Доступність посилання

ТОП новини

Янукович винен Україні як мінімум 30 мільярдів доларів


Віктор Янукович. Архівне фото
Віктор Янукович. Архівне фото

Лондонський експерт Атлантичної ради закликає Україну повоювати за вкрадені Януковичем гроші й відшкодування збитків, завданих Росією

Українська влада має добиватися повернення грошей, вкрадених режимом Віктора Януковича, а також вимагати відшкодування збитків, які Росія завдала Україні протягом останніх двох років. Таку заяву у Вашингтоні зробив експерт-правник Атлантичної Ради Алан Райлі. Райлі, втім, не обмежився заявами, він також запропонував юридичні шляхи повернення награбованого, анексованого й зруйнованого.

Лондонський експерт-правник Алан Райлі почав свою промову зі слів, які в Україні чекають почути чи не в кожній родині: справедливість має бути встановлена для всього українського народу, який натерпівся від режиму Януковича, анексії Криму й війни на сході України. Далі він заглибився в юридичні тонкощі того, як на практиці, в судах та через слідство треба відвойовувати вкрадене й відшкодовувати збитки, завдані Російською Федерацією. Усі українські втрати він ділить на дві категорії: перша – вкрадене режимом Віктора Януковича, друга – шкода від анексії Криму й війни.

Попередній режим має повернути Україні близько 30 мільярдів доларів
Алан Райлі

«Якщо говорити про гроші, які вкрав попередній український режим Віктора Януковича, то слід згадати махінації з ПДВ та з державними закупівлями, – підсумовує експерт Атлантичної Ради Алан Райлі. – Щоб ви зрозуміли масштаб цифр: бюджет державних закупівель на рік складав 12 мільярдів доларів. І навіть за найбільш консервативними підрахунками попередній режим має повернути Україні близько 30 мільярдів доларів».

Солідарні з ним й інші колеги-експерти. Зокрема, експерт з міжнародного права, професор університету Джонса Гопкінса Рут Ведґвуд радить українським слідчим та активістам вже зараз серйозно поставитися до формування доказової бази для суду над Януковичем.

Для прокурорів треба довести кожну дрібницю. Чутки для них нічого не варті
Рут Ведґвуд

«Прокурорам, так само як і міжнародним судам, потрібна документація, – ділиться досвідом пані Ведґвуд. – Це можуть бути важливі файли-докази у справі або комп’ютерні диски, інформацію з яких можна відновити. Для прокурорів треба довести кожну дрібницю. Чутки для них нічого не варті. Крім того, важливо допитувати людей знову і знову. Це спрацьовує. Люди завжди переживають за власну долю більше, ніж за чиюсь, і тому важливо допитувати тих, у кого було менше повноважень, але хто також може розповісти важливі речі, свідком яких був».

Чиновникам-корупціонерам, як би вони не намагалися приховати награбоване, встояти проти тиску потужної міжнародної групи слідчих буде важко, додає Райлі, й радить сформувати справу проти Януковича так, аби той відчув загрозу кримінальної відповідальності. А далі, за потреби, навіть, пообіцяти закрити справу, якщо він поверне награбоване країні. Втім, визнає експерт, все це стане можливим лише з волі теперішніх українських керівників.

«Дехто каже, що в нинішньому українському уряді нема зацікавленості в тому, щоб починати таку справу проти Януковича. Тому що окремі представники нинішньої влади поводяться так само, як колись представники режиму Януковича. До того ж, державна бюрократична машина України залишається нереформованою, а вона без сумніву є частиною цієї схеми. Але для об’єктивності треба визнати, що Україна зараз у скрутній ситуації. Оскільки країна зазнала російської окупації й головне завдання українських чиновників нині – змінити ситуацію на краще», – каже Райлі.

Експерт переконаний: схема повернення грошей за збитки, завдані Російською агресією, має бути інакшою. Судитися проти Росії з одним величезним позовом, де будуть перераховані всі втрати, буде надзвичайно важко. Саме тому українські правники мають розділити всі втрати на окремі позови. Втрати переселенців, збитки, які зазнали бізнеси окупованого Криму й Донбасу, відшкодування за тортури й залякування на загарбаних територіях тощо.

«Що стосується втрат від анексії та окупації Криму й інших частин України – визначити єдину цифру збитків надзвичайно складно, – констатує Райлі. – Але очевидно лише одне – вона буде надзвичайно високою. Подумайте лише тільки: якими є втрати більш ніж мільйона біженців? Адже вони втратили свої роботи, постраждав їх бізнес, а хтось, взагалі, залишився без будинку чи квартири».

Алан Райлі радить – після того, як українські юристи сформують доказову базу з усіх цих окремих справ, Україна має звернутися до незалежних експертів, що підтвердять їхні обрахунки і далі – починати судитися з Росією. Бо, хоч якою б могутньою й агресивною не здавалась нинішня російська політична верхівка, діє вона протизаконно, й Україна має повне юридичне право оскаржити ці дії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG