Доступність посилання

ТОП новини

Деофшоризація не повинна заблокувати інвестиції в Україну – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Якщо офшор використовується для відмивання коштів, то це є злочином. І дуже часто офшори саме для цього створюються насправді»

Ініціативою щодо розробки законів заради протидії використання в країні офшорних схем президент Петро Порошенко радше хоче відвернути увагу від «панамського»​ офшорного скандалу, в якому він замішаний сам, ніж справді сприяти деофшоризації українського бізнесу. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловила експерт Центру протидії корупції Олена Щербан.

Деофшоризація не повинна заблокувати інвестиції в Україну – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Олена Щербан
Олена Щербан
Певний пакет законодавства в Україні для того, щоб боротися з офшорами, уже є. Але це законодавство належним чином не імплементується

– Я думаю, що, звичайно, він хоче відвернути увагу. Чому? Тому що певний пакет законодавства в Україні для того, щоб боротися з офшорами (хоча це не дуже гарний термін «боротися з офшорами») уже є. Але це законодавство належним чином не імплементується. Що я маю на увазі? Адже проблема в офшорах – це не тільки оптимізація оподаткування, це, в першу чергу, абсолютна секретність. Офшори насправді торгують секретністю, тим, що можна там приховати свої статки, можна приховати взагалі власність.

– І приховати прізвище власника реального?

Офшори сприяють легалізації коштів злочинного походження. І для цього мало проголосити деофшоризацію, для цього потрібна повномасштабна політика

– Звичайно, просто приховати за допомогою певних інструментів, тих же трастових угод. Інша проблема в тому, що в офшорах можна заховати кошти, які здобуті недоброчесно, якимось корупційним або злочинним шляхом. Тобто офшори сприяють саме легалізації коштів злочинного походження. І для цього мало проголосити деофшоризацію, для цього потрібна повномасштабна політика не лише на рівні держави Україна, а взагалі багато що міняти навіть в європейському законодавстві.

Був відомий скандал, коли один з народних депутатів без проблем, без жодної перевірки переказав 40 мільйонів доларів на офшорну компанію

Тому що сьогодні ми знаємо, що ці інструменти з протидії відмиванню коштів в Україні не працюють. Адже, наприклад, у 2014 році був прийнятий закон, який зобов’язував банки ретельно перевіряти фінансові операції національних публічних діячів (політиків, високопосадовців держави). І, власне, це ніяким чином не допомогло, тому що був відомий скандал, коли один з народних депутатів без проблем, без жодної перевірки переказав 40 мільйонів доларів на офшорну компанію. Але такі операції повинні ретельно моніторитися, перевірятися, і для цього вже зараз є законодавча база. Але це не працює.

– А щоб це запрацювало, крім політичної волі, яку вже задекларував президент, що ще потрібно? Чи можна лише адміністративними заходами боротися з цими проявами, чи варто ще працювати над поліпшенням того ж бізнес-клімату і правовою захищеністю власності в Україні?

Потрібна дуже мудра політика, яка повинна бути спрямована передусім на відкритість, прозорість процесу

– Звичайно, але правова захищеність власності впирається в першу чергу в судову систему, до якої сьогодні немає жодної довіри. Тому фактично якимось одним заходом чи одним законопроектом тут не обійдешся. Тут потрібна розробка системної політики і розуміння мети, до якої ми йдемо. Ми ж не хочемо шляхом деофшоризації взагалі заблокувати будь-які інвестиції в Україну. Тут потрібна дуже мудра політика, яка повинна бути спрямована передусім на відкритість, прозорість процесу.

– Взагалі, відкриття офшорів не лише Петром Порошенком, можливо, будь-якими українськими діячами – це не злочин як такий. Питання в тому, чи певна людина (конкретно нікого не маю на увазі) потім сплачує податки, чи ні?

Коли ми знаємо, що в конкретного посадовця є офшор – це одне питання. Інше питання – як цей офшор використовується

– Питання, по-перше, в податках, а по-друге, коли ми знаємо, що в конкретного посадовця є офшор – це одне питання. Інше питання – як цей офшор використовується. Тобто, чи переказуються на нього значні суми коштів. Якщо цей офшор використовується для відмивання коштів, то це, власне, є злочином. І дуже часто офшори саме для цього використовуються, для цього і створюються насправді.

– Пані Олено, за даними колишнього вже міністра фінансів України Наталії Яресько внутрішній валовий продукт України торік, 2015 року, становив 84 мільярди доларів. Протягом минулого року ВВП України скоротився ще на 10% загалом. А можна приблизно принаймні назвати суму грошей, яку тримають українські діячі в офшорах за кордоном?

– Я приблизну суму не можу сказати. Але можу сказати однозначно, що це мільярди доларів. Тому що є дуже багато у ЗМІ публічних скандалів з приводу виведення коштів. І ті суми, які називають, і ті суми, які можна публічно відстежити через реєстр судових рішень – це мільйони, мільярди доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG