Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза переходить в іншу фазу – Березовець


Петро Порошенко (праворуч), Володимир Гройсман (ліворуч) і Арсеній Яценюк. Фото з архіву
Петро Порошенко (праворуч), Володимир Гройсман (ліворуч) і Арсеній Яценюк. Фото з архіву

«Абсолютним перебільшенням є те, що президент водночас буде прем’єр-міністром. Гройсман все більше стає самостійною фігурою»

Київ – Відставка Арсенія Яценюка не вирішує політичної кризи в країні, а лише переводить її в «іншу фазу», вважає політтехнолог Тарас Березовець. За його словами, важливим у нинішній ситуації є те, що зараз формується нова парламентська коаліція, а дострокові вибори будуть відтерміновані. Про це політичний експерт сказав в ефірі Радіо Свобода.

Політична криза переходить в іншу фазу – Березовець
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Відставка Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра – це закінчення політичної кризи чи її продовження? Які є прогнози щодо складу майбутнього уряду і чи зміниться урядова політика разом зі зміною його голови?

Тарас Березовець
Тарас Березовець
«Народний фронт» збереже діючого міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра юстиції Павла Петренка. Крім того, чотири інші міністерські посади за квотами мають відійти «Народному фронту»

– Варто говорити не про завершення кризи, а про перехід в іншу фазу, і очевидно, що криза буде надалі розгортатися. Але в чому полягає важливість, того що нині відбувається? Сьогодні формується фактично коаліція з двох політичних сил, найбільш відповідальних, я вважаю, в нинішній Верховній Раді – «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту», які розуміють, що дострокові вибори сьогодні є злом для країни. Є досягнуті принципові домовленості стосовно квот у цьому уряді. Йдеться про те, що «Народний фронт» збереже діючого міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра юстиції Павла Петренка. Крім того, чотири інші міністерські посади за квотами мають відійти «Народному фронту». Які це посади? Це буде Ігор Жданов – чинний міністр молоді та спорту, це буде посада міністра екології та міністра інфраструктури і керівника ще одного міністерства. Зокрема, на посаду міністра екології розглядається кандидатура депутата Остапа Семерака. І звісно, що посада спікера парламенту для Андрія Парубія, який займе місце Володимира Гройсмана, котрий в такому випадку стає прем’єр-міністром. Я не бачу сьогодні проблем з тим, щоб зібрати голоси під кандидатуру Гройсмана, яка погоджена із західними союзниками в тому числі. Тому це голосування може відбутися навіть 12 квітня.

– Наскільки коаліція з двох політичних сил буде стійкою, чи все-таки слід чекати перевиборів?

Треба платити будь-яку ціну за можливість уникнути дострокових виборів

– Звісно, оскільки я почав з того, що криза не подолана, вона тільки розвивається на іншій фазі. Будуть відтерміновані дострокові вибори. І це важливо. І тому треба платити будь-яку ціну за можливість уникнути дострокових виборів. Коли такі вибори можуть відбутися? Я думаю, це можливо не раніше, ніж за рік, тому що сьогодні цю ситуацію буде стабілізовано, зацементовано. І відтягнуто саме політичну кризу, про яку говорив Арсеній Яценюк, він наголошував, що криза є штучною.

– Ви назвали низку прізвищ, які можуть бути у новому уряді і залишитися з попереднього. А от такі люди, як технократи, про яких багато говорили і яких потребував уряд, вони з’являться у новому складі Кабіну?

– Це все залежить від парламентської, вже тепер нової коаліції, і залежить від позиції прем’єр-міністра. Він принаймні оголосив про намір залучити до уряду технократичних осіб, тому, я думаю, що ми маємо всі можливості сподіватися, що такі люди будуть.

– Найвірогідніший наступний прем’єр-міністр Володимир Гройсаман, все-таки, це людина президента Порошенка. Чи не стане це концентрацією як влади, так і відповідальності в руках президента?

Сьогодні Гройсман все більше стає самостійною фігурою

– Я не згоден з тезою, що це зовсім одна політична команда, тому що Володимир Гройсман не може бути членом жодної фракції, він спікер. Але йому пропонували вступати до партії кілька разів, і останній був, наскільки мені відомо, буквально минулого тижня, мається на увазі до партії президента. Але він вкотре відмовився. Абсолютним перебільшенням було б говорити про те, що президент країни стає прем’єр-міністром і що фактично буде пряме керування з Адміністрації президента. По-перше, не буде, тому що головний менеджер Порошенка з адміністрації теж іде до уряду – Борис Ложкін швидше за все стане першим віце-прем’єром – міністром економіки. Навряд чи є кандидатура, яка його зможе замінити в такій якості менеджера, хіба що, можливо, Дмитро Шимків. І зрештою, це говорять люди, які реально не розбираються в стосунках Порошенка і Гройсмана і які щиро вважають що там стосунки підлеглості. Вони такими були до певної міри, але сьогодні Гройсман все більше стає самостійною фігурою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG