Доступність посилання

ТОП новини

Безвізовий режим для українців може стати жертвою антимігрантських настроїв у Європі – Філіпчук


@Shutterstock
@Shutterstock

У червні Рада ЄС планувала розглянути візову лібералізацію для України – Заліщук

Київ – Європейська комісія планує надіслати до Ради ЄС законодавчу ініціативу щодо скасування віз для українців 14 квітня. Про це повідомило напередодні «Польське Радіо». Водночас джерела Радіо Свобода у Брюсселі кажуть, що це трапиться тільки через два тижні. Експерти сходяться на тому, що лібералізація може відбутися до кінця року, але «із застереженнями». За їхніми словами, проти затвердження згаданого законопроекту можуть виступити «держави-русофіли» та ті країни, де посилились антимігрантські настрої.

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Комісар з питань розширення Європейського Союзу Йоганнес Ган зазначив напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода, що пропозицію щодо візової лібералізації надішлють до Ради ЄС найближчим часом.

Українці своє домашнє завдання виконали
Йоганнес Ган

«Це відбудеться дуже швидко, адже українці своє домашнє завдання виконали, а ми пообіцяли якнайшвидше надіслати законодавчу пропозицію. Це, думаю, станеться протягом днів або кількох тижнів», – сказав він.

Два дні тому «Польське радіо», посилаючись на власні джерела, повідомило, що це має трапитись 14 квітня.

Але кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі Рікард Йозвяк переконаний, що згаданий законопроект передадуть щонайменше через два тижні. Про це він написав у Twitter.

У червні Рада ЄС може розглянути візову лібералізацію для українців – Заліщук

Світлана Заліщук
Світлана Заліщук

Єврокомісія чекала результатів референдуму в Нідерландах, а потім планувала внести законопроект щодо візової лібералізації, зазначає депутат Світлана Заліщук із парламентського комітету у закордонних справах. Попри це, наголошує вона, асоціація між Україною та ЄС і візова лібералізація – це розділені поняття і, відповідно, йдеться про різні процеси.

За словами Заліщук, Україна виконала всі поставлені перед нею вимоги і очікує на позитивне рішення щодо віз вже цього року.

Електронне декларування і запуск роботи Національного агентства із запобігання корупції – оце, власне, були два останні зобов’язання, які Україна виконала
Світлана Заліщук

«Електронне декларування і запуск роботи Національного агентства із запобігання корупції – оце, власне, були два останні зобов’язання, які Україна виконала. Після цього Єврокомісія мала подати таке звернення для того, щоб воно було розглянуте відповідним комітетом на початку червня, – зауважує депутат. – Відповідно, ми чекаємо червня, щоб було ухвалено це рішення, після цього має бути ще одне політичне рішення. Я сподіваюся і я вірю, що таке рішення буде ухвалено, і візи скасують у 2016 році».

Тим часом, Reuters із посиланнями на свої джерела вказує на те, що у законопроект щодо візової лібералізації будуть включені певні «безпекові застереження», які дозволять країнам Євросоюзу відновити візи у разі «сплеску міграції» з України.

Проти скасування віз можуть висловитись «русофіли» і «противники мігрантів» – Філіпчук

Передавання законопроекту на розгляд Ради ЄС не означає автоматичне скасування віз для українців, але зауважує керівник Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук. За його словами, рішення має ухвалити переважна більшість членів Євросоюзу, тобто якщо навіть одна-дві країни займуть іншу позицію, це не буде непереборною перешкодою для України.

Василь Філіпчук
Василь Філіпчук

Водночас, зараз ситуація дійсно ускладнена через референдум у Нідерландах та безпекові виклики всередині самого Європейського Союзу, каже експерт.

На думку Філіпчука, є дві групи країн, які можуть висловлювати «стриману позицію» щодо візової лібералізації для українців: перша – це держави, де посилились так звані «антимігрантські настрої».

Не буду заперечувати того факту, що в Німеччині зросли антимігрантські настрої, і Україна може стати жертвою цих настроїв
Василь Філіпчук

«Насамперед, це Нідерланди. Я не буду заперечувати того факту, що в Німеччині зросли антимігрантські настрої, і Україна може стати жертвою цих настроїв. У Франції зросли. Достатньо серйозні проблеми також бачимо у таких країнах як Італія та Греція», – зауважує він.

Інша група країн, у яких може бути «особлива позиція» – це так звані «країни-русофіли», які зацікавлені у поверненні російських туристів та відновленні торговельних зв’язків, говорить Василь Філіпчук.

Найближчі європейські сусіди України, такі як Польща, наприклад, попри висловлювану звідти політичну підтримку, можуть мати застереження, оскільки там, за інформацією експерта, нині можна почути також критику щодо України як потенційного джерела трудових мігрантів.

ЄС спостерігає за боротьбою з корупцією в Україні – Лісничий

Юрій Лісничий
Юрій Лісничий

Інший експерт, директор Інституту аналізу і прогнозування Юрій Лісничий натомість вважає, що ЄС продовжує спостерігати за ситуацією з корупцією в Україні. У цьому випадку медійні скандали навколо Генпрокурора, президента та його оточення грають проти безвізового режиму, каже він.

Європейці хочуть бачити ефективну боротьбу з корупцією в Україні
Юрій Лісничий

«Тобто мова йде не про створення так званих «вивісок» та інституцій боротьби з корупцією, а саме про їхнє дієве функціонування, – пояснює Лісничий. – І тому протягом кількох місяців, поки триватиме процедура затвердження цього рішення (щодо візової лібералізації – ред.) в європейських інституціях, звичайно, європейці хочуть бачити ефективну боротьбу з корупцією в Україні».

Обидва експерти, однак, щодо перспектив впровадження безвізового режиму налаштовані оптимістично.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Застереження, про які говорили Reuters, не мають бути суттєвими, прогнозує також колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко. Раніше обумовлювалось, що скасування віз відбудеться для власників біометричних паспортів, а ті українські громадяни, які не мають паспортів, але мають дійсні шенгенські візи, зможуть ними й далі користуватись, говорить він.

Протягом півроку українські громадяни з метою туризму чи, наприклад, відвідування родичів, зможуть перебувати у шенгенській зоні до 90 днів
Володимир Огризко

«А ті українці, які поки що не мають шенгенських віз, оформлять українські паспорти, але з, так би мовити, біометричною начинкою, і зможуть вільно в’їжджати у країни Європейського Союзу строком на 90 днів протягом 180 днів. Це означає, що протягом півроку українські громадяни з метою туризму чи, наприклад, відвідування родичів, зможуть перебувати у шенгенській зоні до 90 днів», – зазначає дипломат.

Між тим, сьогодні ситуація щодо видачі шенгенських віз, порівняно з минулими роками, погіршилась. За даними, які наводить «Європейська правда», у 2013-му за шенгенськими візами звернулось 1,59 мільйона українців, торік кількість звернень зменшилася до 1,23 мільйона. Водночас, за інформацією видання, кількість відмов у візах за цей же період зросла із 1,7% до 3,4%.

Про те, кому потрібен безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом, йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

На цю ж тему:

13.04.2016
Безвізовий режим: тепер питання честі виконати те, що ми пообіцяли українцям – єврокомісар

Український «уряд потребує реформаторів» – Йоганнес Ган напередодні поїздки до Києва далі

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG