Доступність посилання

ТОП новини

Покарання і примус до громадянства: цькування Геннадія Афанасьєва триває?


Геннадій Афанасьєв на суді
Геннадій Афанасьєв на суді

На думку правозахисних організацій, всі неприємності Афанасьєва – це помста ФСБ Росії за зірвану операцію

Фігурант справи «кримських терористів» Геннадій Афанасьєв безуспішно намагається оскаржити в судах покарання, які йому оголосили у виправній колонії. Його адвокат боїться, що якщо кримчанин не зможе оскаржити винесені йому догани, то його можуть перевести до тюремної камери з максимально жорсткими умовами утримання. На думку правозахисних організацій, всі неприємності Афанасьєва – це помста ФСБ Росії за те, що він відмовився свідчити в суді проти інших фігурантів справи: Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Перше покарання Геннадій Афанасьєв отримав відразу ж, як тільки потрапив до виправної колонії №25 в російській Республіці Комі. Його відправили в штрафний ізолятор за те, що нібито він зберігав у себе лезо в нагрудній кишені. Сам кримчанин повідомив свого адвоката, що цей предмет йому спеціально підкинули.

Йому виставили чи не з десяток покарань, з яких він знав тільки про чотири. Ми їх оскаржили всі разом
Олександр Попков

Геннадій Афанасьєв спробував оскаржити це рішення. Але 7 квітня Сиктивкарський міський суд виніс вердикт – у задоволенні скарги відмовити.

«Там все було досить жорстко, жодне клопотання суд не задовольнив. Днями було попереднє засідання стосовно ще одного нашого позову – щодо інших покарань. Йому виставили чи не з десяток покарань, з яких він знав тільки про чотири. Ми їх оскаржили всі разом», – повідомив у коментарі для «Крим.Реалії» адвокат Олександр Попков.

Покарання за зірвану операцію

Після численних покарань кримчанина перевели з колонії №25 в іншу установу Республіки Комі – виправну колонію №31, розташовану в місті Мікунь. Там він потрапив до спільне приміщення камерного типу (ЕПКТ).

На довершення всього Афанасьєв ще й серйозно захворів. У лютому 2016 року адвокат Олександр Попков повідомив, що у Геннадія почалося зараження крові. Однак тюремні лікарі, за його словами, не забезпечують йому належне лікування.

Олександр Попков
Олександр Попков

Адвокат вважає, що всі штрафи щодо його підопічного є необґрунтованими, і порушення, які кримчанин нібито робить, насправді фальсифікують співробітники колонії. На думку адвоката, цькування його підопічного – це помста ФСБ Росії за те, що він відмовився давати свідчення проти інших фігурантів справи: Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Учасника протестів проти анексії Росією українського Криму Геннадія Афанасьєва заарештували в травні 2014 року в Сімферополі. Його, як і Олега Сенцова і Олександра Кольченка, звинуватили в створенні диверсійної групи, яка нібито готувала серію терактів на території півострова. Спочатку Геннадій Афанасьєв пішов на угоду зі слідством: визнав свою провину і дав свідчення проти інших фігурантів справи. Його суд відбувався у закритому режимі. За угоду зі слідчим наприкінці грудня 2014 року він отримав пом'якшений вирок – 7 років позбавлення волі. Однак через півроку на суді в Олега Сенцова та Олександра Кольченка Геннадій Афанасьєв відмовився від своїх свідчень і оголосив, що дав їх під тортурами. Саме цей вчинок, на думку правозахисників, викликав обурення ФСБ Росії, яке є причиною всіх його неприємностей у колонії.

«Сюжет на замовлення ФСВП»

У листопаді 2015 року кореспондент «Крим.Реалії» намагався отримати коментар Федеральної служби виконання покарань Росії щодо умов утримання Геннадія Афанасьєва. Однак досі нам не надійшла відповідь на інформаційний запит, надісланий прес-службі відомства.

Більше пощастило Сиктивкарському телеканалу «Юрга», який 6 квітня випустив в ефір телепередачу, присвячену «кримському терористові». Керівники колонії показали журналістам камери і навіть дозволили взяти коментар у Геннадія Афанасьєва і його співкамерників. У сюжеті стверджується, що вирок «кримським терористам» винесли обґрунтовано, а всі скарги засудженого кримчанина на умови утримання – це спланована провокація. Заступник начальника колонії Ірина Імадаєва повідомила журналістів «Юрга», що під час огляду лікарів жодних захворювань у Геннадія Афанасьєва виявлено не було.

«У плановому порядку його оглянула комісія лікарів. Його оглядав хірург, фтизіатр, психіатр і стоматолог. Визнали практично здоровим. Для підстраховки його ще проконсультував дерматолог, ніяких шкірних захворювань у нього не було виявлено, і ніякого лікування він не потребував», – сказала вона

Інші ув'язнені, які відбувають покарання в колонії №35, в сюжеті «Юрга» кажуть, що умови утримання тут насправді є прийнятними.

Адвокат Олександр Попков стверджує, що сюжет сиктивкарського телеканалу був знятий на замовлення ФСВП і є відповіддю на повідомлення в українських ЗМІ з приводу цькування Геннадія Афанасьєва.

Ось ви спробуйте, напишіть запит, щоб вас пропустили, і ви зробили з Афанасьєвим інтерв'ю. Вас в житті не пустять! А місцеве телебачення пустили
Олександр Попков

«Ось ви спробуйте, напишіть запит, щоб вас пропустили, і ви зробили з Афанасьєвим інтерв'ю. Вас в житті не пустять! А місцеве телебачення пустили, і з ними бігали три замначальники колонії і розповідали, як у них все відбувається. Природно, все це – робота ФСВП», – сказав адвокат.

Насильницьке вручення паспорта

За словами матері Геннадія Ольги Афанасьєвої, останнім часом захворювання у нього менш відчутні, але інфекція в організмі присутня, і періодично на його шкірі виступають нагноєння.

Ольга Афанасьєва
Ольга Афанасьєва

«Лікарі в ЕПКТ його, дійсно, відвідали багато разів. Але ніякого лікування вони йому не надають. Це стандартне становище в усіх колоніях Російської Федерації, лікування практично нікому не надається, тому Гена – не виняток», – сказала вона.

Серед усіх інших неприємностей Афанасьєва намагаються примусити взяти російське громадянство. Про це нещодавно повідомив він сам, записавши відеозвернення за допомогою правозахисників.

«Я є громадянином України, і всі спроби нав'язати мені російське громадянство відбуваються проти моєї волі», – запевнив він.

За словами Ольги Афанасьєвої, російська влада виготовила для її сина паспорт Російської Федерації і намагається змусити його отримати цей «документ». За її словами, на нього чиниться тиск з боку адміністрації колонії, і мати кримчанина боїться, що їм вдасться його дотиснути і фактично насильно дати громадянство.

14 квітня мати Афанасьєва повідомила, що Геннадій отримав повідомлення від Федеральної служби Росії з виконання покарань про визнання його громадянином Росії.

За її словами, вона дізналася про це з листа сина. На своїй сторінці у Facebook, Ольга Афанасьєва написала, що це означає, що її синові відмовлять в екстрадиції до України.

«Я спочатку дуже сильно засмутилася, дізнавшись про це. Але ми не будемо складати руки. Адвокат сьогодні приїжджає в Сімферополь, будемо це обговорювати. Через активістів в Києві я попросила, щоб Лутковська (Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська – ред.) зробила запит до Росії. Можливо, зробить звернення українське МЗС», – сказала вона.

В історії Геннадія Афанасьєва є й хороші новини. У березні Сиктивкарський міський суд задовольнив його позов про переведення в іншу колонію, розташовану ближче до Криму.

У нас ще немає інформації з приводу того, чи подана прокуратурою апеляція. Якщо це не було зроблено, то вирок набув чинності 9 квітня, і його зобов'язані виконати й перевести сина ближче до Криму
Ольга Афанасьєва

«У нас ще немає інформації з приводу того, чи подана прокуратурою апеляція. Якщо це не було зроблено, то вирок набув чинності 9 квітня, і його зобов'язані виконати й перевести сина ближче до дому. У документі були заявлені Ростовська, Воронезька області та Краснодарський край, Крим не розглядався», – повідомила Ольга Афанасьєва.

Наразі міністерства юстиції України та Росії ведуть листування з приводу екстрадиції Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Геннадія Афанасьєва на батьківщину. Адвокат Попков скептично оцінює шанси на видачу кримчан Україні, але їхні родичі зберігають надію на те, що це станеться.

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG