Доступність посилання

ТОП новини

На Чернігівщині оголосили інформаційну війну імпорту з Росії


Акція бойкоту російських товарів у Львові (архівне фото)
Акція бойкоту російських товарів у Львові (архівне фото)

Хто платитиме за додаткове маркування товарів із Росії?

Чернігів – Додаткове маркування російських товарів вимагають запровадити представники громадських організацій Ченігівщини. Це питання вже розглянули депутати на сесії обласної ради. Рішення про маркування ухвалили, але воно має лише рекомендаційний характер.

Хто платитиме за додаткове маркування товарів з Росії?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Чернігові вперше відзначили звільнення міста від більшовиків 98 років тому. Одним з гасел патріотичного мітингу, а потім і ходи центром міста, стала вимога звільнити обласний центр від російського бізнесу. Або, як мінімум, маркувати товари імпортовані з Росії.

Буде зобов’язано місцеві торгові мережі маркувати додатково російську продукцію. Покупець має знати, яку продукцію він купує
Віталій Назаренко

«Ми поширювали заяву про неприпустимість діяльності російського бізнесу. Це дало свої результати. До нас дослухався депутатський корпус– ухвалили рішення про обов’язковість маркування. Поки що це рішення є рекомендаційним, але буде доопрацьовано в місцевих органах і матиме воно регуляторний характер. Таким чином буде зобов’язано місцеві торгові мережі маркувати додатково російську продукцію. Ми вважаємо це своїм досягненням, тому що покупець має знати, яку продукцію він купує», – пояснює активіст Віталій Назаренко.

Акція бойкоту російських товарів у Львові (архівне фото)
Акція бойкоту російських товарів у Львові (архівне фото)

Депутатів цікавило, хто платитиме

Депутати обласної ради на черговій сесії рішення про маркування російських товарів хоча і ухвалили, але перед тим довго сперечалися – чи варто. Занепокоєння висловлювали насамперед представники бізнесу.

За чий рахунок будуть ці маркування?
Григорій Данько

«На кого ляжуть витрати на ці додаткові маркування? На підприємців? Я підприємець. За чий рахунок будуть ці маркування?» – намагався з’ясувати під час сесії депутат від партії «Наш край» Григорій Данько.

Лунали також думки, що від додаткового маркування втратять лише українські підприємці, оскільки на це потрібно буде надавати додаткові кошти, і ці видатки ляжуть саме на їхні плечі.

Зокрема, депутат від «Опозиційного блоку» Тетяна Ковальчук зауважила: «Давайте дивитись на дві сторони медалі. Цей товар, який в наших магазинах лежить, – він куплений нашим, українським. За нього вже заплачені гроші. А тепер ми вимагаємо цей товар помаркувати, списати, покласти ці витрати на підприємців».

Акція бойкоту російських товарів в одному з супермаркетів у Львові (архівне фото)
Акція бойкоту російських товарів в одному з супермаркетів у Львові (архівне фото)

Треба стимулювати власного виробника, щоб купували українське – депутат

Проте, депутати таки підтримали пропозицію щодо маркування російських товарів. Представник «Радикальної партії» Дмитро Блауш заявив, що такий крок – це аж ніяк не популізм, зважаючи на два роки війни із північним сусідом.

Це не тільки правильне політичне рішення, а і підтримка власного виробника
Дмитро Блауш

«Це не тільки правильне політичне рішення, а і підтримка власного виробника. Нам треба стимулювати власного виробника, щоб купували українське. І ви, як підприємці, маєте в першу чергу робити ці кроки».

Доки депутати обласної ради «боролися» на словах, місцеві патріоти встигли провести кілька заходів, спрямованих саме проти поширення російського бізнесу на Чернігівщині.Вони пройшли центром міста повз філії російських банків. Під цими фінансовими установами активісти вигукували відповідні гасла та розкладали на порозі шини із землею, висловлюючи таким чином протест.

Акція «Зупинимо спонсора окупантів!» у Києві (архівне фото)
Акція «Зупинимо спонсора окупантів!» у Києві (архівне фото)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG