Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар: новий генпрокурор України повинен мати юридичну освіту


Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

В Євросоюзі очікують якнайшвидшого призначення генерального прокурора в Україні. Як заявив єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган, генпрокурор повинен мати досвід і юридичну освіту.

«Впродовж перших 100 днів уряд України і Верховна Рада мають призначити, і президент має це підтримати, нового генерального прокурора, який має бути орієнтований на реформи. Населення має отримати чіткі сигнали, що є відданість реформам, і генпрокурор повинен мати юридичну освіту», – сказав Ган, який перебуває з 2-денним візитом у Києві.

Нині стаття 40 закону «Про прокуратуру» передбачає, що на посаду генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, а також має стаж роботи в сфері права не менше від 10 років. Водночас у Верховній Раді зареєстрований законопроект про зміни за цього закону, який передбачає, зокрема, що генпрокурор повинен мати вищу освіту (не обов’язково юридичну) та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та правоохоронному органі не менше ніж 5 років.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли, що на посаду генпрокурора обговорюється кандидатура колишнього голови МВС України, а нині голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка, який не має досвіду роботи в органах прокуратури та юридичної освіти.

29 березня Верховна Рада України дала згоду на звільнення президентом генерального прокурора Віктора Шокіна.

Відповідно до чинного законодавства, генеральний прокурор призначається на посаду та звільняється з посади за згодою Верховної Ради президентом України.

XS
SM
MD
LG