Доступність посилання

ТОП новини

Апарат Міноборони треба скоротити на дві третини – Полторак


15 із 25 високопосадовців у оборонному відомстві не пройшли переатестацію, повідомляють в Міністерстві оборони та Адміністрації президента

У Міноборони «полетять голови», анонсує міністр оборони Степан Полторак. За його словами, дві третини керівного складу міністерства не пройшли переатестацію і можуть бути звільнені. Експерти і волонтери, що спеціалізуються на допомозі армії, вважають скорочення у відомстві необхідним кроком, але недостатнім для поліпшення його роботи. Частина з них наголошує, що без кримінальної відповідальності для генералів, які порушували закон, реальні реформи в оборонному відомстві неможливі.

Апарат Міноборони треба скоротити на дві третини – Полторак
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Степан Полторак
Степан Полторак

Звільнення двох третин керівництва Міноборони за підсумками переатестації очікує міністр оборони Степан Полторак. Про це він заявив журналістам у понеділок. Міністр зазначив, що атестація у міністерстві почалася з керівного складу.

Думаю, що дві третини будуть шукати собі нову роботу
Степан Полторак

«Я думаю, що дві третини будуть шукати собі нову роботу», – наголосив міністр.

За його словами, наступним кроком буде атестація нижчої ланки посадовців Міноборони.

Днями радник президента України та волонтер Юрій Бірюков повідомив, що з 25 керівників центрального апарату Міноборони не пройшли переатестацію 15.

«Атестацію почали з керівників окремих структурних підрозділів (департаменти, окремі управління та відділи), таких в Міноборони 25. Попередньо: з 25 начальників не пройшли переатестацію 15», – написав Бірюков у соцмережах, і уточнив, що серед них є два генерали та чотири полковники.

Радник президента повідомляє, що лише у центральному апараті Міністерства оборони після атестації мають скоротити понад 200 співробітників. При цьому ані Бірюков, ані Полторак не називають прізвищ тих, хто провалив атестацію та потрапляє під скорочення.

Масштабні скорочення в оборонному відомстві Степан Полторак анонсував ще в березні.

Кошти, зекономлені за рахунок скорочення, треба направити на перекваліфікацію – волонтер

Переатестація та звільнення частини апаратних працівників Міноборони є необхідним та корисним кроком, визнає у розмові з Радіо Свобода волонтер Мирослав Гай. Але він додає, що саме лишень скорочення не допоможе міністерству впоратися з тими викликами, які нині стоять перед ним.

Мирослав Гай
Мирослав Гай
Скорочувати треба, але важлива і якість кадрового складу: кого залишать, і хто замінить звільнених?
Мирослав Гай

«Вважаю, що треба скорочувати штат Міноборони та кількість українських урядовців в цілому. Бо в нинішній ситуації маємо роздутий бюджет на їхнє утримання. А крім того, чим більше людей працює в міністерстві, тим важче відбувається ухвалення рішень, важливих для країни у час війни, – каже волонтер, який допомагає підрозділам української армії. – Скорочувати треба, але важлива і якість кадрового складу: кого залишать, і хто замінить звільнених? Кошти, які можна заощадити в результаті скорочень в МО, варто витратити на підвищення кваліфікації тих, хто залишається на службі».

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

Волонтер та військовий експерт Юрій Касьянов, зі свого боку, наголошує, що корупція в Міноборони як була, так і залишається, попри атестацію та заяви про скорочення штату. Про початок реальних реформ та справжнього очищення у відомстві свідчитимуть не звільнення, а притягнення до кримінальної відповідальності посадовців, пояснює Касьянов.

Доки не сядуть за ґрати осіб сто в Міноборони – результату не буде
Юрій Касьянов

«Розслідування, кримінальні справи і судові процеси мають відбуватися щодо тих людей, які особливо багато крали в Міноборони. Якщо нікого не посадимо (а в Україні досі нікого не посадили ні в Міноборони, ні в Нацгвардії та поліції, ні в прокуратурі та в судах), то вони йтимуть у відставку чи на пенсію, і передаватимуть свою справу іншим посадовцям. Доки не сядуть за ґрати осіб 100 в Міноборони – результату не буде. Одними вмовляннями нічого не зробиш. Має бути і батіг, і пряник. Це завжди працює», – наголошує волонтер.

На його думку, той, хто в Міноборони неякісно виконує свою роботу в умовах фактичної війни, завдає прямої шкоди українській державі та має бути покараний за всією суворістю закону.

14 квітня новопризначений прем’єр Володимир Гройсман та президент Петро Порошенко презентували новий склад уряду. За пропозицією президента в новому Кабміні міністр оборони Степан Полторак зберіг свою посаду.

Минулого року міністр заявляв журналістам, що Міноборони отримало детектор брехні, який можна використовувати для перевірки чесності посадовців, яких призначають на посаду або переатестовують.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG