Доступність посилання

ТОП новини

Національна гвардія в Росії: охорона громадян чи від громадян?


Політична карикатура Сергія Йолкіна
Політична карикатура Сергія Йолкіна

Оглядачі роблять висновок: напередодні виборів влада готується до розгону потенційних протестувальників завчасно

Кого захищатиме Національна гвардія, про створення якої оголосив президент Росії Володимир Путін? За словами російського керманича, вона займатиметься «боротьбою з тероризмом та організованою злочинністю» та об’єднуватиме у своїх структурах спецпідрозділи на кшталт «ОМОН» і «СОБР». Підпорядковуватиметься нове силове відомство безпосередньо президенту. Проте критики Кремля вважають, що в непевні для влади часи Путін створює підрозділи для охорони свого найближчого оточення.


Створення Національної гвардії – лише частина реформи силових органів, про яку оголосив президент Росії Володимир Путін, повідомляючи про свій указ.

«Рішення ухвалено. Ми створюємо новий федеральний орган виконавчої влади на базі внутрішніх військ МВС, ми створюємо Національну гвардію, яка займатиметься боротьбою з тероризмом, боротьбою з організованою злочинністю, у тісній співпраці з Міністерством внутрішніх справ буде продовжувати виконувати ті функції, які виконували підрозділи ОМОНу, СОБРу, ми зафіксуємо це – як ми і обговорювали з міністром внутрішніх справ – не лише в указі, але і в майбутньому федеральному законі», – заявив президент Володимир Путін.

Як повідомляється, нова організація займатиметься не лише боротьбою з тероризмом і організованою злочинністю, а також охороною урядових установ і кордонів. За офіційною інформацією, в результаті реформи відбудуться скорочення кількості силовиків, адже через економічну кризу в Росії влада скорочує бюджет різним відомствам і міністерствам вже сьогодні і їм доводиться скорочувати персонал.

Влада готується до розгону протестувальників завчасно – оглядачі

Однак критики звертають увагу на те, що силовий апарат є одним зі стовпів влади Путіна. За оцінками, загалом у російських Міноборони, МВС, Міністерстві юстиції, ФСБ і СВР працюють понад 4 мільйони осіб, а тому опоненти Кремля висувають свої версії створення нового «суперсилового» відомства.

У дочки глави Нацгвардії квартира площею 500 квадратних метрів і вартістю 343 мільйони рублів. А сам Золотов отримав у власність дачу наркома Мікояна
Олексій Навальний

«Давайте я зніму ваші запитання на тему, «кого охоронятиме Національна гвардія». У Жанни Золотової, дочки глави Нацгвардії Золотова, квартира площею 500 квадратних метрів і вартістю 343 мільйони рублів. А сам Золотов отримав у власність дачу наркома Мікояна. Ось для охорони всього цього і потрібна Національна гвардія», – пише на своїй сторінці у мережі Facebook опозиційний політик Олексій Навальний.

Володимир Путін в автомобілі (архівне фото)
Володимир Путін в автомобілі (архівне фото)

Про те, що функції розгону «незаконних» протестів також будуть покладені на Національну гвардію, уточнив пізніше прес-секретар Путіна Дмитро Песков.

Оглядачі роблять висновок, що напередодні парламентських виборів, які мають відбутися у Росії вже у вересні цього року, та з прицілом на президентські вибори 2018 року, влада готується до розгону потенційних протестувальників завчасно. Згідно з проектом закону, поданого вже наступного дня, гвардійці матимуть право використовувати зброю без попередження, якщо вважатимуть ситуацію небезпечною для себе чи інших громадян.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG