Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську просто неба створюють перший в Україні музей АТО


У Дніпропетровську просто неба створюють перший в Україні музей АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

У музеї відтворять фрагмент зруйнованого Донецького аеропорту

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську створюють перший в Україні музей пам’яті АТО. Зокрема, в експозиції музею просто неба відтворять фрагмент зруйнованого Донецького аеропорту. Наразі на території майбутнього музею вже кипить робота. Під час земляних робіт виявили бліндаж часів Другої світової війни, наразі організатори міркують, як впишеться він у новий музей. Разом з тим волонтери-історики ведуть збір артефактів із зони АТО, а також особистих речей солдатів. У створюваного музею є вже унікальні експонати. Серед творців музею – історики, музейні співробітники, художники, бійці ЗСУ.

У Дніпропетровську просто неба створюють перший в Україні музей АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Бойовий джип, що пройшов «гарячі» точки Донбасу, легкова автівка, що їздила фронтовими дорогами, пошкоджені кулями дорожні знаки, залишки боєприпасів… Музей АТО, перший і поки що єдиний в Україні, який створюють у Дніпропетровську силами волонтерів та громадськості, вже має перші експонати. Заклад, що розповідатиме про мужність і незламність українських солдатів, планують відкрити до кінця року. Але вже в травні, як передбачають організатори, запрацює вулична частина експозиції.

На цій території буде розміщено експозицію музею АТО просто неба
На цій території буде розміщено експозицію музею АТО просто неба

Волонтер, координатор створення музею АТО Юрій Фанигін розповідає: головним об’єктом буде військова техніка із зони бойових дій. За його словами, вулична експозиція відразу занурить відвідувачів в тривожну атмосферу зони АТО. Тут буде зімітована частина так званої «дороги життя» – дороги до Донецького аеропорту, також 7-метрова металева конструкція символізуватиме фрагмент самого аеропорту, який боронили «кіборги», буде відтворений блокпост у зоні АТО тощо.

«Показати зону АТО достовірно, але «не перегинати»

Усіх «родзинок» музею організатори поки не розкривають. Просто неба, показує Юрій Фанигін, вже встановили перший експонат – згорілий автомобіль із зони АТО. Незабаром підвезуть пошкоджену техніку з 93-ї бригади – списані БМП, танк і навіть зенітну установку. Крім того, цінний експонат передали для майбутнього музею військові з передової – розбитий дорожній знак «Донецьк», що стояв на в’їзді до міста.

Згорілий легковик із зони бойових дій на сході України – один з експонатів майбутнього музею
Згорілий легковик із зони бойових дій на сході України – один з експонатів майбутнього музею

Це буде не традиційна експозиція за вітринами під склом, а інтерактивна: відвідувачі зможуть доторкнутись до експонатів, посидіти в джипі волонтерів, одягти бронежилети тощо, каже Юрій Фанигін.

Ця композиція, безсумнівно, має у яскравій формі відтворювати події на Донбасі, однак це більше все-таки музейний арт-об’єкт
Юрій Фанигін

«Музей – це не просто привезти із зони АТО тисячі уламків і розкидати, як завгодно. Ні. Ми зберемо все і вже тоді художники дивитимуться, що і як, аби все це «заграло». Тоді вже бачитимемо, чого бракує, що ще треба доповнити. Наше завдання – все обіграти, зв’язати в єдине ціле, показати зону АТО достовірно, але «не перегинати» палицю, адже все ж таки це арт-об’єкт. Це робиться в пам’ять про загиблих людей і про їхній подвиг, ця композиція, безсумнівно, має у яскравій формі відтворювати події на Донбасі, однак це більше все-таки музейний арт-об’єкт», – каже Юрій Фанигін.

«Кожна річ повинна мати свою історію»

Друга частина експозиції – меморіальна – буде розташована в приміщенні дніпропетровської діорами «Битва за Дніпро». Як уточнюють організатори, там є два вільні зали, відтак сама діорама не постраждає. У приміщенні, площею 500 квадратних метрів, зберуть історії загиблих бійців, уродженців Дніпропетровщини, їхні особисті речі, світлини. Також експозиція розповідатиме про поранених бійців, медиків, волонтерів. Музейників, окрім великих експонатів, цікавлять фотографії з фронту, одяг і амуніція військових, бронежилети, призовні повістки, документи бійців тощо.

Демобілізований боєць АТО, радник голови облдержадміністрації Іван Начовний, один з кураторів цього проекту, зазначає: матеріали для майбутньої експозиції вже збирають. Їх приносять, зокрема, й родичі загиблих солдатів – світлини, нагороди, особисті речі. Що ж до артефактів безпосередньо із зони АТО, про які попросили волонтерів, то, наголошує Начовний, їх відбиратимуть дуже ретельно: кожна річ повинна мати свою історію, бути пов’язана зі значущими подіями та гідними людьми.

Пишеться історія про кожного бійця. Важливо зберегти пам’ять для майбутніх поколінь
Іван Начовний

«Експонати можуть бути різні, ми приймаємо все. Постійно здійснюються рейди в зону АТО, коли волонтери привозять нам за нашими заявками артефакти. Основне завдання – щоб кожна річ мала свою історію. Адже наше завдання не просто показати якусь гільзу, таких гільз ми можемо із зони АТО мішками привезти, а приміром, гільзу з того БМП, вистрілом з якого був підбитий ворожий танк. Якщо це якась форма, амуніція, то це має бути форма не якогось «аватара», а гідної людини, про яку можна розповісти в цій експозиції. Те ж стосується фотографій, те ж стосується документів. Велике прохання до родин загиблих – приносити експонати. Пишеться історія про кожного бійця. Ми будемо робити залу пам’яті. Про кожного бійця в перспективі також має бути створено відеоряд і ми будемо його демонструвати в цій залі. Важливо зберегти пам’ять для майбутніх поколінь», – зазначає Іван Начовний.

Гроші на функціонування музею поки не виділені

Екскурсоводами в новому музеї, кажуть організатори, мають стати самі бійці АТО. Вже зараз солдатів, які мають історичну або філологічну освіту, закликають подавати свої резюме.

Підготовчі роботи на території майбутнього музею АТО
Підготовчі роботи на території майбутнього музею АТО

Наразі на території майбутнього музею кипить робота – розчищається майданчик, готується фундамент для встановлення меморіальних плит. Далі, коли зроблять підставки під експонати, візьмуться і за ландшафтний дизайн. У процесі розкопок робітники виявили бліндаж часів Другої світової війни, він в понівеченому стані, відтак організатори мають намір його зберегти й «вписати» в нову експозицію.

Що ж до фінансування, творці музею зазначають, що переважна більшість робіт буде оплачена меценатами, збиратимуть також добровільні пожертви громадян. Питання ж щодо грошей на функціонування самого музею поки відкрите, кажуть вони, адже створюється неприбуткова установа: вхід, як планують, буде вільним.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG