Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація ЄС – Україна потрапила «в заручники»


Місто Ейндговен. Надпис: «Не дай Путіну завершити його розмальовку. Проголосуй «за» 6 квітня»
Місто Ейндговен. Надпис: «Не дай Путіну завершити його розмальовку. Проголосуй «за» 6 квітня»

Все, що послаблює Європейський союз, тільки на руку Росії, без якої також не обійшлося на референдумі у Нідерландах – Аманда Пол

Брюссель – Українсько-європейська угода потрапила в заручники, а тепер є побоювання й щодо безвізового режиму, який свого часу теж мають проголосувати у парламенті Нідерландів. На це після референдуму, що, за попередніми даними, відкинув ратифікацію Нідерландами Угоди про асоціацію України з ЄС, звертають увагу брюссельські аналітики. На думку експертів, провина за провальні для Києва та Брюсселя голосування здебільшого лежить на нинішньому нідерландському уряді, що не зумів пояснити громадянам, про що власне ця угода.


Річард Говіт, євродепутат від британських лейбористів, особисто брав участь у Революції гідності, тож знає ціну Угоди про асоціацію не з інформаційних стрічок. Нині, після нідерландського «ні», він каже, що все це виглядає сумно, і водночас вірить в оптимізм українців.

«Це був прояв праворадикального євроскептичного популізму, з яким я борюся все своє політичне життя. Як людина, яка побувала на Майдані, я продовжую поділяти бачення, надію та ентузіазм цього народу», – наголошує європарламентар.

Колишній бельгійський прем’єр-міністр, а нині голова ліберального крила Європарламенту Гі Вергофстадт каже, що також не здивований результатом нідерландського референдуму. «Європейська спільнота наразі не здатна подолати ту велику кризу, перед якою вона постала. Це можна зробити лише за умови тіснішої співпраці та реформування Євросоюзу. Іншого не дано».

Все, що послаблює ЄС, тільки на руку Росії, без якої також не обійшлося на цьому референдумі
Аманда Пол

Всі очікували того, що сталося, хоча, можливо, відмови й не в таких великих обсягах. Але і вона зрештою, теж відносна, зауважила у розмові з Радіо Свобода експерт з Європейського політичного центру Аманда Пол. На її думку, нідерландці зробили українсько-європейську угоду заручницею, адже схожі угоди є і з Молдовою, і з Грузією. «Це дискримінація з боку Нідерландів», – каже експерт, наголошуючи: «Все, що послаблює ЄС, тільки на руку Росії, без якої також не обійшлося на цьому референдумі».

Це негативний сигнал і щодо безвізового режиму – аналітик

Асоціація ЄС-Україна потрапила «в заручники»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Вплив на скасування віз, всі критерії для якого Україна виконала, значно більше турбує, ніж Угода про асоціацію
Аманда Пол

«Це отримало дуже негативний сигнал і психологічний удар для українців. Вони, можливо, тепер занепокояться щодо візової лібералізації. Адже як тепер це будуть розглядати в нідерландському парламенті? Вплив на скасування віз, всі критерії для якого Україна виконала, значно більше турбує, ніж Угода про асоціацію», – зауважує Аманда Пол.

«Угода про асоціацію – це дорожня карта реформ, яка не надавала права на вступ до ЄС, яка взагалі нічого не обіцяла, а лише мала допомогти Україні, – каже вона. – Тепер це відкинули популісти, за допомоги людей, які навіть не мали уяви, про що саме йдеться».

На думку Рози Балфур, політолога з Фонду Маршалла в Брюсселі, прорив популізму в Нідерландах на сумлінні нинішнього нідерландського уряду, який тільки мовчазно спостерігав за кампанією євроскептиків. «Вони уникали сутичок із опонентами, вирішили не проводити переконливої агітації й не розповідали людям, про що насправді ця угода, – зауважує Балфур. – Ми бачимо, як вміло популісти можуть маніпулювати європейською політикою». Водночас Кремлю немає підстав цьому радіти, каже вона.

Не думаю, що це слід сприймати як перемогу Росії. Не забувайте статистику: 32 відсотки людей у понад 16-мільйонних Нідерландах прийшли голосувати. На тлі півмільярдного Євросоюзу це дуже мало
Роза Балфур

«Не думаю, що це слід сприймати як перемогу Росії. Не забувайте статистику: 32 відсотки людей у понад 16-мільйонних Нідерландах прийшли голосувати. На тлі півмільярдного Євросоюзу це дуже мало. Тож не думаю, що євроустанови чи всі інші країни ЄС дозволять такій невеликій кількості людей стати блокуючою меншістю», – зазначає Роза Балфур.

Насправді, якщо порахувати точніше, то кількість громадян Нідерландів, які проголосували проти українсько-європейської асоціації, складає всього трохи більше від 0,6 відсотка півмільярдного населення Європейського союзу.

Популісти Нідерландів вже виношують нові плани

Один з ініціаторів нідерландського референдуму, голова організації «Форум за демократію», письменник Тьєррі Боде готує свій список пропозицій щодо змін, які, на його думку, слід внести до Угоди про асоціацію ЄС і України. Про це він заявив у інтерв’ю одному з місцевих телеканалів. За словами Боде, свої поради він готовий надати особисто прем’єр-міністрові Марку Рютте.

«Цей документ, що міститиме поправки до Угоди про асоціацію, я маю намір підготувати разом з іншими інтелектуалами табору, що заявив «ні», – сказав Боде, висловлюючи сподівання на те, що їх буде враховано, коли керівництво Нідерландів вестиме переговори у Брюсселі щодо подальших кроків.

Водночас Тьєррі Боде заявляє, що він і його прибічники вже виношують нові плани: можливості винесення на всенародне обговорення у Нідерландах наступної теми, однією з яких могла б бути або Трансатлантична зона вільної торгівлі між ЄС і США, або нова ініціатива фінансової підтримки країн південної Європи з боку ЄС, або загалом європейський підхід до проблеми біженців. Також можливою темою, на думку Боде, може стати доля єдиної європейської валюти євро.

«У майбутньому, сподіваюся, референдумів буде більше», – зауважує Тьєррі Боде.


На цю ж тему:

08.04.2016
Асоціацію Україна-ЄС можна врятувати – експерти

«Референдум – це дарунок Росії, яка майже напевно надала ракету, яка збила літак рейсу #MH17 та вбила 200 громадян Голландії», – екс-посол США в Україні далі

07.04.2016
«Жовта картка» для Брюсселя: референдум у Нідерландах загрожує єдності ЄС

Які небезпечні наслідки для Європи та України принесли результати референдуму? далі

07.04.2016
Голосування в Нідерландах, найімовірніше, змусить Україну більше покладатися на себе

Сигнал для України: самі посилюйте власну оборону й доможіться впевненості у власних силах, бо Захід обов’язково вас розчарує знову і знову далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG