Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман обіцяє швидкі зміни


Новообраний прем’єр-міністр Володимир Гройсман у залі Верховної Ради, 14 квітня 2016 року
Новообраний прем’єр-міністр Володимир Гройсман у залі Верховної Ради, 14 квітня 2016 року

Конфлікти між Кабміном і адміністрацією президента неминучі – екс-віце-прем’єр Рибачук

Двадцятого квітня має відбутися перше засідання нового Кабміну на чолі із Володимиром Гройсманом. За словами новопризначеного прем’єр-міністра, він свідомий того, що суспільство чекає від уряду швидких та якісних змін. Між тим, колишні урядовці по-різному оцінюють перспективи роботи нового Кабміну, але збігаються на думці, що забезпечити швидкі реформи буде складно. За їхніми словами, багато залежатиме від того, як Володимир Гроймсан побудує роботу Кабміну, а також – відносини з парламентом і президентом.

Гройсман обіцяє швидкі зміни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У своєму першому відеозверненні у статусі прем’єр-міністра Володимир Гройсман запевнив, що налаштований на швидкі зміни.

Між тим, колишні урядовці вважають, що з огляду на склад та структуру уряду забезпечити швидкі та якісні зміни буде надзвичайно важко.

«Гібридний» склад уряду: є представники із, умовно кажучи, незрозумілим минулим, а є дуже яскраві ціннісні люди», – каже Олег Рибачук, який раніше очолював апарат прем’єр-міністра та обіймав посаду віце-прем’єр-міністра.

Гройсман розуміє помилки Яценюка – екс-міністр Вінський

Олег Рибачук
Олег Рибачук
Фінансові потоки та економічна діяльність сконцентровані в уряді, а політична влада – на вулиці Банковій. Політична влада завжди прагнула дотягнутися до фінансових потоків
Олег Рибачук

Також Олег Рибачук вважає, що уряд запрограмований на конфлікт із адміністрацією президента. За його словами, система влади в Україні є такою, що навіть між близькими соратниками неминучі конфліктні ситуації. Особливість ситуації в тому, що, будучи близьким соратником президента, Володимир Гройсман може досягнути успіху лише за умов, якщо зможе сказати «ні» іншим близьким соратникам Петра Порошенка.

​«Кризи в Україні робилися саме тому, що фінансові потоки та економічна діяльність сконцентровані в уряді, а політична влада – на вулиці Банковій. І тому політична влада завжди прагнула дотягнутися до фінансових потоків. І це не змінюється через те, що з’являється прем’єр, який є близьким соратником президента. Бо це аж ніяк не зменшує апетити, умовно кажучи, «кононенків» та інших людей», – вважає Олег Рибачук.

Йосип Вінський
Йосип Вінський

Натомість екс-міністр транспорту Йосип Вінський, навпаки, упевнений у тому, що відтепер конфліктів між урядом та адміністрацією президента має поменшати.

Я вважаю, що прем’єр-міністром насправді є Петро Олексійович Порошенко
Йосип Вінський

«Думаю, що тут проблем у нас взагалі немає, бо я вважаю, що прем’єр-міністром насправді є Петро Олексійович Порошенко», – каже колишній урядовець.

За його словами, новий уряд надто неоднорідний, тож успішність його роботи у значній мірі залежить саме від здібностей прем’єр-міністра.

«Думаю, що Гройсман побачив, на чому себе ліквідував Яценюк і побачив, що оцей гонор, оця самозакоханість призвели до того, що той втратив підтримку скрізь, де міг її втратити», – наголошує Йосип Вінський.

Прем’єр у пошуках ідей чи популярності?

Між тим, Володимир Гройсман наголошує на тому, що розраховує на живий контакт та спілкування зі співвітчизниками.

Хочу вам пообіцяти, що я буду постійно в діалозі
Володимир Гройсман

«Хочу вам пообіцяти те, що я буду постійно в діалозі. І я дуже хотів би, щоби від вас надходили ідеї та пропозиції, і ви своїми порадами акцентували увагу на найактуальніших питаннях», – наголошує прем’єр-міністр.

Натомість експерти з цього приводу зазначають, що подібним чином навряд чи можна забезпечити ефективну комунікацію. За словами Олега Рибачука, «це важливо, але це більше із галузі піар-технологій».

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

Політтехнолог Сергій Гайдай зазначає, що значно важливіше налагодити зв’язок з експертним середовищем, а з людьми краще спілкуватися безпосередньо.

Публічно треба спілкуватися із населенням щодо самої суті реформ
Сергій Гайдай

«Це не дуже вірний хід. Публічно треба спілкуватися із населенням щодо самої суті реформ – що ти будеш робити, щоби люди тебе підтримували і розуміли твою логіку. А шукати публічно ідеї – мені здається, що це більш показушно», – вважає експерт.

Водночас, експерти та політики зазначають, що відкритість та комунікабельність Володимира Гройсмана є перевагою, яка вигідно відрізняє його від попередників.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG