Доступність посилання

ТОП новини

Нові вимоги до генпрокурора: юридична освіта не обов’язкова, як і стаж роботи в прокуратурі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який дозволяє призначити генпрокурором нардепа зі стажем роботи у п’ять років

Київ – Кого призначити генеральним прокурором? Президент Петро Порошенко заявляє, що консультації з цього приводу з усіма фракціями парламенту він розпочне тільки-но депутати призначать новий уряд. Тим часом у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який дозволяє призначити генпрокурором особу без юридичної освіти та досвіду роботи в органах прокуратури. Водночас законопроект передбачає, що очолити Генеральну прокуратуру може, зокрема, людина із мінімум п’ятирічним досвідом роботи у Верховній Раді. У свою чергу керівництво ГПУ просить президента не допустити можливості обрання генпрокурором людини, яка не має фахового досвіду.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Готовність взяти на себе обов’язки генпрокурора висловив Юрій Луценко, голова фракції «Блок Петра Порошенка», до того ж колишній міністр внутрішніх справ. Але додав, що за умови, якщо буде змінено закон «Про прокуратуру», який має конкретні вимоги щодо освіти та досвіду роботи.

Не хочу, але готовий
Юрій Луценко

«Не хочу, але готовий. Якщо така пропозиція буде офіційно сформована президентом і депутати знайдуть можливість зміни законодавства, то я готовий розглянути таку пропозицію», – заявив Юрій Луценко.

Конфлікт неминучий – ГПУ

Владислав Куценко
Владислав Куценко

Більшість керівників регіональних прокуратур, а також керівництво ГПУ підписали звернення до президента в якому наполягали на тому, що кандидат на пост генпрокурора повинен мати досвід роботи в органах прокуратури. За нині чинним законом генпрокурор повинен мати юридичну освіту і не менше 10 років стажу юридичної роботи, який відраховується після отримання вищої освіти. На думку керівників ГПУ, призначення на цю посаду людини, яка не має досвіду роботи в прокуратурі, неминуче призведе до конфлікту або навіть розвалу правоохоронної системи. Роз’яснив позицію підписантів під зверненням прокурор ГПУ Владислав Куценко.

Це може негативно вплинути на якість роботи ГПУ і, як наслідок, всієї правоохоронної системи України, що може призвести до її розвалу
Владислав Куценко

«У разі надання згоди на призначення на посаду генерального прокурора України особи, що не відповідає вказаним якостям та критеріям, а також прокурори наголошують, що це повинна бути людина з прокурорським досвідом, конфлікт, на думку моїх колег, між співробітниками Генеральної прокуратури усіх ланок та новим генеральним прокурором буде неминучим. Це може потягнути за собою необґрунтовані кадрові рішення, негативно вплинути на якість роботи ГПУ і, як наслідок, всієї правоохоронної системи України, що може призвести до її розвалу», – зауважує прокурор.

Законопроект вніс депутат від фракції БПП

Наступного ж дня, після заяви Юрія Луценка, у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про внесення змін до закону «Про прокуратуру», який експерти та депутати вважають написаним спеціально під його кандидатуру. В законопроекті зазначається, що генпрокурор повинен мати вищу освіту та не вказано, що саме юридичну, плюс «стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та правоохоронному органі не менше п’яти років». Мінімум 5 років роботи у Верховній Раді, таким чином, також є достатньою вимогою для посади генпрокурора. Зареєстрував закон депутат від фракції БПП Степан Кубів.

Ігор Луценко
Ігор Луценко

Депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко розповів Радіо Свобода, що не підтримує такої ініціативи, вважає що генпрокурор має бути фахівцем, і такі люди є в системі прокуратури. Хіба що діюча система їх не підпускає до керівних посад.

Якщо Юрій Віталійович стане генеральним прокурором, він просто буде знаходити більш поетичні метафори
Ігор Луценко

«Якщо, не дай Боже, Юрій Віталійович стане генеральним прокурором за нових законодавчих умов, то він просто стане більш ефективним спікером Генеральної прокуратури і буде більш красномовно пояснювати людям, чому ця структура нічого абсолютно не добилася: ні щодо розслідування злочинів минулих посадовців, ні з приводу розслідування щодо злочинців, які безпосередньо вбивали Майдан. Він просто буде знаходити більш поетичні метафори, як більш начитана і літературна людина», – пояснює Ігор Луценко для Радіо Свобода.

Під Шокіна і Ярему закон так само змінювали – експерт

Ярослав Юрчишин, експерт «Реанімаційного пакету реформ», нагадує, що під час призначення Шокіна і Яреми так само змінювалася законодавча база: норма, яка вимагає саме прокурорський стаж роботи, то вилучалась, то поверталась депутатами.

Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

Реформу у сфері прокуратури Ярослав Юрчишин називає формальною і такою, що не відбулася: регіональні прокуратури очолили на 84% ті самі люди, які й були на тих посадах до того, а на 16% – це прокурори з тієї ж старої системи, які просто отримали посади. За словами експерта, закон «написаний під Луценка» фактично дозволяє будь-якому генпрокурору, якого буде обрано, і надалі керувати системою в ручному режимі, адже пропонує відкласти вступ в дію кваліфікаційної дисциплінарної комісії на рік. Згідно з реформою, ця комісія має право призначати на посади та відсторонювати прокурорів, визначати дисциплінарні і кадрові стягнення.

Рівень їхньої ефективності близький до нуля, тому чи є тут що руйнувати?
Ярослав Юрчишин

«Я дуже не погоджуюся з представниками ГПУ про те, що не можна руйнувати систему Генпрокуратури і прокуратури загалом. Рівень їхньої ефективності близький до нуля, тому чи є тут що руйнувати, чи є якісь ризики, що кадрова політики щодо генерального прокурора, яка на даний момент є дуже обмеженою в маневрі, щось кардинально змінить в цій структурі? Скоріше в позитивному напрямку, бо гірше вже немає куди», – зазначив Ярослав Юрчишин в ефірі Радіо Свобода.

У фракції «Самопоміч» наполягають, щоб генпрокурора обирали через конкурс незалежної комісії, до складу якої мають входити експерти, правозахисники. За їхньою пропозицією комісією мають бути визначені три представники, з яких вже остаточну кандидатуру на пост генпрокурора обиратиме президент та парламент. Для цього вже навіть підготований законопроект, який рік пролежав у Верховній Раді без винесення на голосування, повідомив Єгор Соболєв. На його думку все ж таки генпрокурор повинен мати фаховий досвід у цій сфері.

29 березня Верховна Рада України дала згоду на звільнення президентом генерального прокурора Віктора Шокіна. Виконувачем обов’язків очільника відомства з 3 квітня є Юрій Севрук, який до цього працював першим заступником Шокіна. Юрій Севрук готовий стати генпрокурором, про що він повідомляв раніше. Серед ймовірних кандидатів з фаховим досвідом називають ще Сергія Горбатюка, керівника управління спецрозслідувань, який також не проти очолити Генпрокуратуру.

Про те, яким освітнім і фаховим вимогам має відповідати кандидат на посаду генерального прокурора, йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG