Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштує політкриза Україні (огляд преси)


Українські політики настільки захопилися підкилимними іграми, що забули про паралізовану економіку держави і заморожену міжнародну допомогу

З появою нового прем’єра і нового уряду завершився процес узурпації влади президентом, переконаний експерт газети «День». Він наголошує, що тепер Петро Порошенко, окрім того, що є прямим керівником всіх силових структур – має свого голову НБУ, вертикаль керівників обл- і райдержадміністрацій, яких особисто призначає. Фактично відтепер президент буде особисто відповідальний не лише за військово-політичну ситуацію як верховний головнокомандувач, а й за соціально-економічну ситуацію в країні. Про це газета «День» пише в статті «Уряд Гройсмана»: час пішов...»

Кабмін Гройсмана, ймовірно, не відповідатиме викликам часу, припускає експерт «Газети по-українськи». Він вважає, що Арсеній Яценюк, як і більшість політичної еліти, не хотіли реформ. Їх влаштовують нинішні схеми. Однак певні успіхи в уряду Яценюка були, констатує видання. Вдалося збалансувати бюджет «Нафтогазу». Почали реформувати систему закупівель. Прикрили найбільш одіозні схеми викачування коштів із бюджету. Новому уряду важливо втримати здобутки Яценюка й спільно з президентом реформувати суди й прокуратуру. Однак експерт вважає, що Гройсман – людина старої системи. І не наважиться на радикальні реформи. Найбільше, що він зможе, це – отримати гроші від Міжнародного валютного фонду. А зміни, якщо й будуть, то лише під тиском суспільства і зарубіжних партнерів, вважає експерт газети.

Українські політики настільки захопилися підкилимними іграми, що забули про те, що економіка держави паралізована, міжнародна допомога заморожена, а цілі програми завмерли через те, що влада не може домовитися. Газета «Сегодня» дізналася, яку саме шкоду приносить політична криза економіці, і приблизно підрахувала, в яку суму обходиться утримання народних депутатів і недовіра міжнародних кредиторів. Так, за підрахунками газетярів, лише день роботи парламентаріїв обходиться українцям у 2,5 мільйона гривень. Крім того, не отриманий транш МВФ разом ыз кредитом США – це ще 2,7 мільярда американських доларів США. А ще ж є збитки від відтоку інвесторів та інших кредиторів країни, який нараховує мільярди гривень. Про це газета «Сегодня» пише в статті «Скільки коштує політкриза країні».

Росія вимагає видати шістьох росіян, засуджених в Україні, для того, щоб вони відбували покарання на батьківщині. Паралельно, за інформацією газети «Сегодня», там почали готувати документи, щоб повернути Україні чотирьох політв'язнів: Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, які в Росії отримали терміни від 6 до 20 років. Журналісти дізнавалися, скільки ще українських громадян зараз відбувають покарання в Росії і як складається їхня доля. За останніми даними МЗС, в Росії незаконно утримують щонайменше 11 українських громадян. «Але це тільки ті, за якими є всі документи. Насправді їх набагато більше», – переконує експерт газети. Заголовок публікації – «Українці в темницях Росії».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG