Доступність посилання

ТОП новини

ОПЕК не домовилася про обмеження виробництва нафти, щоб підняти ціну


Карикатура Сергія Йолкіна
Карикатура Сергія Йолкіна

Нині, коли Іранові вдалося позбавитися обмеження на експорт своєї нафти, Тегеран хоче довести виробництво до 1 мільйона барелів на день

Невдале завершення переговорів щодо узгодженого скорочення виробництва нафти серед головних виробників призвело до різкого падання цін на нафту. Ціна за барель на Нью-йоркській біржі сягнула трохи більше ніж 37,5 доларів, що означає майже 7% падіння – найбільше одноденне падіння за останні два місяці. Разом з цінами на нафту впали ціни російських акцій енергетичних фірм на 4%, на 3% впав курс російського рубля щодо американського долара та євро.

ОПЕК не домовився про обмеження виробництва нафти, щоб підняти ціну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У зустрічі нафтовидобувного картелю ОПЕК (Організації країн-експортерів нафти) у Катарі брали участь більшість членів організації та Росія. Розбіжності викликала вимога Саудівської Аравії, яка є найбільшим видобувачем нафти у світі, щодо того, що обмеження виробництва мали б стосуватися усіх країн-членів ОПЕК. Проте Іран, який також є членом картелю, не погоджується зменшити виробництво до рівня, на якому воно було до накладення міжнародних санкцій у зв’язку з ядерною програмою Ірану. Нині, коли Іранові вдалося позбавитися обмеження на експорт своєї нафти, Тегеран хоче довести виробництво до 1 мільйона барелів на день.

Мухаммад бін Салех ас-Сада
Мухаммад бін Салех ас-Сада

Багатогодинні переговори не принесли результату – міністр енергетики Катару Мухаммад бін Салех ас-Сада заявив, що пропозиція зменшити виробництво нафти поки що не знайшла підтримки. За його словами, наступна зустріч, на якій це питання може бути обговорено, відбудеться у Відні в червні.

Ми обговорювали різні аспекти замороження видобування і його наслідків. Потрібні подальші консультації
Мухаммад бін Салех ас-Сада

«Ми обговорювали різні аспекти замороження видобування і його наслідків. В результаті зустрічі ми дійшли висновку, що потрібні подальші консультації. Від нинішнього часу до наступної зустрічі у червні учасники проводитимуть консультації між собою та з іншими», – заявив міністр енергетики Катару.

Олександр Новак
Олександр Новак

​Після закінчення переговорів міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що Кремль не очікує рішення про замороження виробництва через «запеклі дебати» на конференції «через позицію Ірану». За словами Новака, Росія, яка є третім за обсягом виробником нафти після Саудівської Аравії та США і не є членом ОПЕК, спостерігатиме за переговорами країн-членів ОПЕК щодо того, чи вдасться їм досягти обмеження виробництва всередині картелю.

Тим часом представника Катару, як виглядає, останні тенденції на ринку нафти не турбують. Міністр енергетики Катару Мухаммад бін Салех ас-Сада вважає, що довготривала тенденція на ринку буде до зростання, і нині відбуваються лише тимчасові коливання.

«Ціна на нафту на світових ринках рухається в правильному напрямку. Коли вона досягне рівноваги? Це ми ще побачимо, але напевно вона рухається в правильному напрямку», – заявив міністр на брифінгу для журналістів у столиці Катару в Досі.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG