Доступність посилання

ТОП новини

«ДНР». Як «переформатовують» молодь


Культ особистості Захарченка на білбордах. Фото автора
Культ особистості Захарченка на білбордах. Фото автора

Культ особистості голови «республіки» Олександра Захарченка набирає обертів і вже нагадує Північну Корею

Ніким не визнана «Донецька народна республіка» відзначила дворічний ювілей, примусово зібравши у центрі Донецька «масовку» зі студентів та школярів випускних класів, розбавлену викладачами та вчителями, які пильнували за молодими людьми, щоб вони не розбіглися. Два роки життя, вкрадені в молодого покоління. Кожного дня їм вкладають в голови спотворену історію та ненависть до власної країни – України.

Дітей із першого по випускний клас зобов’язали вивчити гімн «ДНР» та співати його на уроках у школі

Був створений так званий суспільний рух «Донецька республіка», в якому є молодіжне крило, куди масово заганяють студентів та школярів. Звичайне природне відчуття поваги, довіри та любові до вчителя використовують заради того, щоб заманювати невинні дитячі душі у просічену ненавистю та кривдою щодо України та українців злочину організацію. Записують у так звану суспільну організацію «Молода республіка» цілими класами. Дітей із першого по випускний клас зобов’язали вивчити гімн «ДНР» та співати його на уроках у школі.

«Нічого страшного, – скаже хтось, – у цьому нема. Це просто слова. Як вивчили, так і забудуть». Але діти нічого не забувають.

У парку Тореза поставили надгробок з написом «Загиблим братам під Дебальцеве у 2014 – 2015 році від синів Новоросії». Інколи у свята, які святкують в «ДНР» майже не щодня, біля нього збирають школярів, стоїть почесна варта, звучать завчені слова дітлахів. Кладуть квіти, згадують загиблих, а в цей час лунають постріли з гармат і систем залпового вогню під час навчань на танковому полігоні біля Тореза.

Це для нас, вони окупанти, а якщо послухати чи почитати пропаганду з засобів масового зомбування «ДНР», все навпаки. Окупована Україна, і ці постріли та жертви – заради її звільнення від «фашистів»

Окупанти з Кремля вчаться вбивати та нести смерть і руйнування на наші українські землі. Це для нас, вони окупанти, а якщо послухати чи почитати пропаганду з засобів масового зомбування «ДНР», все навпаки. Окупована Україна, і ці постріли та жертви – заради її звільнення від «фашистів».

У сусідньому Шахтарську в межах соціального проекту «Зірка» суспільної організації «Молода республіка» вручили почесний знак – зірку «Героя Донецької народної республіки» Дмитра Юсупова його сину Родіону. Ось як мовою оригіналу з газети «Донецька республіка» переформовують підростаюче покоління народжених в Україні:

«Это знак для того, чтобы подрастающее поколение видело, чтило и понимало, что в этом доме жил человек, который отдал свою жизнь, за то, чтобы могли сегодня воспитываться и расти здравые люди, здравая молодежь, поколение, которое будет верить в то, что здесь произошла битва с фашизмом».

Вручили гуманітарну допомогу, родині загиблого був переданий іменний знак «Звезда», який чіпляється на дім, де мешкав «герой республіки». Ось так з’являться нові «герої» замість справжніх героїв Другої світової війни, яких залишається все менше і менше, бо вмирають від ран та старості.

Іншим проектом переформатування молоді в «ДНР» є міфологізація часів СРСР. Це не тільки радянські фільми, пісні, розповіді про дешеві продукти та досягнення у космосі. Відомий широкому загалу в Україні Денис Пушилін виділив серед інших проектів суспільної організації «Молода республіка» (далі мовою оригінала) «проект студенческого самоуправления «СССР» (Свобода, Совесть, Справедливость, Равенство) который реализуется при поддержке главы республики»: «Нам необходимы кадры, так как велика вероятность, что наша территория будет увеличиваться. Как показывает практика, власть имущая элита покидает насиженные места и нашему активу предстоит взять ответственность на себя».

Слова головного переговірника у Мінську від «ДНР» слід розуміти як те, що миру чекати не треба, планують захоплення нових територій України і буде продовження репресій щодо «еліти» на окупованих Росією територіях

Ці слова головного переговірника у Мінську від «ДНР» слід розуміти як те, що миру чекати не треба, планують захоплення нових територій України і буде продовження репресій щодо «еліти» на окупованих Росією територіях

Культ особистості голови «республіки» Захарченка набирає обертів і вже нагадує Північну Корею. Він дивиться з чисельних рекламних плакатів на Новий рік, Восьме березня, які досі ще висять на вулицях окупованого Торезу. Пильно вдивляється з перших сторінок газет.

Передовиця наголошує: «Крым – путеводная звезда для жителей Донбасса». Питання до керманичів «ДНР», як вони збираються виконувати накази Путина, щодо реалізації мінських угод, згідно яких окуповані території Донбасу повертаються в Україну? Як збираються вони бути складовою України, якщо святкують відокремлення Криму від України? Замість відповідей, чергова брехня. Молодь бажає миру, а її готують до війни.

Було створено 8 команд зі школярів, які будуть «сприяти формуванню нової ідеології та нового суспільства небайдужого до будівництва «Донецької народної республіки»

Ще один проект переформатування української молоді від суспільного руху «Донецька республіка» та суспільної організації «Молода республіка» «Республіка – це я! Я – це Республіка» стартував 20 березня 2016 року в Палаці культури імені Маяковського у Торезі. Було створено 8 команд зі школярів, які будуть «сприяти формуванню нової ідеології та нового суспільства небайдужого до будівництва «Донецької народної республіки». За цю ініціативу Торезьке відділення суспільного руху «Донецька республіка» отримало «переходящее знамя». Як ця метушня нагадує радянські часи тоталітарної пропаганди! Невже окупанти думають, що це спрацює в зруйнованому війною Донбасі?

Illustation for material
Illustation for material

Один школяр 9-го класу 10-ї школи міста Торез співав гімн України, замість гімну так званої «ДНР». За це був виставлений класною керівницею за двері

Своєрідною відповіддю на всю цю метушню в «ДНР» стає внутрішній спротив брехливій пропаганді мешканців окупованих територій та їхніх дітей, які не бажають бути сірою зоною, новою Наддністрянщиною чи Нагірним Карабахом. Один школяр 9-го класу 10-ї школи міста Торез співав гімн України, замість гімну так званої «ДНР». За це був виставлений класною керівницею за двері. Мужній вчинок справжнього українця.

Мирослав Тямущий, пенсіонер, місто Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG