Доступність посилання

ТОП новини

«Це просто страшно» – посол Сайдік про обстріли на Донбасі


Український військовослужбовець у квартирі, що була зруйнована танковим снарядом в Авдіївській «промзоні». 7 квітня 2016 року
Український військовослужбовець у квартирі, що була зруйнована танковим снарядом в Авдіївській «промзоні». 7 квітня 2016 року

За добу порушення режиму тиші відбувається до 4700 разів – представник ОБСЄ на переговорах щодо врегулювання ситуації на Донбасі

Мінськ – 20 квітня у столиці Білорусі відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Представник України Леонід Кучма в ньому взяв участь у режимі відеоконференції. Якоїсь позитивної інформації за підсумками засідання не прозвучало, навпаки представник ОБСЄ Мартін Сайдік заявив про зростання негативних тенденцій.


У квітні цього року Тристороння контактна група удвічі скоротила графік своїх зустрічей, із чотирьох до двох на місяць. Але це не призвело до кращої їхньої продуктивності. Досить помітна стомленість від безрезультатних переговорів, вже третій раз поспіль представник України на переговорах у Мінську Леонід Кучма не приїздить до столиці Білорусі, а веде розмову через скайп. Нинішнє засідання групи тривало менше ніж три години і не принесло якогось позитиву.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Модератор від ОБСЄ на переговорах у Мінську посол Мартін Сайдік за їхніми підсумками заявив про різке зростання порушень режиму тиші на Донбасі з часу минулої зустрічі 6 квітня.

На жаль, знову були задіяні важкі озброєння, в тому числі артилерія та міномети, які всупереч існуючим угодам були виведені з місць зберігання
Мартін Сайдік

«Їхня кількість досягла 4700 порушень за одну добу. Повторюю: 4700 за одну добу. Це просто страшно. На жаль, знову були задіяні важкі озброєння, в тому числі артилерія та міномети, які всупереч існуючим угодам були виведені з місць зберігання. Тут є справжні порушення з усіх сторін, і це треба дуже ясно сказати: усі сторони порушують зобов’язання, які вони самі взяли на себе».

У підгрупі з питань з безпеки визнали, що внаслідок обстрілів росте рахунок постраждалих військових та цивільних осіб, а також відбуваються інциденти зі спостерігачами моніторингової місії ОБСЄ, заявив Сайдік. «На жаль такі інциденти були, є, і я маю надію, що більш такого не буде», – сказав він.

Обстріли заважають розмінуванню територій на Донбасі, роботі перепускних пунктів на лінії розмежування, особливо у Луганській області. Посол Сайдік закликав зупинити обстріли та забезпечити роботу цих пунктів, особливо перед православним Великоднем.

Україна очікує звільнення 25 заручників

За словами Мартіна Сайдіка, два дні поспіль політична підгрупа продовжувала обговорювати модальність потенційних виборів на окупованій частині Донбасу. Але він нічого не сказав, щодо прогресу на цих переговорах.

За словами речниці представника України на консультаціях у Мінську Дарки Оліфер, постійні обстріли з боку проросійських бойовиків залишаються головною проблемою, вони заважають вирішенню всіх інших питань – політичних, гуманітарних, соціально-економічних.

Вибори на Донбасі можуть пройти після виведення іноземних військових підрозділів, відновлення контролю за кордоном, за участю українських партій і ЗМІ
Дарка Оліфер

«Вибори на Донбасі можуть пройти після припинення вогню, виведення іноземних військових підрозділів, відновлення контролю за українсько-російським кордоном, за участю українських партій і українських ЗМІ», – завила речниця Леоніда Кучми.

Крім цього пані Оліфер повідомила, що напередодні Великодня Україна очікує звільнення 25 заручників, яких утримують на непідконтрольній Україні частині Донбасу, та констатувала певний прогрес у справі звільнення української льотчиці Надії Савченко.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG