Доступність посилання

ТОП новини

«Позиція НАТО: Росія має забратися з України» – Пристайко


Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (ліворуч) під час зустрічі із Єнсом Столтенберґом у Києві. Вересень 2015 року
Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (ліворуч) під час зустрічі із Єнсом Столтенберґом у Києві. Вересень 2015 року

На саміті НАТО у Варшаві буде оголошений новий пакет матеріально-фінансової підтримки України – представник МЗС

Брюссель – Діалог із Росією можливий, але повернення до звичайних відносин НАТО може пообіцяти Москві, тільки якщо припиниться її агресія, а російські війська заберуться геть із території України. Такий сигнал 19 квітня отримали у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу представники українського Міністерства закордонних справ, впродовж зустрічі із 28 послами держав-союзниць цієї військово-політичної організації


Нинішня зустріч у форматі Комісія Україна-НАТО відбулася якраз напередодні засідання «Ради НАТО-Росія», яке не проводилося з моменту незаконної окупації Криму Росією і буде організоване вперше на рівні послів.

Те, що ми збираємо зустріч Ради НАТО-Росія – не означає, що ми повертаємося з ними до нормальних стосунків
Єнс Столтенберґ


Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ пояснив мету зустрічі з росіянами так: для вислуховування їхнього бачення ситуації в Україні, Криму та інших гарячих точках, та представлення позиції НАТО.

«Наголошую, те, що ми збираємо зустріч Ради НАТО-Росія – не означає, що ми повертаємося з ними до нормальних стосунків», – зазначив Столтенберґ.

Тим часом, заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко зауважує, що отримав у Брюсселі сигнал, який задовольняє Київ, тобто, що Захід не має наміру йти росіянам на поступки на шкоду Україні.

Позиція НАТО, ЄС одна: Росія має виконати всі свої домовленості та забратися з України й дати нам можливість розвиватись у тому напрямку, який ми обрали для себе
Вадим Пристайко

«Те, що вони кажуть, що немає повернення НАТО до звичайного співробітництва й порозуміння з Росією – це необхідний компроміс, досягнутий заради тих речей, що мають бути вирішені у світі, – каже український дипломат. – Я отримав запевнення від фактично всіх послів, що вони всі розуміють і будуть вимагати завтра під час зустрічі з російським представником. Позиція НАТО, ЄС, окремих націй одна: Росія має виконати всі свої домовленості та забратися з України й дати нам можливість розвиватись у тому напрямку, який ми обрали для себе».

Сигнал Москві: відносини Україна-НАТО поглиблюватимуться

Водночас, мета українсько-натовського засідання була і в аналізі безпекової ситуації на сході України та особливості агресії Росії проти України, що здійснюється для подальшої дестабілізації ситуації в державі.

Також Комісія Україна-НАТО шукала можливі подальші кроки для примушення Росії припинити агресивну політику та повернутися до поваги міжнародних законів.

Нації, що входять до НАТО, називали свій новий внесок: йдеться про збільшення можливостей для тренувань, радників, що працюють з українським урядом та військом
Вадим Пристайко

Тут, каже Вадим Пристайко, Москві з боку альянсу надсилається чіткий сигнал: Україна буде ще більше залучена до співпраці з НАТО в різних форматах, включно з участю українського лідера в низці окремих засідань на майбутньому Варшавському саміті НАТО.

«Нації, що входять до НАТО, називали свій новий внесок: йдеться про збільшення можливостей для тренувань, радників, що працюють з українським урядом та військом. Буде оголошений новий фінансовий і матеріальний пакет (допомоги), який стане інтегральною частиною домовленості з Україною під час саміту», – повідомив український дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG