірший за якістю.

«Того року було жахливо. Все залежало від долара. Інсулін коштує приблизно 250 гривень за пляшечку. Мені таких пляшечок треба дві на місяць, як мінімум. Отже, лише приблизно 500 гривень на місяць ти витрачаєш тільки на інсулін. Якщо не заробиш, то помреш», – розповів Владислав Коновалов.

МОЗ України планує видавати інсулін за рецептом

Міністерство охорони здоров’я вже створило інтерактивний реєстр хворих на діабет. У відомстві планують переформатувати стару базу даних та видавати інсулін лише за рецептом. За планом, з січня поточного року Україна мала перейти на Європейську систему відшкодування вартості препаратів інсуліну.

«Процес затягнувся, але нещодавно Кабінет міністрів офіційно прийняв рішення про впровадження цієї системи. Ще треба підключити систему аптек, які братимуть участь у проекті, вирішити деякі організаційні моменти, але на рівні Кабінету міністрів та прем’єр-міністра України питання вирішено, тому система має запрацювати протягом року», – повідомив головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з ендокринології Борис Маньковський.

Експерт також зазначив, що торік гроші на інсулін в областях надавали по-різному. Зазвичай, кошти надходять з держбюджету, а потім субвенціями розподіляються серед регіонів, які проводять тендери на закупівлю інсуліну. Грошей не вистачає через девальвацію, тому медики сподіваються на місцеві бюджети, які можуть пропонувати додаткове фінансування. У деяких регіонів була така можливість.

Борис Маньковський зауважує, що у групі підвищеного ризику перебувають люди, які мають зайву вагу, ведуть пасивний образ життя чи генетично схильні до цього захворювання. Крім того, ризикують захворіти на діабет жінки, які народжують дітей вагою понад 4 кілограми. Перебіг діабету може відбуватися безсимптомно, тому слід регулярно перевіряти рівень глюкози в крові. Головні ознаки появи діабету – сухість у роті, постійна спрага, часте сечовипускання, свербіж шкіри та можлива втрата ваги.

Держава має вчити населення здоровому способу життя – Петренко

Міжнародна діабетична асоціація України планує провести інформаційну кампанію у загальноосвітніх школах з метою запобігання поширенню діабету. Президент асоціації Людмила Петренко переконує, що людей треба вчити вести здоровий спосіб життя, бо за прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті.

«Останнім часом ми помітили поширення випадків захворювання на діабет серед дітей. Сумно, адже тенденція така, що вони не схильні до цього генетично, а вже є новими носіями хвороби. Ми проводимо велику просвітницьку роботу серед населення. Розповідаємо про перші симптоми, про те, хто знаходиться у групі ризику. У батьків нема часу, бо вони тільки і роблять, що заробляють гроші. Як наслідок, не вистачає часу на те, щоб орагнізувати правильне харчування у родині. Через нездоровий образ життя цукровий діабет поширюється не лише в Україні, а й у світі», – зауважує Людмила Петренко.

Згідно з даними ВООЗ, приблизно 350 мільйонів людей у світі хворіють на цукровий діабет. Очікують, що ця цифра подвоїться у найближчі 20 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG