Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ: НАТО проводить наймасштабніше посилення колективної системи захисту з часів Холодної війни


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

«Ми дислокуємо більше військових у східних країнах-членах альянсу, підвищуємо рівень готовності військових, якщо виникне необхідність діяти»

Очільник НАТО Єнс Столтенберґ називає російську агресію та тероризм найбільшими загрозами безпеці у світі. Про це він заявив в коментарі «Голосу Америки», прибувши до Вашингтона у рамках підготовки до саміту НАТО, що відбудеться у липні у Варшаві. На цьому заході питання агресії Росії в Україні та боротьба з угрупованням «Ісламська держава» будуть ключовими темами обговорення, заявив Столтенберґ.

«Ми будемо обговорювати, як у більш ефективний спосіб посилити нашу відповідь Росії на її дії в Україні, а також як НАТО може збільшити свій внесок у боротьбі проти ІДІЛ. Це наші два головних виклики – вони дуже різні, але ми повинні бути готові протидіяти викликам з південного фронту, Близького Сходу, разом з тим викликам, які кидає Росія», – сказав генсекретар НАТО.

Він повідомив, що з огляду на виклики, нині альянс посилює свою присутність на східних рубежах.

«Щодо того, що ми вже робимо – ми проводимо найбільш масштабне посилення нашої колективної системи захисту з часів Холодної війни. Ми дислокуємо більше військових у східних країнах-членах альянсу, підвищуємо рівень готовності військових, якщо виникне необхідність діяти. Також ми запроваджуємо мережу малих штабів у східній частині альянсу так, щоб вони могли виступити ланкою між центром та регіонами», – додав Столтерберґ.

Разом з тим, Єнс Столтенберґ наголошує, що зміцнення обороноздатності альянсу не означає відмови від діалогу.

«Нам потрібен діалог, тому що ми намагаємось уникнути нової Холодної війни. НАТО не прагне конфронтації з Росією. Ми не хочемо нової Холодної війни, однак ми вважаємо, що нема ніяких суперечності у проведенні політики міцного захисту та веденні діалогу»,
Столтенберґ також заявив, що НАТО продовжуватиме проводити політику «відкритих дверей» щодо нових членів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG