Доступність посилання

ТОП новини

Гімн Росії в суді не співали. Останнє слово ГРУшників було коротким


Російські військові Євген Єрофеєв (ліворуч) та Олександр Александров під час засідання суду. Київ, архівне фото
Російські військові Євген Єрофеєв (ліворуч) та Олександр Александров під час засідання суду. Київ, архівне фото

На допиті у суді Єрофеєв та Александров відмовлялись відповідати на більшість запитань

15 років позбавлення волі вимагають прокурори для військових ГРУ Росії Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова. Це максимальне покарання за тими статтями, які їм інкримінують. Самі ж обвинувачені у своєму заключному слові наголосили, що не визнають себе винними. А їхні адвокати заявили, що вирок має бути виправдувальним, хоча розуміють, що такого не станеться. Судові дебати між сторонами відбулися 15 квітня у Голосіївському районному суді Києва.


«Ні Александров, ні Єрофеєв гімн Росії у залі українського суду заспівати не зможуть. Совість не дозволить», – зазначив у своїй промові прокурор Ігор Німченко.


Росіян Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова звинувачують у веденні агресивної війни, терористичній діяльності, перевезенні через державний кордон України зброї, незаконному перетині кордону, носінні та застосуванні зброї.

«Вони не Надія Савченко, голодувати не будуть» – державне звинувачення

У своєму виступі прокурор Ігор Німченко називав обвинувачених «російськими військовослужбовцями, вояками іноземної держави» на території України, що – в свою чергу – адвокати в своїй промові назвали недоведеним. Сторона звинувачення впевнена, що вирок буде обвинувальним, адже всі докази для цього були надані.

До України направляються «Александрови і Єрофеєви», які виконуючи злочинні накази, перевтілюються на злочинців, вбивць і терористів
Ігор Німченко

«Підсудні Александров і Єрофеєв наразі вимушені заперечувати правду, бо попри всю очевидність цього факту – як справжні військові спецпризначенці – продовжують виконувати накази, що їх передають напевно уже дипломатичним шляхом. Всій Україні, а більше всього мешканцям Донецької та Луганської областей не за чутками відомо, що відбувається на сході України. Як кожного дня у межах Мінських домовленостей із Росії до України направляються «Александрови і Єрофеєви», які виконуючи злочинні накази, вже насправді перевтілюються з кадрових солдатів Російської Федерації на злочинців, вбивць і терористів. Вони не Надія Савченко, голодувати не будуть. Потрапивши до рук українського правосуддя, їхня країна – Росія – відмовилась від них, забула, промовчала і відхрестилася як від солдатів. Тепер кожному солдату Російської Федерації, що їде маршем в Україну воювати, слід задуматися перед тим, як виконувати подібні накази», – сказав на суді прокурор Німченко.

Захист росіян не вважає угруповання «ЛНР» терористичним і відкидає всі звинувачення

Захист у промові наголошував, що жодні надані докази нічого не доводять. Найбільшу увагу в своєму виступі адвокати приділили положенням Женевської конвенції і необхідності визнання Єрофеєва та Александрова військовополоненими.

В такому разі за їхні дії не можна було б притягнути до кримінальної відповідальності. Як пояснювали захисники, навіть якщо ворог невизнаний, але зі зброєю, у формі, із впорядкованою структурою керування і військове протистояння, то він підпадає під визнання комбатантом і, відповідно, військовополоненим. Прокуратура наголошує, що ці положення не поширюються на диверсійні групи, членами якої були обвинувачені.

Щодо звинувачень у тероризмі, адвокат Валентин Рибін зробив у своєму виступі промову, в якій існування угруповань «ЛНР» та «ДНР» пояснював тим, що «не всі підтримують курс теперішньої влади».

«Об’єднання людей, які не згодні з діями влади, по інтересах і відстоювання цих інтересів, ще не означає, що вони об’єдналися в терористичну організацію. Влада України, конкретні політики вважають, що «Луганська народна республіка» і «Донецька народна республіка» є терористичними організаціями. Так, дійсно є рішення судів України по відношенню до конкретних осіб, у цих рішення наче в декількох абзацах зводиться до визнання «ЛНР»-«ДНР» терористичними організаціями. Але я говорив про те, що дані рішення не є преюдиціальними і на їхній підставі не можна вважати відповідні організації терористичними», – заявив в суді захисник Александрова.

Хоча адвокати наполягають на виправдувальному вироку, розуміють, що він все одно буде обвинувальним.

«Виправдувального вироку не може бути. Це буде тільки обвинувальний вирок. Питання лише в терміні. Як ми бачили по Надії Савченко, а в нас дзеркальне відображення судів Російської Федерації, був винесений абсолютно незаконний вирок, на мій погляд як захисника. Те саме буде і тут. Тому що, перш за все, це політичний процес, не юридичний», – зазначила адвокат Оксана Соколовська.

Заключне слово

Заключне слово обвинувачуваних було коротким і містило інформацію виключно про невизнання своєї вини і наголошенні на політичній вмотивованості справи. Євген Єрофеєв був багатослівнішим за свого товариша по службі Александрова.

«Шановні судді, повторюю ще раз, що не вважаю себе винуватим за всіма статтями, за якими мене звинувачують. У цих статтях не те, що я скоював чи міг скоїти, а те, що необхідно було мені висунути, щоб викликати максимальний резонанс. Він потрібен був тим, хто хотів домогтися певних цілей, щоб був піар та резонанс у світі, в країні, в пресі, в суспільстві. Вважаю себе невинуватим», – сказав в останньому слові Євген Єрофеєв.

Останнє слово військових ГРУ Росії в українському суді (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Обвинувачені відмовились від своїх слів, записаних на відео, де вони розповідають, що є спецпризначенцями Російської Федерації. Зараз вони стверджують, що їх примусили під тиском дати такі свідчення. А щодо добровільних інтерв’ю журналістам із таким самим змістом – адвокати кажуть, що підзахисних просто не попередили, що вони мають право не відповідати на запитання.

На допиті у суді Єрофеєв та Александров відмовлялись відповідати на більшість запитань. Стверджували, що приїхали воювати за так звану «ЛНР» з ідейних, нібито, причин – для захисту населення. Кажуть, що служили за контрактом у російських збройних силах, проте звільнились. Надходження на банківську карту грошей від Міністерства оборони Росії Олександр Александров пояснив виплатами, які заборгувала установа.


Наступне засідання суду відбудеться 18 квітня, на якому очікують оголошення вироку. Обидві сторони сподіваються на можливий обмін росіян на українських політв’язнів у Росії.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

11.04.2016
Ви тікаєте з поля бою після пострілів – слідчий СБУ про військових ГРУ Росії

Захист «ГРУшників» обвинуватив слідчого Служби безпеки України, що той вилучив з місця бою лише гільзи далі

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG