Доступність посилання

ТОП новини

Ватажок угруповання «ДНР» запрошує в полон усіх, хто тікає від української армії


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Якщо вже не вдалося «відкосити» від армії і ви потрапили на фронт, здавайтеся, пересидите у нас в полоні, в досить «пристойних умовах»

Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко вважає, що краще в полоні проросійських сепаратистів перечекати, ніж воювати з ними в українській армії. Про це він напередодні заявив під час «прямої лінії», присвяченої відповідям на запитання, як заявляють в цьому угрупованні, від жителів Харківської області. У «ДНР» хваляться, що їм надійшло кілька тисяч запитань не лише з Харкова, а й з решти міст України, ба більше, з Європи та США. Натомість в Службі безпеки України стверджують, що самі харків’яни нецензурно відгукуються щодо діяльності Захарченка в Донецьку. В цьому ІТ-спеціалісти спецслужби переконалися, коли на спеціально ними створеній дзеркальній сторінці «прямої лінії Захарченка» з Харковом побачили запитання від людей.

Кореспондент Радіо Свобода звернувся з проханням приєднатися до перегляду «прямої лінії» харківського музиканта та волонтера родом з Маріуполя.

Підконтрольні «ДНР» ЗМІ на всі боки рекламували «пряму лінію Захарченка» з жителями Харківської області, мовляв, що її проводять вперше, мовляв, пересічних людей цікавить доля «визвольного руху». Натхненний «тисячами запитань» ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко через свої канали продовжує анонсувати, що після Харкова він спілкуватиметься з адептами «русской весны» Одеси, Дніпропетровська та Києва. Що ж до учасників першої «прямої лінії», то складно зрозуміти, звідки писали люди.

В самому Харкові особливого ажіотажу в соцмережах чи при спілкуванні наживо не спостерігалося, це було цікаво тільки журналістам і політологам. Хоча соціологи продовжують спостерігати доволі високі показники проросійських настроїв, але серед них більшість ні під яким приводом не хоче опинитися в «ХНР» або «ДНР».

Радіо Свобода навіть складно було відшукати людей, які б погодилися прокоментувати «діалог Захарченка». За його піар-акцією стежили харківський музикант, волонтер Борис Севастьянов та вимушена переселенка з Маріуполя Галина. Жінка в цілях безпеки була вимушена залишити Маріуполь у вересні 2014 року. І тепер в Харкові має власний бізнес і волонтерські проекти. А Борис разом з музикантами, письменниками та волонтерами їздить в Донецьку та Луганську області, щоб підтримувати українських вояків та людей, які живуть на підконтрольних Україні територіях.

У Харкові прокоментували «пряму лінію Захарченка» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00

Борис, за умовами «прямої лінії», надіслав запитання Захарченкові: «Два роки як Росія офіційно не визнала «ДНР» і «ЛНР» «республіками». Вони будуть визнані чи Росія їх кинула?», – Борисове запитання так і не з’явилося на сайті сепаратистського видання «ДАН». А Галину непокоїть страх, що панує в Донецьку. За її враженнями, люди бояться в «Скайпі», телефоном в голос говорити прізвище ватажка «ДНР».

«Я досить нормально можу називати прізвище Гройсман, Порошенко, Яценюк. Тут, в Україні, можу говорити, що захочу. І коли спілкуюся з друзями, які раніше були щирими в розмовах, то вони в своїй квартирі бояться вимовляти в голос прізвище Захарченка. Чому?», – каже переселенка Галина.

Для земляків Галини широко анонсований в Донецьку «інтернет-міст» з жителями Харківської області був украй очікуваним, люди хотіли почути конкретний діалог зі справжніми запитаннями від пересічних людей і справжніми відповідями Захарченка, натомість всі побачили дешевий пропагандистський спектакль. «Їм було цікаво, що у них будуть запитувати харків’яни, а тут – доволі специфічні запитання, наперед підготовлені. Ми бачимо інформаційну атаку спрямовану проти цих людей. Тут жодної відповіді, яка б сприяла налагодженню діалогу, погашенню конфлікту. Тут йде пряма пропаганда», – дивлячись на монітор комп’ютера каже Галина.

Під час «прямої інтернет-лінії» з ватажком угруповання «ДНР» йшлося про ідеологію та філософію «русского мира» та «ідеали», за які зі зброєю виходив воювати проти українців Захарченко; про плани економічної співпраці «ДНР» з харківськими заводами і європейськими підприємствами; про «президенство» Захарченка на всій території України та про майбутні парламентські «вибори» на Донбасі.

За словами Олександра Захарченка, всі партії, які так чи інакше підтримували антитерористичну операцію та військове протистояння з «ДНР», не будуть брати участі в «виборах» на Донбасі. Захарченко заявляє, що Донецьк може «об’єднатися» з Україною тільки в умовах «конфедерації»: «Але для того, щоб «об’єднатися», спочатку треба «роз’єднатися». Я думаю, що всі регіони для початку повинні здобути «автономію», випрацювати правила життя, відповідно до їхніх традицій і бачення їхнього майбутнього. А потім вони можуть всі «перезаснувати» Україну. Можливо, на «федеративній» основі, але швидше на «конфедеративній», – ділиться кремлівською агітацією Олександр Захарченко.

Запитали Захарченка і про його ставлення до українців, які ухиляються від служби в українській армії. Захарченко радіє таким людям і радить їм «ховатися» або в Росії, або готовий їм надати притулок в полоні.

Якщо вже не вдалося «відкосити» від армії і ви потрапили на фронт, здавайтеся, пересидите у нас в полоні в досить «пристойних умовах»
Олександр Захарченко

«Якщо вже не вдалося «відкосити» від армії і ви потрапили на фронт, здавайтеся, пересидите у нас в полоні в досить «пристойних умовах», а потім, коли завершиться військовий конфлікт здоровими і живими повернетеся додому», – каже Олександр Захарченко, який точно знає, про сотні українців, з яких знущаються у підвалах. Коли Борис і Галина побачили цю репліку Захарченка, у них просто слів бракувало, зважаючи на цинізм Захарченка.

«Живими-здоровими повернетеся додому. Добре. А як же тоді говорити про тих хлопців, які перебувають у полоні, яких ми намагаємося витягнути додому? А чому ж тоді їх зараз не можна визволити?» – риторично запитує Галина.

Я маю друзів, які були в полоні, і знаю, як там вуха відрізали, і геніталії – це мені переповідали в 92-й бригаді. Тому ця розмова про «пристойні умови» – це за межею розуміння
Борис Севостьянов

«Так вони в «пристойних умовах» сидять за його логікою… А я маю друзів, які були в полоні, і знаю, як там вуха відрізали, і геніталії – це мені переповідали в 92-й бригаді. Тому ця розмова про «пристойні умови» – це за межею розуміння», – в розпачі каже Борис Севостьянов.

СБУ створило дзеркальну сторінку «прямої лінії Захарченка»​

До проведення «прямої лінії Захарченка» креативно підійшли і IT-спеціалісти СБУ. Знавці інформаційних технологій Головного управління Служби безпеки у Харківській області, коли побачили анонс «прямої лінії ватажка угруповання «ДНР», терміново розробили дзеркальну сторінку його «прямої лінії». Про це 19 квітня за день до «прямої лінії Захарченка» повідомила на своїй сторінці у «Фейсбуці» речниця СБУ Олена Гітлянська.

Служба безпеки вирішила допомогти Захарченку поспілкуватися з харків’янами. Тому ми створили дзеркало сторінки «онлайн-конференції»
Олена Гітлянська

«Служба безпеки вирішила допомогти Захарченку поспілкуватися з харків’янами. По-перше, чому б не допомогти людині, яка бажає дізнатися гірку правду про себе. І, по-друге, – у нас є професійний інтерес до проросійськи налаштованих громадян України. Тому ми створили дзеркало сторінки «онлайн-конференції» і надіслали її усім адміністраторам проросійських та нейтрально налаштованих груп у соціальних мережах. Таким чином ми максимально охопили прибічників «русского мира», які активно користуються інтернет-ресурсами», – похвалилася речниця СБУ.

Олена Гітлянська стверджує, що більшість харків’ян, які надіслали свої запитання на псевдосайт від СБУ, добряче матюкали діяльність Захарченка.

Понад 98 відсотків дуже нецензурно висловлюється як про «ДНР», «ЛНР», так і про Олександра Захарченка
Олена Гітлянська

«Скажу чесно, результати нас вразили. Служба безпеки України отримала приблизно три тисячі запитань і коментарів. Переважна більшість (понад 98 відсотків) дуже нецензурно висловлюється як про «ДНР», «ЛНР», так і про Олександра Захарченка. І це виключно відвідувачі проросійських сторінок. І лише з Харківської області», – ділиться враженнями Олена Гітлянська.

А тим часом Галина з Борисом Севостьяновим хотіли б почути і побачити справжній діалог між українцями, які живуть на підконтрольній Україні території, та тими, хто живе на окупованій частині Донбасу.

Але така відкрита і чесна бесіда має проходити без участі наглядачів з Кремля, зокрема Олександра Захарченка, кажуть Галина і Борис.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

На погляд Галини, поки Донецьку і Луганську області будуть звільняти українські та європейські дипломати, а також українські військові, тут у Харкові вже зараз можна розпочати публічні дебати з особливо болючих питань для жителів Донбасу та решти українців.

Тільки чесна і відверта розмова між звичайними людьми може зблизити, об’єднати українців, яких старанно десятиліттями сварили, клеймили політики і партії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG