Доступність посилання

ТОП новини

Американський диригент із дитячим хором молиться за мир в Україні


Американка у Харкові вчила 300 дітей хоровому співу (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Американка у Харкові вчила 300 дітей хоровому співу (відео)

«Я працюю в Україні вже 13 років. У мене велика любов до дітей Східної Європи і я вважаю, що саме діти змінять ситуацію на краще»

Харків -- На сцені харківської опери заспівав хор із майже 300 дітей. Колектив створився буквально за кілька днів у рамках міжнародного музичного дитячого табору Music Camp International. Впродовж п’яти днів хлопці та дівчата з Одеси, Харкова та вимушені переселенці з Донецької і Луганської областей, під керівництвом американського педагога Констанції Фортунато, навчалися основам хорового співу та грі на музичних інструментах. Кілька десятків років тому американська диригент вигадала авторську методику з експрес-навчання дітей музиці та хоровому співу. І тепер під час дитячих музичних таборів у США, Румунії та Україні спеціально навчені педагоги впродовж тижня допомагають звичайним хлопцям і дівчатам вперше заграти на гітарі, скрипці, віолончелі, флейті і золотих дзвіночках. У Харкові табір Music Camp International для дітей проходив безкоштовно, натомість юні вихованці під час фінального благодійного концерту в оперному театрі збирали кошти для сиріт, онкохворих дітей та маленьких переселенців із Донбасу. На репетиціях і заключному концерті побувало і Радіо Свобода.

Три сотні дівочих і хлопчачих голосів, співаючи американську пісню, доносять молитву до Бога про якнайшвидше завершення голоду та війни, про те, що кожна дитина може і повинна відчути здібності, скориставшись якими може допомогти в наближенні миру.

«І саме тому ми, учасники хору, промовляємо молитву українською мовою посередині пісні, бо я хочу, щоб діти знали, що навіть одна людина може зробити щось для миру», – зазначає американський диригент, педагог Констанція Фортунато.

Вона, організовуючи музичні дитячі табори у різних країнах світу, хоче не просто залучити дитину до серйозної музики, їй важливо спонукати тінейджера до духовного зростання і відкриття нових творчих здібностей. А тому до творчих таборів її команда бере усіх охочих – як учнів із музичних шкіл, так і дітей, які геть не цікавляться хоровим співом чи класичною музикою. У першому в Східній Україні таборі Music Camp International безкоштовно брали участь усі охочі. У щойно створеному хорі діти, що співають чисто, й ті, в яких є огріхи інтонування.

«Я хочу щоб ті, що не дотягнули трохи, або ті, яким потрібен час для кращого співу, хочу щоб вони надихнулися прикладом тих дітей, у яких це добре виходить. Щоб вони відшукали всередині себе внутрішній голос, здібності, і у деяких це вже виходить. Але те, що дехто фальшивить чи гірше співає, це не означає, що вони не музикальні. Коли ми допускаємо такі думки, що діти не музикальні, то допускаємо помилку, це означає, що у них досі нерозкритий талант», – переконана Констанція Фортунато.

«Вважаю, що саме діти змінять ситуацію на краще»

За задумом американського педагога Констанції Фортунато, тижневі музичні табори, власне, можуть дітям допомогти дізнатися як влаштована скрипка, як формуються акорди на гітарі, зрештою, як у хорі співати, відчуваючи сусіда, а не горланити. На заняттях Констанції весело, динамічно, але при цьому зберігається сувора дисципліна.

«Констанція проспівує «Ку-ку», як зозуля. Це означає, коли вона піднімає руку і робить такий звук, то це станьте і зосередьтеся. Вона дуже добра, але її потрібно слухатися, щоб була доброю», – каже 11-річна Ангеліна Козир. Вона у таборі Music Camp International вперше взяла в руки скрипальський смичок, вперше заспівала в хорі. Тепер дівчина збирається зайнятися музикою професійно, у вересні піде до музичної школи. За кілька днів хористи вивчили п’ять пісень: англійською, латинською, іспанською мовами і, звісно, українською. Більш того, у фінальному благодійному концерті великий дитячий хор співав у супроводі симфонічного оркестру харківського Національного театру опери та балету.

Сам концерт проходив під гаслом «Діти дітям», бо кошти, зібрані під час музичної імпрези, будуть спрямовані дітям із серйозними проблемами здоров’я.

Я працюю в Україні вже 13 років, У мене велика любов до дітей Східної Європи і я вважаю, що саме діти змінять ситуацію на краще
Констанція Фортунато

«Я працюю в Україні вже 13 років, а в Румунії 22 роки. У мене велика любов до дітей Східної Європи і я вважаю, що саме діти змінять ситуацію на краще, я хочу їх на це надихнути», – зізнається американський диригент Констанція Фортунато, яка за 40 років поділилася любов’ю до музики із понад 50 тисячами хлопців і дівчат із різних країн світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG