Доступність посилання

ТОП новини

Червоні прапори під посольством України в Чехії


Акктивісти Комуністичної партії Чехії і Моравії біля українського посольства у Празі
Акктивісти Комуністичної партії Чехії і Моравії біля українського посольства у Празі

Чеські комуністи протестують проти «фашистів» в Україні, а їх називають ставлениками Путіна

У Чехії тривають акції, пов’язані з Україною. Якщо у неділю в центрі Праги традиційно збираються активісти «Празького Майдану», то раніше цього тижня ліві сили пікетували посольство України в Чеській Республіці.

Близько сотні активістів Комуністичної партії Чехії і Моравії та їхніх однодумців прийшли 11 квітня до українського посольства в Празі. Представники партій, – популярних, перш за все, на регіональному рівні, – засудили минулорічне рішення київського суду про заборону діяльності Комуністичної партії України. На думку Петра Шимунека, першого заступника голови Комуністичної партії Чехії, ніколи не пізно «нагадати людям, що відбувається у світі».

«Крім заступників Комуністичної партії Чехії та Моравії були також наші друзі: ліві демократи та заступники Партії зелених. Я навіть бачив заступника партії Демократичного соціалізму», – розповів Радіо Свобода Петр Шимунек. Гасла «Проти фашистського терору в Україні!» та «Ні переслідуванням українських комуністів!» чеські комуністи принесли з собою.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Чехії Мілош Земан. Москва, 9 травня 2016 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Чехії Мілош Земан. Москва, 9 травня 2016 року

За словами Шимунека, Комуністична партія України була відносно популярною серед людей та включала багато молоді. Втім, насправді на останніх позачергових виборах 2014 року ця політична сила не пройшла до українського парламенту та посіла в рейтингу восьме місце.

Не дивно, що подібні акції солідарності мають місце в Празі, багато чехів досі не мають щеплення проти комунізму, зауважує український журналіст Олекса Лівінський, який довгий час жив у Чехії.

«Це в країні, у якій, ми вважаємо, мало не зразково відбулася люстрація на початку 90-х, яка має демократичну традицію 20-30-х років, яка мало не першою з країн колишнього варшавського пакту вступила у ЄС та НАТО», – наголошує оглядач на своїй сторінці у Фейсбуці.

Чеські комуністи – треті найсильніші

Політолог з Інституту політичних досліджень у Празі Міхал Романцов звертає увагу на вибірковість деяких чеських політиків-комуністів. І їхня реакція на події в Україні та на ліквідацію у 2015 році Комуністичної партії Казахстану разюче відмінна, додає він.

«Мені видається нелогічним, що чеські комуністи не виступають проти схожих процесів щодо Комуністичної партії в Казахстані. Тому що в деяких чеських комуністів щодо цього свої економічні інтереси», – говорить політолог у коментарі Радіо Свобода.

Комуністична партія Чехії і Моравії – «антисистемна», каже Романцов. Утім, він вказує на її стабільну підтримку з боку виборців. За даними чеських соціологів за квітень 2016 року, Комуністична партія Чехії і Моравії перебуває на третьому місці серед найсильніших чеських політичних партій, та користується популярністю в 14,1% виборців.

На противагу акцій протесту з боку комуністів, у Празі регулярно відбуваються акції підтримки України Празького Майдану. Щонеділі на одній із центральних площ міста українські та чеські активісти зводять намети, щоб продемонструвати солідарність із Україною. Вже понад рік празькі майданівці збирають підписи до петицій, поширюють інформацію про події на Донбасі, організовують гуманітарну допомогу та відстоюють позиції українських в’язнів Кремля.

«Чеські комуністи відстоюють інтереси Росії»

Один із організаторів Міхал Майзнер вважає, що чеські комуністи відстоюють інтереси путінської Росії.

«Вони протестують біля посольства України, яка намагається бути незалежною від пострадянського режиму, який все ще тримається в Росії», – зауважує Майзнер.

Своє ставлення до змін в Україні чеські комуністи проявляють не лише у протестах щодо законів декомунізації. Вони у 2015 році блокували у чеському парламенті ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Така позиція – це ще один доказ того, що «потрібно проводити прямі паралелі з тим, що робить Російська Федерація в Чехії», – заявила нещодавно заступник міністра закордонних справ України Наталія Галібаренко.

На цю ж тему:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG