Доступність посилання

ТОП новини

«Серйозна країна» Панама боротиметься з фінансовими злочинами – президент


У Mossack Fonseca назвали «кримінальним злочином» оприлюднення офшорних схем з відмивання грошей політиками і бізнесменами з різних країн світу

На масивний витік інформації про політиків, зірок і бізнесменів, що приховували свої статки від податкових органах у десятках країн світу, відреагували і безпосередні учасники скандалу – панамська компанія Mossack Fonseca та президент країни. Панамська юридична фірма повідомила про кібератаку на її офіс, а президент країни заявив, що скандал навколо прихованих грошей – це не тільки панамська проблема, а й проблема багатьох інших країн.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У телевізійному зверненні до народу президент Панами Хуан Карлос Варела заявив, що його країна вживатиме заходів для посилення прозорості фінансових операцій і співпрацюватиме у цьому з іншими державами. Він також наголосив, що Панама допомагатиме у переслідуванні злочинців та у вирішенні, за його словами «глобальної проблеми.

Ми підтверджуємо наші зобов’язання, які Панама взяла на себе як серйозна країна, яка поважає міжнародне законодавство та співпрацю з міжнародним співтовариством у пошуках вирішення глобальної проблеми
Хуан Карлос Варела

«Я хочу, щоб було зрозуміло, що Панама продовжуватиме співпрацю з іншими державами, як ми і робили досі в правових питаннях, в тому числі, щодо обміну інформацією, для того, щоб переслідувати злочинців, що скоїли злочин, згідно з нашим кримінальним кодексом, для того, щоб виконати наші міжнародні зобов’язання. Ми підтверджуємо наші зобов’язання, які Панама взяла на себе як серйозна країна, яка поважає міжнародне законодавство та співпрацю з міжнародним співтовариством у пошуках вирішення глобальної проблеми», – заявив президент Панами.

Внаслідок масованого витоку документів юридичної компанії Mossack Fonseca Панама піддалася критиці Організації з економічної співпраці та розвитку через барк фінансової прозорості.

Тим часом у самій фірмі Mossack Fonseca назвали «кримінальним злочином» оприлюднення офшорних схем з відмивання грошей політиками і бізнесменами з різних країн світу. За словами співзасновника компанії Рамона Фонсекі, конфіденційність є фундаментальним правом людини, яке все більше і більше розмивається в сучасному світі.

Кожна людина має право на недоторканність приватного життя, якби він був королем або жебраком
Рамон Фонсека

«Кожна людина має право на недоторканність приватного життя, якби він був королем або жебраком», – сказав він агентству Франс Прес.

Після того, як днями в журналісти повідомили про те, що до них потрапили 11 з половиною мільйонів документів Mossack Fonseca про офшорні компанії в Панамі, через які від податків ухилялися порядку 128 нинішніх і колишніх високопоставлених політиків і інших представники світової еліти в різних сферах діяльності, політичні скандали вибухнули по всьому світу. Документи потрапили в руки фахівців з Міжнародного консорціуму журналістів, що займаються розслідуваннями, а також німецької газети Sueddeutsche Zeitung і ще понад 100 новинних організацій.

У зв’язку зі скандалом у відставку подав прем'єр-міністр Ісландії. В Австрії покинув свій пост глава іпотечного банку землі Форарльберг. У Чилі звільнений глава місцевого підрозділу міжнародної організації Transparency International.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG