Доступність посилання

ТОП новини

Стабільність в екс-радянських країнах під загрозою через економічну кризу – Freedom House


Ukraine -- Freedom House
Ukraine -- Freedom House

«Україна залишається єдиною найважливішою можливістю для встановлення демократії в регіоні» – дослідження «Nations in Transit»

Економічна криза загрожує стабільності «диктаторського режиму» в пострадянських країнах, міграційна криза підживлює популізм у Східній Європі, а балканські реформи дають збій – такі висновки у щойно оприлюдненому новому дослідженні організації Freedom House. Як зазначають правозахисники, путінcький принцип «самодержавства», якого дотримується президент Росії вже чотири роки, почав посилюватися у 2015 році.

Freedom House сьогодні, 12 квітня, оприлюднила щорічне дослідження «Nations in Transit», де організація простежує розвиток демократії, стан політичних справ та громадянських свобод у 29 країнах – європейських і азійських державах колишнього соціалістичного блоку.

У доповіді організація приводить порівняльний аналіз політичних трансформацій, що демонструє, чи є та чи інша країна демократичною або авторитарною державою. Оцінки дозволяють провести порівняльний аналіз демократичних реформ у досліджуваних країнах, а також аналіз тенденцій довгострокового політичного розвитку в окремо взятій країні. Дослідження не дає оцінку конкретним урядам, країни оцінюються з урахуванням практичної ролі їхніх державних і недержавних діючих суб’єктів стосовно стану індивідуальних прав і свобод громадян.

«На межі»

Особливо похмура ситуація відзначається у низці пострадянських держав, що їх очолюють «диктатори»: Росія, Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан і Туркменистан, значиться у доповіді.

За даними Freedom House, обвал світових цін на сировину, особливо на нафту, в поєднанні з санкціями Європи та США щодо Росії і зустрічних російських санкцій, стала причиною того, що економіка регіону опинилася «на межі» краху.

Економічні труднощі підштовхнули Росію до рецесії і викликали подібні валютні кризи і дефіцити бюджету в інших нафто- і газодобувних сусідніх країнах, зокрема у Казахстані, Туркменистані і Азербайджані.

За даними дослідження, Киргизстан, Білорусь, Узбекистан і Таджикистан, чиї економічні показники частково залежать від Росії, «також стикнуться з рецесією у 2016 році».

Нейт Шенккан, директор проекту «Nations in Transit», в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що ці держави, які упродовж кількох років не змогли диверсифікувати свою економіку або створити прозорі і підзвітні системи правління, тепер відчують наслідки.

«Я певен, що, ймовірно, цьогоріч там буде значно більше соціальних протестів. Цікаво, що зараз велика кількість трудових мігрантів повертаються на батьківщину, особливо в Таджикистані. Це призведе до росту безробітної молоді... і, звичайно, це дуже потужний потенціал для появи протестних хвиль», – зауважує Нейт Шенккан.

«Застосування суворих заходів»

У дослідженні відзначено, що у 2015 році принцип «самодержавства», яким керується президент Росії, почав зростати разом із «постійним придушенням громадянських свобод» у країні. До російських «інновацій авторитаризму» дослідники Freedom House зараховують обмеження, як на створення неурядових організацій, так і на їхнє подальше поширення в регіоні.

Представників неурядових організацій називають «іноземними агентами». Це в Росії є дуже ефективним інструментом, щоб примусити їх припинити свою діяльність
Нейт Шенккан

«Однією з ключових тактик є так званий закон «іноземних агентів». Представників неурядових організацій називають «іноземними агентами». А це в Росії є дуже ефективним інструментом, щоб примусити їх припинити свою діяльність або взагалі поїхати з країни», – наголошує директор проекту «Nations in Transit».

«У Таджикистані напрочуд схоже законодавство, яке було застосоване у деякому сенсі довільно і нерівномірно, але все ж було застосоване. У Казахстані є різні види обмежень діяльності неурядових організацій.., які тепер також мають дуже-дуже згубні наслідки. І зараз в Киргизстані закон «іноземних агентів» протягом року обговорюється в парламенті» – розповів Шенккан.

За даними дослідження, репресивні заходи, до яких вдається уряд Таджикистану, такі як заборона головних опозиційних партій і ув’язнення їхніх лідерів, вважаються «одними з найжорсткіших у регіоні за останні роки».

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв ініціював дострокові вибори і підтвердив свій мандат довіри. Згодом він підписав закон, який «посилює контроль над громадянським суспільством», не дивлячись на активні лобіювання накласти на нього вето. Закон дає можливість уряду самостійно вирішувати, які організації можуть отримувати фінансування, а які ні. Неурядові організації зобов’язані зареєструватися у спеціальному реєстрі міністерства культури і спорту, а їх фінансові потоки контролюються спеціально створеним агентством.

Шенккан також зазначає, що уряди держав колишнього соціалістичного блоку «широко вдаються до переслідувань активістів через виступи на онлайн-платформах, звинувачуючи їх у розпалюванні національної або соціальної ворожнечі».

У Киргизстані, за словами Нейта Шенккана, уряд «намагається очорнити опозиційних активістів і покласти своїх опонентів на лопатки, тим самим обеззброїти їх, щоб ті не організували мітинги та протести».

Дослідження «Nations in Transit» повідомляє, що Азербайджан «продовжує низку репресивних заходів, що почалися влітку 2014 року». У доповіді пригадується вирок Бакинського суду, який засудив журналіста Радіо Свобода Хадіджу Ісмайлову до семи з половиною років позбавлення волі.

У дослідженні також йдеться про те, як президент Білорусі Олександр Лукашенко звільнив політв’язнів і дозволив «м’яку критику» напередодні президентських виборів у жовтні.

«Україна залишається єдиною найважливішою можливістю для встановлення демократії в регіоні», – наголошують у правозахисній організації Freedom House.

«Nations in Transit» повідомляє, що український уряд досяг «певного прогресу» у проведенні реформ у 2015 році, але триваюча російська окупація Криму, конфлікт на сході України, широко розповсюджена корупція в країні, а також безкарність за злочини під час бурхливих політичних подій 2014 року, стримують подальший прогрес.

Україна має рухатися, йти вперед. І якщо вона цього не робитиме, є реальна загроза, що держава повернеться до стану тривалого корумпованого управління
Нейт Шенккан

«Україна дійсно має рухатися, йти вперед. І якщо вона цього не робитиме, є реальна загроза, що держава повернеться до стану тривалого корумпованого управління», попередив директор проекту «Nations in Transit» Нейт Шенккан.

Балканські країни

На Балканах Сербія і Чорногорія почали процес вступу в ЄС, Албанія і Македонія є офіційними кандидатами, в той час як Боснія і Герцеговина та Косово є потенційними кандидатами.

Проте в організації Freedom House висловлюють упевненість, що в цих країнах реформи «сповільнилися і навіть згорнулися», а середній показник демократії дорівнює показнику 2004 року, бо наразі ЄС щосили намагається знайти баланс між забезпеченням короткострокової стабільності в регіоні і наблизити її до європейських норм. «Там спостерігається скромний рух назад», – сказав Шенккан.

Зростання популізму

Freedom House попереджає, що «відсутність належного ставлення» ЄС до міграційної кризи відчинило двері для ксенофобії і націоналізму у Центральній Європі.

Як зазначено у дослідженні, кілька провідних політиків у регіоні приєдналися до ксенофобської риторики прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, щоб засудити мігрантів, ти політики позиціонують себе як захисники християнської ідентичності своїх країн від мусульманського «вторгнення».

Шенккан вважає, що цей оновлений націоналізм, так само як «ерозія свободи пересування та інших принципів», загрожують консолідації демократії у всій Європі.

«Європейський союз є проектом, який вимагає, щоб країни частково відмовилися від суверенітету в обмін на інші пільги. Так що цей дуже агресивний, націоналістичний підхід до політики і кидає виклик цінностям ЄС, і ставить під сумнів політику ЄС», – зауважує Нейт Шенккан.

Над матеріалом працювали Антуан Блуа і Олександра Мельникова

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG