Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС України рішуче засудили визнання Росією Меджлісу «екстремістською організацією»


В Міністерстві закордонних справ України засудили рішення Мін’юсту Росії про внесення Меджлісу кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких у цій країні зупинена «у зв’язку зі здійсненнями ними екстремістської діяльності». Про це повідомила на своїй сторінці у Twitter речниця МЗС України Мар’яна Беца.

«Продовження сталінських репресій проти корінного народу Криму. Кричущі порушення прав людини. Рішуче засуджуємо», – написала Беца.

Рішення про внесення Меджлісу в перелік «екстремістських організацій» російське Міністерство юстиції ухвалило «на підставі рішення прокурора республіки Крим про пзупинення діяльності громадського об'єднання». Водночас Меджліс не має статусу «громадського об’єднання» – це представницький орган кримських татар.

13 квітня призначений Кремлем прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про зупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова до рішення суду.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з діями російської влади, спрямованими на заборону діяльності Меджлісу. В ООН закликали Росію не допустити заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

15 квітня в Криму пройшло чергове засідання суду за позовом про заборону Меджлісу, наступне засідання вирішили провести 25 квітня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG