Доступність посилання

ТОП новини

«Військові волонтери не розуміють потреб переселенців» – голова благодійного фонду батальйону «Донбас»


Акція пам’яті і консолідації патріотів України з Донбасу. Київ, 13 березня 2016 року
Акція пам’яті і консолідації патріотів України з Донбасу. Київ, 13 березня 2016 року

Профільні волонтери підготували механізми відновлення соціальних виплат для мешканців окупованих територій – депутат Веселова

В Україні створили Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. В уряді говорять, що тепер координувати зусилля буде простіше. Новий міністр Вадим Черниш до цього очолював Державну агенцію з питань відновлення Донбасу, отже має розумітися на проблемах регіону. Волонтерське суспільство поділилося – деякі волонтери критикують міністра за відсутність результатів на минулій посаді, деякі – ставляться із обережним оптимізмом. Зокрема говорять, що міністр підтримує ідею відновити соціальні виплати тим, хто виїжджає з Донецька лише за пенсією.

Перетворення державної агенції на міністерство може спростити координацію дій в системі державного управління, пояснив Радіо Свобода голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Проте, за його словами, це перш за все політичне рішення.

Поява міністерства ускладнить розподіл функцій між міністерствами
Ігор Коліушко

«Цим рішенням прем’єр-міністр показує насамперед політично, що уряд надає велике значення цьому сектору державної політики, і тому піднімає його до рівня окремого міністерства. Негатив полягає в тому, що поява міністерства ускладнить розподіл функцій між міністерствами. Це залежить від того, як уряд організує свою роботу. Новий міністр Вадим Черниш тепер є членом Кабінету міністрів. Він сам ініціюватиме рішення, які необхідні для нього, а раніше мусив все робити через якогось члена Кабінету міністрів», – заявив Коліушко.

Експерт порівняв повноваження міністра і голови держагенції із діями народного депутата і його помічника.

«Помічник повинен щось підготувати, переконати свого народного депутата, щоб той це вніс в парламент і там це проголосували. А народний депутат сам вирішує, що вносити, що не вносити. Керівник агентства мав працювати через якогось члена уряду, а міністр може сам ініціювати і потім це на засіданні уряду відстоювати», – заявив Коліушко.

За словами віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, який раніше обіймав посаду міністра соціальної політики, про створення міністерства говорили вже давно.

З’являється врешті-решт центральний орган виконавчої влади, який буде координувати роботу інших міністерств і відповідатиме за роботу із вимушеними переселенцями
Павло Розенко

«Сьогодні міністерство буде працювати у двох напрямках – відновлення і відбудови Донбасу і, безумовно, міністерство буде відповідати за державну політику щодо переселенців в усіх напрямках. З’являється врешті-решт центральний орган виконавчої влади, який буде координувати роботу інших міністерств і відповідатиме за роботу із вимушеними переселенцями», – наголосив Розенко.

За його словами, раніше потребами внутрішньо переміщених осіб займалися усі державні органи фрагментарно, а координуючої функції не було ні на рівні віце-прем’єрів, ні на рівні міністерства.

Не платити пенсії тим, хто повернувся на окуповані території, це державна позиція – віце-прем’єр-міністр

Вадим Черниш
Вадим Черниш

Новопризначений міністр Вадим Черниш в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» заявляв, що держава має забезпечувати соціальними виплатами мешканців окупованих територій. Йдеться про тих, хто виїжджав, зокрема, за пенсіями у звільненні міста Донбасу, а потім повертався до міст, контрольованих бойовиками. В лютому міністерство соціальної політики і Служба безпеки України припинили виплати таким мешканцям Донбасу. Грошову допомогу і пенсії залишили лише тим, хто остаточно переїхав на підконтрольні Україні території.

Деякі волонтерські організації за таке рішення обвинувачували Розенка у порушенні прав людини, деякі – підтримували це рішення.

Пенсійні і соціальні виплати ми гарантуємо для тих, хто оформив статус переселенця, переїхав і постійно проживає на підконтрольній території. Якщо людина переїжджає назад, на окуповану територію, вона втрачає статус переселенця і виплати
Павло Розенко

«В міністра може бути своя особиста думка щодо виплат на окупованих територіях. Але є позиція держави і чинного законодавства, це не моя особиста думка. Пенсійні і соціальні виплати ми гарантуємо для тих, хто оформив статус переселенця, переїхав і постійно проживає на підконтрольній території. Якщо людина переїжджає назад, на окуповану територію, вона втрачає статус переселенця і виплати. Соціальні виплати за попередні періоди поки що накопичуються і будуть відновлені у випадку повного виконання мінських угод і відновлення територіальної цілісності України», – заявив Розенко.

Цю позицію підтримують такі досвідчені волонтери як Дана Ярова з «Народного Тилу», Наталія Воронкова з «Волонтерської сотні» й інші. Втім, в них є запитання не лише по цій проблемі, а взагалі щодо прозорості й ефективності роботи державної агенції, а тепер і міністерства. Ми приходили туди із пропозицією допомогти, говорить Воронкова.

«Але для того, щоб допомогти, треба розуміти, в яких питаннях допомога потрібна. Міністерство створювалося на базі державної агенції, яку пан Черниш і очолював. Але коли ми прийшли до міністерства, то не побачили в працівників розуміння, чим вони будуть займатися. Ми ставили конкретні запитання працівникам, але не побачили в них розуміння, що вони будуть робити як міністерство. Можливо, в міністра є розуміння, але він не прийшов на зустріч, хоча ми і домовлялися заздалегідь», – заявила Воронкова в ефірі 5 каналу.

Також в інтерв’ю Радіо Свобода вона зазначала, що ніхто з її знайомих з Луганської і Донецької цивільно-військових адміністрацій про результати роботи агенції нічого сказати не може. Сам нинішній міністр Вадим Черниш раніше визнавав, що лише в грудні 2015 року їхня агенція отримала приміщення для роботи і змогла набирати персонал.

Міністр вже провів дві зустрічі із волонтерами – народний депутат

Проте на думку народного депутата і голови благодійного фонду допомоги добровольчому батальйону «Донбас» Наталії Веселової, потрібно розділяти організації, які займаються правовою, гуманітарною й іншою допомогою переселенцям, і військових волонтерів. «Вони допомагають військовим, честь і хвала їм за це, але вони не розуміють проблем переселенців і може навіть вороже ставляться до тих людей», – заявила Веселова в ефірі Радіо Свобода.

Із організаціями, які допомагають переселенцям, міністерство вже співпрацює. За словами Веселової, Черниш сам попросив, щоб до функцій міністерства віднесли допомогу переселенцям. До функцій державної агенції цей напрямок не входив.

Коли з’явилося міністерство, організації, які майже два роки займалися допомогою переселенцям, побажали зустрітися, передати напрацювання і налагодити співпрацю
Наталія Веселова

«Коли з’явилося міністерство, організації, які майже два роки займалися допомогою переселенцям, побажали зустрітися, передати напрацювання і налагодити співпрацю. З цими волонтерами було вже дві зустрічі, на останній з них, 20 квітня, відбулося засідання робочої групи. Зокрема працювали над положенням про міністерство», – розповіла народний депутат.

На думку Веселової, якщо соціальні виплати не відновити, Україна відштовхне від себе мешканців окупованої території, які вже користуються рублями, а не гривнями і дивляться російське телебачення, а не українське.

Людям не вистачає однієї пенсії в окупованих містах, тому вони беруть другу – волонтер

«Якщо люди зберігають український паспорт, ми не можемо їх цькувати. Організації прийшли до міністра із напрацюваннями. В нас є прописані механізми, яким чином можна відновлювати соціальну допомогу і пенсії людям, що проживають на непідконтрольній території. Звичайно, для отримання грошей людям потрібно буде виїжджати на підконтрольну територію», – зазначила Веселова. Вона також нагадала, що соціальні виплати дозволять вести більш точну статистику населення.

На думку одного з тих волонтерів, які співпрацюють із міністерством, координатора організації «Восток SOS» зі звільнених міст Євгена Васильєва, роботу міністерства оцінювати ще зарано, але міністр виявився відкритою до співпраці людиною.

Міністерство має займатися не лише відновленням Донбасу, а й боротьбою за громадян, які мешкають на неконтрольованих територіях. Не відштовхувати їх від себе забороною соціальних виплат і блокадами пропускних пунктів
Євген Васильєв

«Поки що це слова, отже побачимо, якими будуть справи. Міністерство має займатися не лише відновленням Донбасу, а й боротьбою за громадян, які мешкають на неконтрольованих територіях. Не відштовхувати їх від себе забороною соціальних виплат і блокадами пропускних пунктів. Людям треба показувати і розповідати, що не все так погано, як їм говорять російські ЗМІ і їхні власні так звані політики і діячі», – говорить Васильєв.

Однієї пенсії для того, щоб жити на окупованих територіях не вистачає, говорить волонтер. Тому люди беруть виплати і в України, і в бойовиків.

«Якщо українська пенсія була тисяча гривень, то там в російських рублях платили 2 тисячі. Люди мають сплачувати комуналку, на щось жити і однієї пенсії не вистачає. Там ціни високі на продукти, на речі, на все. Люди, які хочуть заборонити соціальні виплати, напевно мешкають далеко від тієї території, їх це не торкнулося», – говорить волонтер.

Васильєв каже, що міністр підтримує ідею відновлення виплати і обіцяв робити все для їх відновлення, але питання дійсно виходить поза межі міністерської компетенції.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG