Доступність посилання

ТОП новини

«ЗМІ розповсюдили відверту брехню і провокацію» – Остапенко


Депутати міста Дрогобича заперечили інформацію поширену у російських ЗМІ щодо «стихійної федералізації»

Цими днями російські ЗМІ повідомляли про «стихійну федералізацію», яка буцімто охопила Україну, а також про «вітри сепаратизму» у Західній Україні. Такі висновки зробили ЗМІ на тлі останніх подій у місті Дрогобич на Львівщині. Що з цього правда?

За твердженням декількох російських сайтів, у місті Дрогобичі Львівської області депутати заявили про необхідність виборати глав обласних адміністрацій в Україні, і попросили особливий економічний статус для Львівської області.

«Зараз глави регіонів призначаються з Києва. Тобто на тій території, яку київський режим традиційно розглядав як свою опору, набирають популярність ідеї федералізації. Власне кажучи, ті самі ідеї, які спочатку підтримувала більшість жителів Донбасу. Тільки за своє, спочатку мирне прагнення до автономії, вони отримали каральну операцію», – пише сайт «News Front».

Інформація про те, що депутати Дрогобича буцімто пропонували введення виборів глав обласних адміністрацій в Україні, з’явилась спочатку в деяких українських ЗМІ після сесії Дрогобицької міської ради 31 березня.

4 квітня у міськраді Дрогобича відбувся брифінг щодо вищезазначених публікацій у ЗМІ. Міський голова Тарас Кучма заперечив, що депутати Дрогобича розглядали питання про «вибір глав обласних держадміністрацій» в Україні. Також, це заперечив Володимир Остапенко – помічник народного депутата Богдана Матківського.

Друковані та недруковані засоби масової інформації розповсюдили відверту брехню і провокацію
Володимир Остапенко

«Друковані та недруковані засоби масової інформації розповсюдили відверту брехню і провокацію, про те, чого не обговорювалось. Вони взяли якусь тему, про те, що дрогобицькі депутати міської ради хотіли змін до Конституції в питанні зміни призначення керівників адміністрацій, але ж цього не було. Яким чином поширюється інформація, про те, чого немає? Хтось її повинен був створити, цю інформацію», – зазначив Остапенко.

Що ж до згаданого «економічного статусу», як повідомляє truskaves-online, на сесії 31 березня мали розглянути «звернення депутатів міської ради до депутатів обласної та Верховної Ради задля підтримки ними особливого економічного статусу Дрогобиччини», однак цього не сталось. Перед сесією міський голова Дрогобича відклав проект рішення та сказав, що його розглядати не будуть. Тарас Кучма послався на те, що проект рішення ще не вивчений, він не пройшов відповідні процедури: не був опублікований на сайті та не розглядався комісіями. Перед присутніми виступив також Михайло Задорожний, який у своєму зверненні зазначив, щоб депутати наразі не розглядали та не голосували це рішення.

На брифінгу 4 квітня помічник народного обранця Богдана Матківського та автор проекту рішення щодо «особливого економічного статусу» Володимир Остапенко повідомив: «Я передав проект рішення секретарю міської ради Олегу Хрущу, однак про те, щоб розглядати його вже на цій сесії і мови не було. В проекті йде мова про статус лише в плані економічних преференцій, які міг би отримати регіон. Зовсім не про виборність голів місцевих та обласних адміністрацій, як написали про це у ЗМІ. Мова йшла про обговорення можливостей створення вигідніших умов для відродження економіки, промисловості, відновлення заводів регіону, які останнім часом стоять і нічого з промисловості не розвивається. Однак питання ще ніхто не розглядав, воно не виносилось на розгляд, а в ЗМІ його розповсюдили як таке, що вже було затверджене», – заявив Остапенко.


За матеріалом з сайту truskaves-online.com.ua


На тему дезінформації:

05.04.2016
Україна і ЄС. Тролі Кремля погрожували Нідерландам (розслідування)

До фейкового відео із погрозою від імені «Азову» причетна «фабрика тролів Росії» – Bellingcat далі

30.03.2016
Російські сайти поширили фейковий «лист» нібито від Яресько до Нуланд

Міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила у Твіттер, що представлений «лист» – підробка далі

22.03.2016
Білоруси, яких ЗМІ записали у «брюссельські смертники», спростовують свою причетність до терактів

Журналістам Білоруської редакції Радіо Свобода вони повідомили, що їм не телефонували зи спецслужб, і їх не заарештовували далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG