Доступність посилання

ТОП новини

Проблема Савченко турбує Путіна – адвокат Фейгін


Надія Савченко (архівне фото)
Надія Савченко (архівне фото)

«Публічний тиск примушуватиме Кремль все-таки вирішувати питання Савченко швидше, ніж він цього хоче»

Вирішення питання Надії Савченко варто очікувати наприкінці травня. Про це заявив один із її адвокатів Марк Фейгін в ефірі Радіо Свобода. Він наголосив, що існує два варіанти розв’язання проблеми – обмін і передача для відбування покарання в Україні.

Проблема Савченко турбує Путіна – адвокат Фейгін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Президент Росії Володимир Путін напередодні після «прямої лінії з народом» сказав журналістам, що Москва і Київ перебувають у контакті з питання подальшої долі української громадянки Надії Савченко і що «у таких питаннях краще не забігати наперед». Як Ви можете потрактувати ці слова? Зокрема, чи відомо Вам, з ким саме відбувається контакт як з української, так і з російської сторони, і що означає «не забігати наперед»?

Марк Фейгін
Марк Фейгін

Путін підтверджує, що прямі перемовини з Києвом ведуться. Визнання переговорів дипломатичною мовою означає, що перемовини мають закінчитися якимось рішенням

– По-перше, в цих словах є досить суттєве підтвердження того, що переговори ведуться. Я довгий час, ще з грудня, говорив про те, що ці переговори проводилися й загалом було досягнуто домовленостей, що рано чи пізно Савченко відпустять. Багато хто сумнівався, я пам’ятаю, як часто ставили запитання, чи не є це лише балаканиною, конфабуляцією. Я багато разів говорив, що це не так. У будь-якому випадку, Путін підтверджує, що прямі перемовини з Києвом ведуться. Це вже непогано само собою. Визнання переговорів дипломатичною мовою означає, що перемовини мають закінчитися якимось рішенням. З іншого боку, ця фраза про забігання наперед, яка нічого не означає, скоріше стосується того, що Путін не поспішає з вирішенням проблеми Савченко. Тобто це не означає, що Савченко відпустять через день, два, тиждень. Це, безперечно, спроба довести, що момент її звільнення буде пов’язаний з вигодою для нього, Путіна, і аж ніяк не для України чи самої Савченко. Тому ці слова свідчать, з одного боку, про багато чого, а з іншого – у формах, в яких вони звучать (на прямій лінії про це не було запитання, стосовно обміну, хоча я його теж надсилав через електронну форму), те, що він відповів британській журналістці вже після прямої лінії, скажімо, не в широкому форматі, а в більш вузькому – свідчать про те, що ця проблема турбує Путіна і він не хоче надавати їй більшого значення, ніж якби це прозвучало в прямому ефірі для більш широкої аудиторії. Це означає, що вони будуть шукати рішення, вигідне для них, але не зараз.

– Але ж ми всі розуміємо, що часу лишається обмаль. Коли ж, як не зараз, це вирішувати?

Якщо ми говоримо про Єрофеєва й Александрова, то суд над ними в Києві триває. Навіть якщо вирок буде звинувачувальним, то він набуде чинності тільки через місяць за українським законодавством. Тому вирішення питання варто очікувати десь наприкінці травня

– Розумієте, перспектива обміну (того, що ми називаємо обміном на тих же Єрофеєва й Александрова) звучала публічно з вуст президента Порошенка. Якщо ми говоримо про Єрофеєва й Александрова, то суд над ними в Києві триває. Я вам дам невелику довідку, що навіть якщо вирок буде звинувачувальним (ми цього не знаємо, суд в Києві може вирішити й по-іншому), то він набуде чинності тільки через місяць за українським законодавством. Тому вирішення питання варто очікувати десь наприкінці травня. Тільки тоді можна буде Єрофеєва й Александрова, після їх засудження й після набуття вироком чинності, обміняти на Савченко.

– Якщо говорити не про обмін, а про можливість передачі для відбування покарання в Україні, як це регламентує конвенція Ради Європи про передачу засуджених осіб – чи можливо це? Чи можливе підключення політичного тиску, зокрема, раніше говорилося, що на рівні глави Держдепу США Джона Керрі й Путіна є домовленість? Ви в соцмережах зазначали, що незабаром виступатимете в Брюсселі перед парламентарями ЄС. Можливо, їх підключити до цього якимось чином?

– Я постійно зустрічаюся зі співробітниками й представниками Держдепу, європейськими представниками, багато з ким. Я дійсно наступного тижня буду в ЄС в Брюсселі й там зустрічатимуся з європарламентарями, розкажу про поточну ситуацію щодо Савченко, але я хочу уточнити, що насправді Кремль не раз заявляв про те, що вони будуть дотримуватися російського законодавства: або виконання конвенції про видачу засуджених стосовно Савченко, або помилування. Це дві форми, які, власне, допустимі при оформленні передачі Савченко в Україну. Тому це або дійсно буде помилування з боку Путіна й, відповідно, якщо мова йде про обмін, то й з боку Порошенка стосовно Єрофеєва й Александрова, або буде дійсно запит до Міністерства юстиції України й, за конвенцією видачі засуджених 1983 року, Савченко відправлять додому. Інших юридичних способів просто не існує насправді.

– Пане Фейгін, якщо найближчим часом українській владі не вдасться домовитися з Путіним, як, на Вашу думку, розвиватиметься ситуація далі? Які прогнози можуть бути?

Щодо самого голодування: Надія або сама його припинить, або її примусово з нього виведуть

– Я вважаю щодо самого голодування: Надія або сама його припинить, або її примусово з нього виведуть. Стосовно подальших переговорів – я думаю, що доки це питання залишається публічним, переговори будуть продовжуватися, і цей тиск буде примушувати Кремль все-таки вирішувати це питання швидше, ніж він цього хоче. Тому треба не послаблювати тиск, його варто продовжувати, треба робити все те ж саме, що ми й робили впродовж цих двох років. Тут не можна зупинятися. Це як на велосипеді: доки крутиш, він їде, спинив педалі – впав. Тому нічого нового тут загалом не винайдеш.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

15.04.2016
Порошенко і Байден вчергове закликають Росію звільнити Савченко
далі

14.04.2016
Група євродепутатів надіслала листа Путіну з вимогою звільнити Савченко

Листа підписали 46 парламентарів із п’яти політичних груп Європейського парламенту далі

14.04.2016
Надія Савченко перебуває у поганому стані – адвокат
далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG