Доступність посилання

ТОП новини

Росія і офшори: яка Панама чи яка панама?


У центрі Москви на одній із зупинок громадського транспорту невідомі повісили плакат із зображенням президента Росії Володимира Путіна і підписом: «Яка Панама?». 6 квітня 2016 року
У центрі Москви на одній із зупинок громадського транспорту невідомі повісили плакат із зображенням президента Росії Володимира Путіна і підписом: «Яка Панама?». 6 квітня 2016 року

«Безпрецедентний обсяг злитих матеріалів – це доволі чутливий удар по Кремлю» – політолог

Кремль змалював оприлюднення «Панамських документів» як напад на президента Володимира Путіна і реакція російської громадськості була приглушеною. Замість масових протестів, які мали місце в Ісландії чи активне обговорення в українському політикумі та ЗМІ через повідомлення про стосунок керівників країн до офшорів, e Москві мали місце лише пікети одинаків. Провідні ж російські телеканали або взагалі проігнорували «Панамські документи», або інколи повідомляли лише про українського президента Петра Порошенка і не помітили стосунок до офшорів найближчих друзів і соратників російського лідера.


У четвер президент Володимир Путін вперше прокоментував «Панамські документи», назвавши їх «спробою розхитати ситуацію». Він сказав, що в публікаціях не йде мова про нього особисто і що немає корупційної складової в оприлюднених документах.

Путін, хоча й сказав на початку – «спробую говорити коротко», однак, відповідав приблизно 8 хвилин, почавши екскурс із 1990-х років і згадавши навіть Першу світову війну… Після шести з половиною хвилин він дістався до свого друга-віолончеліста Сергія Ролдугіна, який фігурує в розслідуванні. Усього через компанії найближчих друзів Путіна, згідно «Панамських документів», пройшло на офшори біля двох мільярдів доларів.

Володимир Путін (праворуч) та Сергій Ролдугін. Архівне фото
Володимир Путін (праворуч) та Сергій Ролдугін. Архівне фото

«Але який його бізнес? Він є мінотарним акціонером в одній з наших компаній і там заробляє якісь гроші, але це, звичайно, не мільярди доларів. Нісенітниця, немає нічого побідного», – сказав Путін.


За словами Володимира Путіна, «майже всі гроші, які (музикант) заробив, він потратив на закупівлю музичних інструментів за кордоном і привіз їх в Росію. Дорогі речі».

«Я пишаюсь такими людьми, як Сергій Павлович – і серед моїх друзів, і загалом… Я пишаюсь, що в мене є такі друзі», – сказав Путін під час ІІІ медіафоруму регіональних і місцевих ЗМІ «Правда і справедливість».

При обговоренні «Панамських документів» часто можна чути суперечки: два мільярди доларів, які приписують Путіну, – це багато чи мало (політолог Станіслав Белковський оцінює статки Путіна в 40 мільярдів доларів).

Більшість активів російської влади, перш за все Путіна, перебувають не у прямій власності, скоріш за все вони передані в умовне володіння людей із найближчого кола
Марія Снігова

«Два мільярди доларів з точки зору того, що, як ми розуміємо, по-справжньому є статком Володимира Володимировича, є смішними. З іншого боку, більшість активів російської влади, перш за все Путіна, перебувають не у прямій власності, скоріш за все вони передані в умовне володіння людей із найближчого кола», – сказала Радіо Свобода політолог і докторант Колумбійського університету (США) Марія Снігова.

Постер з Путіним в панамі провисів на одній із зупинок у Москві один день – і його зняли:


«Головна цінність нинішнього розслідування не в тому, які суми в ньому згадані, а в тому, наскільки добре й чітко задокументовані ці офшорні трансакції. Безпрецедентний обсяг злитих матеріалів документально показує оборудки особами з найближчого оточення Володимира Володимировича. Це доволі чутливий удар по Кремлю», – додає політолог Снігова.

Реакція ЗМІ та соцмереж в Росії

Засоби масової інформації Росії розділилися по цілому спектру у своєму ставленні до розслідування – від абсолютно лояльних Кремлю до непримиренних опонентів.

Пікет у центрі Москви. 4 квітня 2016 року
Пікет у центрі Москви. 4 квітня 2016 року

Популярний російський блогер Ілля Варламов зробив таблицю, в якій показав реакцію ЗМІ Росії станом на опівдень 4 квітня – тобто наступного дня після оприлюднення «Панамських документів». Європейська служба зовнішньої дії – а саме її новий підрозділ, який займається стратегічною комунікацією на сході Європи, переклав це англійською: ​

Джерело: DisInformation Digest
Джерело: DisInformation Digest

Ще одне питання, яке часто звучить нині: чи можуть подібні викриття вплинути російську громадську думку?

Блогер провів інтернет-опитування – чим викликана така поведінка російський ЗМІ? Майже 84 відсотки пояснили це цензурою, 8,5 відсотка – тим, що новина про офшори є незначною за вагою і не варта уваги, а 7,6 відсотка назвала інформацією провокацією, яку не варто поширювати.

«Зрозуміло, що ці документи не скеровані напряму до росіян, бо росіяни навряд чи про це дізнаються, навряд чи це буде показано на підконтрольних Кремлю каналах, і навіть коли дізнаються, скажуть: чого ми там не знали, зате він Крим повернув. Ця інформація – для Заходу, для організацій, які займаються розслідуванням корупційних схем, і для західних лідерів, які тепер мають відкриті докази корумпованості Кремля», – каже політолог Марія Снігова.

На тлі щільного контролю з боку Кремля за провідними телеканалами, соцмережі в Росії – часто з гумором – відреагували на «Панамські документи».

Один користувач Твіттера помітив, що в рядового віолончеліста в Росії доларів більше, аніж борг усього Узбекистану з його бавовною.


А інший користувач соцмереж зробив рейтинг статків провідних музикантів-легенд світу і російського віолончеліста:

Тепер маємо чіткі докази участі близьких до Кремля, до Путіна осіб в таких корупційних схемах
Марія Снігова

«Цінність цих документів саме в тому, що вони дають чіткий легальний важіль тиску на Кремль і переслідування Кремля за законом. Ми тепер маємо чіткі докази участі близьких до Кремля, до Володимира Путіна, осіб в таких корупційних схемах», – зазначила політолог Снігова в інтерв’ю Радіо Свобода, додаючи, що тепер російська влада в очах Заходу не для рукостискання – «з нею не можна мати справу, бо вас все одно кинуть».


(У статті використані матеріали Російської редакції Радіо Свобода та проекту «Настоящее время»)

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG