Доступність посилання

ТОП новини

Інцидент із російськими винищувачами обговорять на рівні НАТО


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Зростання напруги між США та Росією може призвести до чергової гонки озброєнь, кажуть військові експерти

Інцидент в Балтійському морі, коли російські літаки на небезпечній відстані здійснювали маневри над американським есмінцем, стане предметом дискусії на найближчому засіданні ради Росія-НАТО. Нагадаємо, російські винищувачі кілька разів поспіль пролетіли біля американського есмінця «Дональд Кук» минулого тижня. На думку військових експертів, бравада, з якою вони здійснювали маневри у порушення міжнародних норм, нічим хорошим не закінчиться. Вона вже викликала напругу між Росією та США, але також може призвести й до серйозніших наслідків, аж до гонки озброєнь.

Епізод гідний часів холодної війни стався минулого тижня в Балтійському морі. Російські винищувачі Су-24 пронеслися на вкрай небезпечній відстані поряд з американським есмінцем «Дональдом Куком». Небезпечний маневр бомбардувальники повторили поряд із американським кораблем-міноносцем кілька разів. Су-24 летів так низько, що навіть залишав хвилі на воді.

«Це було абсолютно небезпечно. Не було жодних підстав аж так знижуватися. За таких умов немає шансів на похибку, але є дуже великі шанси для катастрофи», – аналізував вже згодом колишній пілот Корпусу морської піхоти США Стів Ґеньярд.

Американський капітан судна заявив, що дії пілота йому видалися непрофесійними й небезпечними, однак він не вжив жодних заходів, окрім безуспішних спроб поговорити з російським пілотом через радіозв’язок. Це вже не перший ризикований обліт російських винищувачів над «Дональдом Куком»: у 2014 році подібний інцидент стався в Чорному морі. В Білому домі вважають, що все це викликає серйозне занепокоєння.

Цей інцидент абсолютно несумісний з професійними нормами для військових, які працюють в безпосередній близькості один від одного в міжнародних водах і в міжнародному повітряному просторі
Джош Ернест

«Я вас певно не здивую, якщо скажу, що цей інцидент абсолютно несумісний з професійними нормами для військових, які працюють в безпосередній близькості один від одного в міжнародних водах і в міжнародному повітряному просторі», – заявив прес-секретар Білого дому Джош Ернест.

І хоча міністр оборони Росії пробував виправдати дії російських винищувачів тим, що американський есмінець, який перебував у міжнародних водах, наблизився до російської військової бази, Державного секретаря США Джона Керрі це не переконало.

«Він вважає такі дії непрофесійними, безпідставно провокативними й справді небезпечними», – наголосив прес-секретар Держдепартаменту Джон Кірбі.

Саме тому Держдепартамент США планує обговорити ситуацію з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Говорити їм справді є про що. Адже вже за кілька днів після цієї історії російський винищувач Су-27 перехопив американський військовий розвідувальний літак в повітряному просторі над тією ж Балтикою. Іншими словами – напруга між США та Росією продовжує зростати. Військові експерти переконують, вона може призвести до чергової гонки озброєнь. Втім, як пише «Нью-Йорк Таймс», така гонка по суті вже почалася. Адже США, Росія та Китай ведуть розробку нового покоління компактної й менш руйнівної ядерної зброї. При цьому вину за початок гонки озброєнь американські політичні кола багато в чому покладають саме на Володимира Путіна, який своїми діями і непоступливістю руйнує баланс сил у світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG