Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь домагається екстрадиції деяких добровольців, які воюють на Донбасі на боці України – Ігор Гузь


Ігор Гузь
Ігор Гузь

«По лінії і МЗС, і КДБ білоруська сторона вимагає передати їй певних своїх громадян, з певними прізвищами у зв'язку з тим, що кваліфікує їх як найманців – тобто людей, які воюють за гроші. Хоча жоден білоруський доброволець не воює за гроші»

ІК

12 квітня народний депутат України Ігор Гузь звернувся до керівництва України з вимогою не видавати дозвіл на екстрадицію іноземних громадян, які воювали за Україну на Донбасі. Білоруська служба Радіо Свобода запитала Ігоря Гузя, наскільки реальною є загроза екстрадиції білоруських добровольців.

– Чи були вже конкретні випадки, коли правоохоронні органи Білорусі зверталися до своїх українських колег з вимогою видачі білоруських добровольців?

По лінії і МЗС, і КДБ білоруська сторона вимагає передати їй певних своїх громадян, з певними прізвищами у зв'язку з тим, що кваліфікує їх як найманців – тобто людей, які воюють за гроші. Хоча жоден білоруський доброволець не воює за гроші

– Так, такі випадки є. Ми знаємо, що по лінії і МЗС, і КДБ білоруська сторона вимагає передати їй певних своїх громадян з певними прізвищами в зв'язку з тим, що кваліфікує їх як найманців – тобто людей, які воюють за гроші. Хоча жоден білоруський доброволець не воює за гроші.

Те, що йдуть обшуки у батьків тих хлопців в Білорусі, підтверджує, що Лукашенко, на жаль, починає щодо цього таку політику

Тобто про такі факти я знаю. Вони поки не публічні, але те, що йдуть обшуки у батьків тих хлопців в Білорусі, підтверджує, що Лукашенко, на жаль, починає щодо цього таку політику.

– Скільки таких випадків Ви знаєте? Наскільки це масове явище?

Наскільки мені відомо, є вже близько десятка таких звернень

– Я думаю, що це не стосується всіх, тому що не всіх знають. Але, наскільки мені відомо, є вже близько десятка таких звернень. Наша влада поки не реагує на це, але все може бути. Саме тому ми вчора провели такий брифінг, щоб попередити нашу владу, щоб вона не зловживала цим.

– Що ще може зробити українська держава, щоб захистити білоруських добровольців?

Ми повинні вплинути на державу. А держава повинна зробити наступне: накласти мораторій на екстрадицію, спростити можливість отримання дозволу на проживання, отримання громадянства України (хто цього хоче) і низка інших моментів

– Перш за все, тут питання не в тому, що може зробити держава. Питання в тому, що ми повинні вплинути на державу. А держава повинна зробити наступне: накласти мораторій на екстрадицію, спростити можливість отримання дозволу на проживання, отримання громадянства України (хто цього хоче) і низка інших моментів. На жаль, багато білоруських добровольців не мають ніяких юридичних підстав отримувати якісь ресурси, ліки, як хотілося б.

– Наступного тижня в Білорусі починається суд над Тарасом Аватаровим, якому приписують участь в бойових діях на стороні України в складі «Правого сектору». Чи будете Ви стежити за цим процесом?

– Я ставлюся однаково до всіх, хто був тут з Білорусі, – і в «Азові», і в «Правому секторі», і в «Дніпрі», і в «Донбасі». Звичайно, ми будемо стежити за цим, звичайно, ми будемо тим чи іншим чином допомагати. Будемо дивитися, як буде розвиватися ситуація.

Оригінал публікації – на сайті Білоруської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG