Доступність посилання

ТОП новини

Чого домоглася «прокурор» Криму рішенням про призупинення діяльності Меджлісу?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Ми доведемо справу про заборону Меджлісу до Європейського суду», – перший заступник голови Меджлісу

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав «нікчемним» рішення «прокурора» анексованого Криму Наталії Поклонської про призупинення діяльності Меджлісу. А чинні члени Меджлісу, які перебувають у Криму, запевняють, що після цього рішення ситуація суттєво не зміниться. Наталія Поклонська повідомила, що Меджлісу заборонено будь-яку діяльність, зокрема організовувати публічні заходи, використовувати банківські вклади тощо.

«Прокурор окупованого Росією Криму Наталія Поклонська керується виключно власними емоціями і хоче зупинити діяльність Меджлісу якомога швидше», – вважає перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял. В інтерв’ю Радіо Свобода він повідомив, що після рішення про так зване «призупинення діяльності» ситуація не зміниться. Бо останнім часом Меджліс був під пильним контролем спецслужб Росії, будівля була заарештована, а за членами представницького органу велося цілодобове стеження.

Наріман Джелял
Наріман Джелял
Подібні дії прокуратури намагаються підштовхнути кримськотатарське суспільство до якихось провокацій
Наріман Джелял

«Подібні дії прокуратури неконструктивні, вони лишень намагаються підштовхнути суд і підштовхнути кримськотатарське суспільство до якихось провокацій. Однак це пусті намагання, ми все робитимемо відносно наших інтересів, законів і, в першу чергу, міжнародного права. Ми чітко кажемо, що незважаючи на рішення суду в Криму, ми будемо звертатися до вищих інстанцій і доведемо цю справу до Європейського суду», – повідомив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Джелял наголосив, якщо підконтрольний Росії Верховний суд Криму задовільнить позов про заборону діяльності Меджлісу, він не поїде з Криму, якщо його не примусять це зробити.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу Рефат Чубаров це рішення вважає «нікчемним» і запевняє, що воно було ухвалене за вказівкою Кремля. Про це він написав у Facebook.

Народний депутат України Георгій Логвинський (фракція «Народний фронт») повідомив, що зараз українська влада посилюватиме заходи щодо деокупації Криму.

Георгій Логвинський
Георгій Логвинський
Ми сподіваємося на підтримку міжнародної спільноти
Георгій Логвинський

«Всім зрозуміло, що Меджліс не установа і не організація, це орган самоврядування, який обирається народом. Тобто заборона торкається корінного народу окупованого Криму. Ми сподіваємося на підтримку міжнародної спільноти. Я буду доповідати вже цього тижня на Парламентській Асамблеї Ради Європи з цього приводу і ми далі тиснутимемо, щоб не тільки поновлювали і продовжували санкції, а ще й запроваджували нові обмежені санкції щодо Росії», – заявив Георгій Логвинський.

«Це таке собі публічне бичування»

Еміне Джеппар
Еміне Джеппар

Радник міністра інформаційної політики України з питань Криму Еміне Джеппар повідомила, що такі судові процеси в окупованому Криму, зокрема як справа Меджлісу, спрямовані на розкол серед кримських татар.

Це намагання окупаційної влади вказати місце кримським татарам у Криму
Еміне Джеппар

«Це репресії заради процесу – таке собі публічне бичування. Це намагання окупаційної влади вказати місце кримським татарам у Криму. Це така спроба довести всім іншим, що це таке другорядне і другосортне населення. І основне – дискредитація лідерів кримськотатарського народу, адже навіть за фізичною відсутністю Чубарова, Джемілєва та інших лідерів сьогодні у Криму, авторитет вони там мають», – наголосила Джепар.

Захист Меджлісу оскаржуватиме рішення про припинення в Криму його діяльності. Про це повідомив адвокат Джеміль Темішев.

12 квітня Наталія Поклонська ухвалила рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова. За її словами, Меджлісу забороняється користуватись усіма державними і муніципальними ЗМІ, проводити публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі проводити будь-яку роботу.

У лютому 2015 року Наталя Поклонська звернулась у підконтрольний Росії Верховний суд Криму з позовом про заборону діяльності Меджлісу, в березні розпочався процес за цим позовом. Чергове засідання суду в цій справі призначили на 15 квітня.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з діями російської влади, спрямованими на заборону діяльності Меджлісу. В ООН закликали Російську Федерацію не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

Верховна Рада офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG