Доступність посилання

ТОП новини

На Одещині переселенцям з обмеженими можливостями вимикають світло через борги


Корпус № 1 санаторію «Куяльник» в Одесі, де проживають вимушені переселенці
Корпус № 1 санаторію «Куяльник» в Одесі, де проживають вимушені переселенці

Обласна влада обіцяла сплатити за проживання вимушених переселенців, але коштів немає

Одеса – Вимушені переселенці, які проживають в одеському санаторії «Куяльник», через бюрократичну тяганину можуть залишитися без світла, води і даху над головою. Наприкінці минулого року Одеська облрада вирішила надати кошти на оплату їхнього проживання, однак відтоді жодної копійки на рахунки курорту перераховано не було. В адміністрації курорту кажуть – якщо ситуація не вирішиться, то до початку туристичного сезону з переселенцями можуть розпрощатися. Тим часом облрада і обладміністрація перекладають відповідальність одна на одну.

На Одещині неповносправним переселенцям вимикають світло через борги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вже майже два роки лікувальний санаторій імені Пирогова, більш відомий як «Куяльник», став домівкою для 460 переселенців, які є найменш соціально захищеними. Люди з обмеженими можливостями, пенсіонери, багатодітні родини та матері-одиначки проживають у невеликих кімнатах корпусу № 1. Питання про оплату проживання виникли майже одразу, відколи санаторій прийняв вимушених переселенців, адже більшість із них є неплатоспроможними. Але до недавнього часу проблеми вдавалося своєчасно врегульовувати. Однак зараз людям щотижня погрожують вимкнути світло та воду за несплату. А якщо плата за проживання переселенців не буде перерахована до початку туристичного сезону, санаторій не зможе забезпечувати людей житлом, говорить Радіо Свобода начальник відділу розміщення санаторію імені Пирогова «Куяльник» Сівак Хачатрян.

Якщо оплати не буде, вони змушені будуть або виселитися, або самі оплатити
Сівак Хачатрян

«Переселенці займають близько 220 номерів різних категорій. У нас в літній сезон зазвичай два корпуси повністю заселені. Зараз ми тільки відкрилися і заселяємо відпочиваючих у корпус № 2. Але буквально за два місяці у нас очікуються великі заїзди і місць не вистачатиме. Тобто, якщо адміністрація готова платити за «статусних», вони будуть далі в нас проживати. Але якщо оплати не буде, вони змушені будуть або виселитися, або самі оплатити», – коментує ситуацію представник адміністрації санаторію.

«Як птахи в клітці» – переселенка

Курорт «Куяльник» розташований дещо ізольовано від міста: громадський транспорт до Одеси влітку ходить раз на дві години, взимку його взагалі немає. 15-річна Маргарита живе з діагнозом «дитячий церебральний параліч». Родина переїхала до Одеси з Макіївки, коли ситуація вдома стала критичною. Втрьох займають кімнату в 16 квадратних метрів, яка слугує для них і спальнею, і кухнею, і вітальнею. Бабуся, донька і онука ділять невеличкий диван. Бабуся дівчинки Алла Непомняща говорить, що в Куяльнику люди з обмеженими можливостями живуть «як птахи в клітці», не маючи доступу до необхідного лікування.

Дитина вже два роки не отримує жодного лікування
Алла Непомняща

«У мене дитина, яка потребує допомоги логопеда, дефектолога, потребує реабілітації. В неї атрофуються м’язи, тому що немає руху. Тут, самі розумієте, ні повзати, ні ходити немає місця. Лікування «Куяльник» нам також не забезпечує, говорячи, що це санаторій для хворих, але не для переселенців. Дитина вже два роки не отримує жодного лікування», – говорить бабуся.

Усі лікувальні послуги для проживаючих інвалідів платні. Однак санаторій для них єдина можливість вижити, адже самостійно забезпечити себе фінансово вони не можуть. Тому ймовірність втрати житла для родини є критичною. Згідно з програмою, затвердженою облрадою, жити за кошти бюджету зможуть діти з обмеженими можливостями, інваліди 1-ої і 2-ої груп та одна супроводжуюча особа. З 460-ти переселенців, які проживають в Куяльнику, на таку допомогу претендують 310 осіб. Однак за проживання людей не платять із середини грудня і на сьогодні борг перед санаторієм становить близько 2 мільйонів гривень.

Заручники обставин

В Одеській області вже були інциденти, коли санаторії, яким обіцяли повернути кошти за розміщення переселенців, в результаті змушені були відмовити людям у притулку. Тетяна Горбунова, матір маленької Діани, у якої ДЦП, разом з чоловіком раніше проживали в санаторії «Сергіївка» в Одеській області. Однак через проблеми з фінансуванням та великими боргами санаторій закрили, а сім’ї розкидали по різних закладах, які все ще приймають переселенців. Жінка говорить, що погрози вимкнути світло чи воду лякають її родину, адже це впливає на догляд за хворою дитиною.

Дуже складно, коли немає світла і води
Тетяна Горбунова

«Коли немає світла, з такою дитиною важко. Їй потрібен контроль. Хоча вдень ще видно, а вночі навіть температуру не поміряєш. Ми вже місяць хворіємо. Також вода – дитина харчується індивідуально, варю каші. Бігати на перший поверх і залишати її одну я не можу. Тому дуже складно, коли немає світла і води», – говорить переселенка з Луганська Тетяна Горбунова.

Тетяна Горбунова з маленькою Діаною
Тетяна Горбунова з маленькою Діаною

Непомітні переселенці

Наприкінці минулого року Одеська облрада ухвалила бюджет, у якому в рамках реалізації програми «Турбота та захист» передбачені кошти на розселення вимушено переміщених осіб. Голова Європейської асоціації прав інвалідів Олег Дрюма говорить, що на виділення коштів впливає бюрократична тяганина та відсутність політичної волі з боку керівництва області.

Вже протягом двох місяців не можуть узгодити соціальну програму «Турбота та захист». Де-юре стаття існує, але фактично грошей на реалізацію немає
Олег Дрюма

«Вже протягом двох місяців не можуть узгодити соціальну програму «Турбота та захист», в рамках якої передбачене надання коштів на оплату проживання в санаторіях та реконструкцію житла для тимчасово переміщених осіб в Одеській області. На це виділено 50 мільйонів. Однак на останній сесії облради розподілу реальних коштів на ці статті не було. Бюджетний комітет дав кошти на інші статті, а навпроти статті компенсації та статті ремонту житла поставили нуль. Де-юре стаття існує, але фактично грошей на реалізацію немає», – говорить Олег Дрюма. На його думку, на ситуацію впливає внутрішній конфлікт між облрадою та обладміністрацію, що відтягує прийняття важливих рішень.

Голова Одеської облради Анатолій Урбанський коментує ситуацію так:

Облрада нічого не обіцяла, це обіцяла обласна адміністрація
Анатолій Урбанський

«Облрада нічого не обіцяла, це обіцяла обласна адміністрація. Бюджет соціального розвитку формувався адміністрацією і конкретно департаментом охорони здоров’я і соціального розвитку».

Проводиться велика кількість засідань комісій, однак рішення не приймаються
Марія Гайдар

Виконувач обов’язків заступника голови обладміністрації Марія Гайдар стверджує, що процес виділення коштів гальмує профільна комісія облради.

«Доки не було цієї бюджетної комісії, ми із санаторіями уклали домовленості й гроші виділяли. Проводиться велика кількість засідань комісій, однак рішення не приймаються», – пояснює своє бачення ситуація Марія Гайдар.

А поки чиновники не можуть знайти спільної мови і врегулювати проблему, переселенцям із Куяльника вчергове погрожують відімкнути електроенергію і водопостачання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG