Доступність посилання

ТОП новини

Лінкявічус закликає європейських дипломатів підтримати санкції щодо фігурантів «списку Савченко»


Лінас Лінкявічус
Лінас Лінкявічус

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус закликав колег-дипломатів взяти приклад з його країни і підтримати заборону на в’їзд і арешт майна особам, пов’язаним із засудженням у Росії громадянки України Надії Савченко. Про це він заявив перед засіданням Ради міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

«Наша поведінка також дуже важлива для впливу на долю Надії Савченко, стан здоров’я якої останнім часом швидко погіршується. Виглядає на те, що наші заяви, заклики та вимоги нічого не змінюють. Тож слід робити дещо більше», – каже дипломат.

Голова литовської дипломатичної служби закликає вжити заходів щодо людей, які, як він висловився, «взяли участь у цьому фальшивому суді». «Так, як ми зробили це на національному рівні, створивши, так би мовити, національний «чорний список» із 46 осіб. Я закликаю колег також подумати про схожі заходи», – сказав дипломат.

Лінкявічус додає, що представники Росії «розмовляють тільки заради розмов» і водночас продовжують свою діяльність.

Надія Савченко (архівне фото)
Надія Савченко (архівне фото)

«Вони використовують дипломатичні контакти лише як «димову завісу» для своїх дій, без будь-яких змін у поведінці», – заявляє дипломат.

Напередодні Литва заборонила в’їзд на свою територію особам, пов’язаним із засудженням у Росії громадянки України Надії Савченко. Також нев’їзними до Литви оголошені особи, пов’язані із засудженням громадян України Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

У санкційний «список Савченко-Сенцова», сформований Україною, потрапили 84 особи, які причетні до порушення прав депутата Верховної Ради України Надії Савченко, українського режисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка. Цей список 30 березня оприлюднили на сайті президента України.

Зокрема, у списку є голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, голова Федеральної служби безпеки Росії Олександр Бортников, суддя Донецького міського суду Росії Євгенія Черниш, лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький, підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська.

Усього в списку 82 громадяни Росії та двоє громадян України.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

18.04.2016
Президент ПАРЄ закликає Росію звільнити Надію Савченко

Звільнення Савченко особливо важливе у світлі повідомлень про її тривале голодування і погіршення стану здоров’я – Педро Аграмунт далі

18.04.2016
ПАРЄ перенесла дебати щодо Савченко на 21 квітня – Ар’єв
далі

18.04.2016
ПАРЄ закличе припинити насильство та звільнити українських в’язнів і полонених

У Страсбурзі пролунає «додатковий голос у загальносвітовому хорі вимог щодо негайного звільнення Савченко» – Ар’єв далі

18.04.2016
Обмін Савченко може затягнутись на кілька місяців – Фейгін

Причиною затримки може стати спроба скасування санкцій проти Росії далі

XS
SM
MD
LG