Доступність посилання

ТОП новини

Замовники замаху на вбивство головного експерта у справі МН17 не встановлені – Матіос


Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляє, що замах на вбивство головного експерта у справі розслідування авіакатастрофи пасажирського літака «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» здійснило злочинне угруповання, замовлення на нього надійшло з-за кордону.

Матіос зазначив, що затримано безпосереднього виконавця, який обґрунтовано підозрюється в скоєнні замаху на умисне вбивство директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександра Рувіна.

«Наразі тривають обшуки в інших осіб, які теж мають стосунок до цього злочину, і отримання доказів про їхню причетність – це питання часу», – сказав він.

«Здобуті у кримінальному провадженні докази свідчать, що цей злочин вчинено на замовлення невстановлених на цей час слідством осіб з метою припинення або відсторонення від проведення експертного дослідження і очолювання групи експертів від України у розслідуванні авіакатастрофи пасажирського літака «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», який здійснював авіарейс MH17 за маршрутом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія) і був збитий терористами», – заявив Матіос.

За його даними, «замах на вбивство виконано кримінальними елементами зі складу організованого злочинного угруповання із розгалуженими і потужними зв’язками у кримінальному середовищі серед так званих «злодіїв у законі».

«Це злочинне угруповання, яке включає до свого складу вихідців з Криму та Донецького регіону і, підтверджено слідством, має тісні зв’язки з кримінальним середовищем Росії», – додав він.

Матіос наголосив, що, за однією з версій слідства, «у зв’язку з отриманням даних про неодноразові телефонні контакти з суміжними державами, саме з-за меж нашої країни було отримано замовлення на вчинення вказаного злочину».

18 листопада 2015 року було вчинено напад на директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександра Рувіна, головного судового експерта з розслідування авіакатастроф МН17, Іл-76 та подій у Іловайську. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 15 і ч. 1 ст. 115 (замах на умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Тоді повідомлялося, що поліція розглядає як одну з версій замаху на Рувіна його професійну діяльність.

XS
SM
MD
LG