Доступність посилання

ТОП новини

Македонія: вибори призначені, чи зупинить це протести?


Протести у столиці Македонії Скоп'є. 14 квітня 2016 року
Протести у столиці Македонії Скоп'є. 14 квітня 2016 року

Опозиція вже заявила про наміри бойкотувати прийдешні вибори, адже вимагала перенести їх на більш пізній термін

Політична криза в Македонії вже дала перші результати: рішення про дострокові парламентські вибори ухвалене – вони відбудуться 5 червня, Про це повідомив у п’ятницю спікер парламенту Трайко Веляновський. Раніше депутати проголосували за розпуск парламенту. Це одна з домовленостей, яких досягнули за посередництва Євросоюзу щодо вирішення політичної ситуації у Македонії.


Криза почалася ще минулого року з корупційного скандалу з прослуховуванням майже 20 тисяч людей, серед яких були політики, журналісти та релігійні діячі. А коли президент Македонії Ґеорґе Іванов вирішив амністувати 56 колишніх та чинних високопосадовців, що проходять у цій справі, на вулиці Скоп’є вийшли мітингувальники з вимогою відставки президента.

Протести у Македонії тривають третій вечір поспіль
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00


14 квітня вони кидали каміння і фаєри в поліцію, яка охороняла місце проведення акції владної націоналістичної партії (ВМРО-ДПМНЕ).

За даними влади, в п’ятьох поліцейських влучило каміння і вони зазнали поранень, одного демонстранта затримали.

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Комісар з питань політики сусідства і переговорів розширення ЄС Йоганнес Ган прокоментував ці події раніше цього тижня в інтерв’ю Радіо Свобода: «Вся ця ситуація дійсно погіршується останні пару днів, і я дійсно можу закликати всіх політичних лідерів повернутися до столу переговорів і зосередитися на чесних і прозорих виборах».

Лідер опозиційної партії «Гідність» Стоянче Анґелов у четвер пізно увечері закликав протестувальників до стриманості: «Ніхто не має права наказувати нам розходитися, поки ми протестуємо мирно, але якщо ви будете продовжувати кидати речі в поліцію, вони використають силу, щоб розігнати вас».

Ці протести триватимуть до тих пір, поки ми не змусимо македонський уряд піти у відставку і поки не утвориться кабінет експертів і технократів
Стоянче Анґелов

Стоянче Анґелов також заявив на площі у Скоп’є: «Ці протести триватимуть до тих пір, поки ми не змусимо македонський уряд піти у відставку і поки не утвориться кабінет експертів і технократів, що створить нормальну атмосферу в цій маленькій, але зруйнованій країні з бідними, але хорошими і приємними людьми, щоб справедливі та чесні вибори мали місце і люди могли б вільно голосувати».

США і ЄС критикують дії Іванова

США і Євросоюз розкритикували рішення президента Ґеорґе Іванова зупинити кримінальне переслідування щодо десятків представників влади та опозиції, які були фігурантами справи щодо прослухування.

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Верховний представник ЄС із закордонної політики та політики безпеки Федеріка Моґеріні заявила, що Іванов ризикує «підірвати роки зусиль всередині країни і за підтримки міжнародного співтовариства щодо зміцнення верховенства закону».

А Держдепартамент США у своїй заяві від 13 квітня висловив глибоку стурбованість діями президента Македонії, які можуть слугувати захистом «корумпованих політиків».

Посол США в Македонії Джесс Бейлі сказав, що рішення Іванова не тільки перешкоджає проведенню майбутніх дострокових виборів, які були заплановані, щоб розрядити кризу, але й буде перешкоджати зусиллям Македонії вступити до НАТО і ЄС.

Опозиція вже заявила про наміри бойкотувати прийдешні вибори, адже вимагала перенести їх на більш пізній термін.

Інформацію про прослуховування телефонів тисяч громадян оприлюднив ще у лютому лідер опозиційного Соціал-демократичного союзу Македонії Зоран Заєв, заявивши, що має докази нелегального прослуховування телефонів представниками влади. За його словами, упродовж останніх років велося прослуховування розмов щонайменше 20 тисяч людей.

Зоран Заєв повідомив тоді, що дозвіл на прослуховування телефонних розмов давали керівник македонської спецслужби Сашо Міялков та прем’єр-міністр Македонії Нікола Груєвські.

Прем’єр Груєвський у січні цього року подав у відставку.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG