Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможе оновлений уряд дотриматися своїх обіцянок?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Міністерство інфраструктури може стати локомотивом, який поведе економіку вперед» – Володимир Омелян

КиївУ перший день після затвердження уряду міністри у повному складі з’явились, щоб поспілкуватися з депутатами і роз’яснити стратегію очолюваних ними відомств. Під час години запитань до уряду у парламенті новопризначений міністр фінансів, зокрема, пообіцяв розібратися з проблемою Державної фіскальної служби. У Міністерстві інфраструктури анонсували транспортні реформи – залучення приватних інвестицій до «Укрзалізниці», лібералізацію автоперевезень та підписання угоди про спільний авіаційний простір із Євросоюзом, а в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості обіцяли вирішити проблемне питання з вугіллям «раз і назавжди» та визнали необхідність повної реструктуризації «Нафтогазу». Утім, не всі депутати поділяють віру в успіх реформ новоствореного уряду.


Розпочинаючи свій виступ перед депутатами Верховної Ради, Володимир Омелян назвав очолюване ним Міністерство інфраструктури «локомотивом, який поведе економіку вперед». Стратегічно важливі плани у транспортній галузі, за словами новопризначеного міністра, це оновлення транспортної стратегії, зокрема електронні галузі, які поєднають транспортну систему в єдине ціле. Він також наголосив на необхідності транспортних коридорів в обхід Росії. Крім того, міністр назвав ключовим питання реформування морської галузі й ухвалення законопроекту про дорожній фонд.

«Передача доріг місцевого значення, техніки та коштів власне на місця. впровадження незалежного контролю якості доріг, що унеможливлює зловживання, які були частими у цій сфері. Автотранспорт. Прийняття законопроекту про лібералізацію автоперевезень. Впровадження норм європейського законодавства, набір інспекторів «Укртрансбезпеки» повинен бути виключно на конкурсній основі. Авіація. Ключовий момент – підписання угоди про спільний авіаційний простір з ЄС. Ми це порушуємо на всіх зустрічах із Брюсселем і ми вважаємо, що Брюссель повинен дотримуватись своєї обіцянки, яку дали Україні ще 2 роки тому», – зазначив міністр інфраструктури.

Міністр інфраструктури про плани міністерства на 2016 рік
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00


Треба реструктуризувати «Нафтогаз» як незрозумілу структуру – Насалик

Основою роботи Міністерства енергетики та вугільної промисловості новопризначений міністр Ігор Насалик назвав втілення двох законів: «Про ринок природного газу», який вже ухвалили, та законопроект «Про ринок електричної енергії», затверджений у першому читанні. Утім, у зв’язку зі зміною уряду їх доведеться відкликати й голосувати заново. Міністр зазначив, що разом із комітетами Верховної Ради планує розробити технічну частину, щоб ринок запрацював. Ігор Насалик пообіцяв також розібратися й із проблемними галузями.

Ми маємо підійти до ринку вугілля і зняти це питання раз і назавжди. Щоб зробити цей ринок прозорим
Ігор Насалик

«Одним із кроків, які проблематичні і звучать постійно в залі – все ж таки ми маємо підійти до ринку вугілля і зняти це питання раз і назавжди. Щоб зробити цей ринок прозорим. Повністю погоджуюсь і сподіваюсь на підтримку, що треба повністю реструктуризувати НАК «Нафтогаз України» як незрозумілу структуру, яка є в управлінні», – зауважив Ігор Насалик. Він також анонсував підвищення тарифів 1 травня як перший виклик для уряду.

А новопризначений міністр фінансів України Олександр Данилюк пообіцяв найближчим часом оцінити роботу Державної фіскальної служби.

«Щодо рішучих заходів – вони будуть, у цьому можете не сумніватися. Але спочатку я хочу розібратися, що відбувається в цій сфері (ДФС – ред). Мені треба оцінити проблеми, і після цього я пропонуватиму рішення», – сказав Данилюк. Він додав, що в разі виявлення серйозних проблем у роботі ДФС, «будуть рішучі пропозиції».

Новий міністр фінансів Данилюк обіцяє перевірити роботу ДФС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00


Якщо уряд буде неефективний, він піде – Ємець

Тим не менш, у парламенті немає єдності щодо того, чи буде Кабінет міністрів на чолі з Володимиром Гройсманом достатньо ефективним.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

На думку народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» і члена міжфракційної групи «Єврооптимісти» Сергія Лещенка, прем’єр-міністру доведеться важко працювати, аби здобувати голоси в парламенті, адже коаліція з 226-х голосів – це формальна більшість і розраховувати на неї не доводиться.

«Уряд Гройсмана буде змушений постійно шукати резерв для того, щоб покрити дефіцит голосів. Плюс-мінус 20 або 30 додаткових голосів йому постійно треба буде мати в кишені. Де вони їх візьмуть? Вони можуть йти до олігархічних фракцій Коломойського, або до «Волі народу», де сидять газові магнати. Це дуже прагматичні люди. Вони, звичайно, радо підтримають ініціативи, але запитають, що ми за це отримаємо. Й питання відплати – це питання постійного корупційного ризику. Я не переконаний у Гройсмані як у реформаторі. Я не впевнений у його самостійності в ухвалені рішень, у його можливостях досягати поставлених цілей, тому що як спікер він часто був людиною залежною», – зазначив народний депутат у кулуарах Верховної Ради.

Леонід Ємець
Леонід Ємець

Утім, народний депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець каже, що новому уряду треба дати шанс і поглянути на результати його роботи. За його словами, затвердження цього складу було авансом.

Там люди, яких можна назвати професіоналами, хтось більше професіонал, хтось менше, але за деякі напрямки я тепер абсолютно спокійний
Леонід Ємець

«У випадку неефективності уряду, є в них рік амністії чи немає, це не важливо – якщо уряд не буде справлятись з виконанням своїх обов’язків, він піде. Там люди, яких можна назвати професіоналами, хтось більше професіонал, хтось менше, але за деякі напрямки я тепер абсолютно спокійний, наприклад, Лілія Гриневич як міністр освіти – я готовий за неї поручитись особисто, що це найкращий кандидат на міністра освіти, який сьогодні може запропонувати наша держава. По інших міністерствах – десь хтось кращий, десь хтось гірший, але загалом, маємо дати можливість цьому уряду і прем’єру показати ефективність своєї роботи», – зауважив Леонід Ємець.

Народний депутат також додає – юридично цей уряд є правонаступником уряду Яценюка і його діяльність базується на коаліційній угоді.

«Пакет реформ Пивоварського продовжиться» – політолог

Кабмін вперше постав у робочому вигляді під час години запитань до уряду у парламенті. Міністри тільки входять у робоче русло, тож їх ніщо не стримувало у роздачі обіцянок, зазначає політолог Володимир Цибулько.

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

«Думаю, що цивілізовано діятиме Міністерство екології, адже Остап Семерак у першу чергу політик і буде діяти максимально публічно. Звичайно, пакет реформ, який реалізувала команда Пивоварського, буде продовжуватися. Багато нарікань було на Міністерство енергетики. Я думаю, що завданням Ігоря Насалика є якраз зміна стилю, образу й місії міністерства», – каже експерт.

Водночас політолог Володимир Цибулько вважає, що реалізація заявлених схем новим Кабміном передбачає витіснення когось із ринків й втрата зацікавленими групами вигідних позицій. За словами експерта, українська економіка неконкурентна й монополізована олігархами, а вони не звикли поступатися. Тож, за твердженням Цибулька, рано чи пізно наступ на чиїсь інтереси обернеться спочатку блокуванням роботи коаліції, а потім й жорстким протистоянням в уряді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG