Доступність посилання

ТОП новини

У США – зміна портретів


На американській валюті вперше з’явиться портрет афроамериканської жінки

На банкноті в 20 доларів США з’явиться портрет афроамериканської активістки Гаррієт Табмен, яка звільнила кілька сотень рабів.

Зараз на цій купюрі вміщено портрет президента Ендрю Джексона, відомого тим, що за його правління до складу США увійшла Флорида, а індіанці черокі були вигнані зі своїх рідних земель.

Міністр фінансів США Джек Лью підтвердив в середу, що Табмен стане першою афроамериканкою, портрет якої з’явиться на американській валюті, і першою жінкою, зображеною на паперових доларах більше ніж за 100 років. При цьому Лью не уточнив, коли нова банкнота ввійде в обіг.

Президент Ендрю Джексон, зображений на 20-доларовій купюрі, несе відповідальність за Закон про переселення індіанців від 1830 року, який поклав початок так званій «дорозі сліз» – вимушеному переселенню корінних американців, у ході якого загинули тисячі людей.

Табмен (уроджена Арамінта Росс) народилася в сім’ї раба в Меріленді. Більшість істориків вважають, що в віці 6 років її розлучили з батьками і змусили працювати. Жорстоке побиття у віці 12 років призвело до того, що протягом всього життя вона страждала від судоми.

Будучи молодою жінкою, вона вийшла заміж за чоловіка на ім’я Джон Табмен. Вона втекла з допомогою білої сусідки, яка дала їй імена людей, які могли б надати їй прихисток під час подорожі на північ. Табмен поверталася в Меріленд за членами своєї сім’ї та іншими рабами, виконавши цей шлях близько 20 разів, щоб звільнити якомога більше людей.

Вони пересувалися ночами, використовуючи польові дороги і водні шляхи. Історики кажуть, що вона також була готова направити пістолет на будь-якого учасника подорожі, хто погрожував відступити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG