Доступність посилання

ТОП новини

Петро Порошенко агітує інвесторів вкладати гроші в Україні


Японське підприємство «Фуджікура» планує розширити своє виробництво на Львівщині

Львів – На Львівщині 14 квітня відкрили японське підприємство «Фуджікура» (Fujikura). П’ять років тривали переговори, перш ніж запустять виробництво електричного обладнання для автомобілів світових марок. На урочистість спеціально приїхав український президент Петро Порошенко, який переконував інвесторів вкладати гроші в Україні.

«Фуджікура» працює від вересня минулого року. Більшість працівників стажувались на підприємстві в Румунії. Досі фахівці з цієї країни навчають українців вже на Львівщині. Наразі в компанії працюють понад півтисячі осіб, планують набрати у шість разів більше.

Переважно на «Фуджікурі» знайшли роботу молоді люди, які доїжджають на підприємство зі Львова. Адже завод розташований у передмісті. У середньому заробляють 3000-3500 гривень, але залежно від кар’єрного зростання, а така можливість у компанії є, зарплата вища.

Працівники «Фуджікури» розповіли Радіо Свобода:

– Нас троє працювали на схожому підприємстві. Нас переманили сюди кращими умовами. Ми самі з Львівщини, тут знімаємо квартиру. Особисто я починав оператором тут, зараз вже дійшов до інженера, маю досвід. Повинні спілкуватись англійською, бо переносимо проект із Румунії. Топ-менеджери з Іспанії, ми не маємо вибору, маємо розмовляти англійською.

– Щодо соціального пакету, то оплачують лікарняний, відпустку, обіцяють страховку.

– Тут важливо, щоб людина хотіла працювати. Я починала оператором, як всі. Мої знання і моє бажання працювати і мене оцінили, без жодних зв’язків, і я вже отримала підвищення. Мене це тішить. Не маю ідеального знання англійської, але можу порозумітись, переписуватись. Не думала ніколи виїжджати на роботу за кордон, зараз оплата праці мене цілком влаштовує.

– Я працюю четвертий місяць. У дві зміни. Перша з 6-ї години ранку, друга з 15-ї до 23-ї. Вже звик, не знаю, як буде далі. Треба бути уважним за процесом роботи. Стажувався в Румунії. Якщо все добре працює, то все гаразд. Щодо зарплати, поки що влаштовує, сподіваюсь, що піднімуть.

Україна зацікавлена в інвесторах

Президент Петро Порошенко повідомив працівникам, що уряд все робитиме, що зменшити податки для виробництва із 42% до 20%, тоді кошти, які залишатимуться, інвестор скеровуватиме на збільшення зарплати людям. Адже саме низький рівень зарплати стає перешкодою, що важко знайти фахових працівників. Підприємство потребує інженерів, фінансистів, але найбільше робітників для виробництва.

Відома у світі японська компанія «Фуджікура» має намір надалі вкладати інвестиції в Україні. Японія загалом інвестувала один мільярд 900 мільйонів доларів. Це найбільший інвестор із-поміж усіх країн світу в Україні. Компанія «Фуджікура» має 20 виробництв у світі. Посол Японії в Україні Шігекі Сумі наголосив, що Україна вирізняється високою освіченістю громадян, тому приваблива для інвестицій.

Однак усе ж таки рівень інвестицій залежить від інвестиційного клімату в Україні.

«Незважаючи на те, що Україна веде війну, боронячи свою незалежність, свою територіальну цілісність, ми маємо бути переконані, що це найкраще місце у світі, де японська компанія має робити інвестиції. Що нам потрібно, щоб збільшити залучення інвестицій – покращення інвестиційного клімату, внутрішня стабільність, мир, повернення українського суверенітету на окупований Донбас, повернення Криму і, головне, українці мають бути єдині, має бути єдиний стабільний уряд, єдина коаліція у Верховній Раді, найкращі умови, щоб зростав економічний потенціал України і, як наслідок, зростав рівень доходів людей», – наголосив президент України Петро Порошенко.

За словами українського президента, політична ситуація в Україні стабілізувалась. Парламент обрав прем’єра і новий уряд, а це означає, що коаліція відновила діяльність. Відтак знову програма реформ зрушилась, каже президент. Відповідати на більше запитань від медійників і щодо самої коаліції, і щодо того, коли запрацюють реформи в Україні, Петро Порошенко не захотів.

Також у Львові за кавою Петро Порошенко розмовляв із очільниками області і лідером партії «Самопоміч», міським головою Львова Андрієм Садовим, фракція якого не підтримала кандидатуру Володимира Гройсмана на посаду прем’єр-міністра.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG