Доступність посилання

ТОП новини

Ера «діамантової прокуратури» закінчується (огляд преси)


Наступною мішенню Порошенка буде Аваков?

Реформування Генпрокуратури за два роки не зрушило з місця. Прокурори змінювалися, а система залишалася, стверджує «Газета по-українськи». Тепер питання – хто стане четвертим постмайданним генпрокурором. За останній тиждень найчастіше згадують прізвище Юрія Луценка. Як пише видання, уперше генпрокурором може стати політик, а не прокурорський кар’єрист. Для генпрокурора-політика має стати справою честі завершити еру «діамантових» прокурорів в Україні. Якщо новому керівнику ГПУ це вдасться, він отримає політичний капітал. У людини не із «системи» розв’язані руки. Точніше, вони не пов’язані особистими інтересами, родинними зв’язками чи пуповиною з корупційною годівницею. На цьому газета наголошує в статті «Ера «діамантової прокуратури» закінчується».

Однак, інший дописувач «Газети по-українськи» переконує, що очолювати важливу державну інституцію має найкращий, а не найближчий до президента. З приходом Луценка прокуратура боротиметься з політичною опозицією до президента й Кабміну. Це –політична корупція. Видання наголошує, що зараз Петро Порошенко контролює всі силові структури, окрім Нацгвардії. Вона – в руках міністра внутрішніх справ Авакова. Тому наступною мішенню Порошенка буде він, наголошує дописувач.

Газета «Сегодня» констатує, що перший тиждень після призначення нового Кабміну пройшов під знаком хороших новин: безвізовий режим, надія на звільнення Савченко, зміцнення гривні та відсутність необхідності в новій мобілізації. І тільки в самому уряді на цьому позитивному тлі почали відбуватися перші тертя. Намітилася лінія протистояння. Йдеться про пропозиції відновити соцвиплати для жителів Донбасу, незалежно від місця їхньої реєстрації. Тоді як соціальний віце-прем'єр наголосив, що люди, зареєстровані на неконтрольованих територіях, отримувати пенсії та інші соцвиплати не будуть.

«Сегодня» наголошує, що мова йде про глобальне протистояння двох ліній. Одна – на продовження політики ізоляції Донбасу, яка має підтримку більшості в парламенті, друга – на виконання Мінських угод і реінтеграцію неконтрольованих територій, на чому наполягають західні партнери. Але куди поверне при цьому влада, поки неясно. Докладніше газета розповідає в статті «Перший тиждень Гройсмана: позитиви і ложка дьогтю».

У Станично-Луганському районі Луганської області, більша частина якої підпорядкована Україні, із 24 середніх шкіл усього дві школи є україномовними. Одну з них, незважаючи на протести батьків і достатню кількість учнів та вчителів, збираються закрити. Про можливі причини розповідає газета «Україна молода» у статті «За що воюємо на Донбасі?».

В цьому ж числі «Україна молода» наголошує, що керівництву країни негайно потрібно визначити пріоритетні галузі в Україні, які мають бути дофінансовані з метою гарантій існування та розвитку держави і суспільства. Наприклад, охорона здоров’я, наука і технології, інформаційно-роз’яснювальна робота тощо. Після такого визначення, в разі надходження додаткових коштів, вони відразу мають бути спрямовані на витрати за пріоритетними напрямами без усіляких домовленостей та інших непрозорих речей. Тобто без корупційних ознак, наголошує газета в статті «На старому возі далеко не заїдемо».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG