Доступність посилання

ТОП новини

Інвестор завжди звертає увагу, чи працює країна з МВФ – експерт


Без допомоги МВФ Україна може прожити рік, а без реформ кілька місяців – міністр фінансів

Без допомоги Міжнародного валютного фонду Україна може прожити один рік. Але якщо при цьому не буде реформ, криза настане за кілька місяців. Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк. За програмою, яку МВФ почав здійснювати торік, Україна мала отримати близько сімнадцяти мільярдів доларів. Але вона одержала наразі тільки два транші. Економісти погоджуються з главою Мінфіну – гроші від МВФ не є критичним чинником. Але одні фахівці наполягають, що співпраця з іноземними кредиторами є дуже корисною, інші ж стверджують, що варто покладатися на власні сили.

Україна мала отримати від Міжнародного валютного фонду близько сімнадцяти мільярдів доларів за чотирирічною програмою. Але вона одержала наразі тільки понад шість із половиною мільярдів доларів. Поки що рішення Ради директорів МВФ – чи надавати Україна третій транш кредиту на мільярд сімсот тисяч доларів – немає.

Крістін Лагард
Крістін Лагард

Чергові транші постійно відкладалися торік через розбіжності між вимогами МВФ і діями вже колишнього уряду України. Під час політичної кризи директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що фонду буде складно продовжувати співпрацю з Києвом без належної боротьби з корупцією. Вона також висловлювала стурбованість «повільним прогресом, який демонструє Україна, в поліпшенні державного управління, … у зниженні впливу корисливих інтересів на політику».

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Прем’єріада в Україні нарешті завершилася. МВФ висловив готовність працювати з новим урядом. Новий перший віце-прем’єр, міністр економічного розвитку Степан Кубів висловив сподівання стосовно одержання чергового траншу від фонду до кінця червня. А новий глава уряду Володимир Гройсман пообіцяв: Київ виконає всі зобов’язання, взяті перед міжнародними кредиторами, зокрема перед МВФ.

План взаємодії з МВФ – не план МВФ, це український план
Володимир Гройсман

«План взаємодії з МВФ – не план МВФ, це український план і реформи, які нам потрібно робити. Буде міцна економіка і адекватні соціальні стандарти. Є багато непопулярних рішень, які потрібно приймати. Зокрема, щодо економічної обґрунтованості ціни на газ. Я розумію, що це доведеться вирішувати, і ми сьогодні над цим питанням працюємо, щоб зробити це публічно, відкрито і зрозуміло для українського суспільства. Ми усвідомлюємо необхідність проведення системних структурних реформ», – запевнив Володимир Гройсман.

«Позитивні сигнали для зовнішніх інвесторів нам би не завадили»

Дмитро Боярчук
Дмитро Боярчук

Загалом гроші від МВФ не є критичним чинником, катастрофи без них не станеться. Валютні гойдалки в Україні закінчилися, паніки немає, навіть дещо поліпшилося становище на міжнародних ринках. Це констатував у коментарі Радіо Свобода економіст Дмитро Боярчук. Але будь-який іноземний інвестор завжди звертає увагу – якщо у певній державі не працює МВФ, значить у цій державі щось не так. І тому співробітництвом із МВФ варто дорожити.

Технічно ми, звичайно, можемо обходитися певний час без цих коштів
Дмитро Боярчук

«Технічно ми, звичайно, можемо обходитися певний час без цих коштів. Тобто, у нас є резерви – близько тринадцяти мільярдів доларів. Зараз МВФ не є життєво необхідним, але в наших умовах, коли до нас підозріло ставляться, коли був шалений корупційний скандал із представниками влади, коли взагалі країна проблемна, коли був період реструктуризації боргу, позитивні сигнали для зовнішніх інвесторів нам би не завадили», – констатує Дмитро Боярчук.

Олександр Охріменко
Олександр Охріменко

Україна може не лише рік, а 2-5-10 років прожити без кредитів МВФ. Про це заявив Радіо Свобода інший економіст Олександр Охріменко. Він зауважує – найбільше зростання економіки України (з 2002 по 2008 рік) відбувалося, коли вона не брала кредити Міжнародного валютного фонду, а навпаки – погашала. Як переконує Олександр Охріменко, зараз Україна має резерви і без допомоги донорів ззовні.

Треба більше орієнтуватися на власні ресурси. В Україні на руках населення є сто мільярдів доларів!
Олександр Охріменко

«Треба все-таки більше орієнтуватися на власні ресурси. В Україні на руках населення є сто мільярдів доларів! Дасть нам МВФ на мільярд сімсот, не дасть – це просто смішно зіставляти (з попередньою сумою). Крім того, якщо зробити нормальні умови для бізнесу, то отой бізнес, що ховається в офшори, лише за останні роки приблизно 12 мільярдів в офшори пішло. Ну, нехай бодай половину вдасться повернути – і це буде шість мільярдів. Це ж для нас зараз неймовірно великі гроші», – зазначив Олександр Охріменко.

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк
Чи хоч один із законів, що ухвалювався всупереч вимогам програми МВФ, сприяв економічному зростанню, зайнятості?
Олександр Данилюк

Говорячи про те, що без допомоги МВФ Україна може прожити один рік, а без реформ кілька місяців, міністр фінансів Олександр Данилюк пояснив, що йдеться про приватизацію, встановлення ринкових цін на ресурси, реформування державних фінансів. Раніше глава Мінфіну стверджував «Дзеркалу тижня», що дефіцит бюджету часто «роздувається» внаслідок ухвалених Україною рішень, а не через рекомендації МВФ. За його словами, як свідчить багаторічний досвід співпраці з кредиторами, Україна і зростання не показує, і критеріїв не виконує. «І дефіцит наш найчастіше роздувається за рахунок прийнятих нами ж рішень. Запитаймо себе: чи хоч один із законів, що ухвалювався всупереч вимогам програми МВФ, сприяв економічному зростанню, зайнятості? Дуже в цьому сумніваюся…», – наголосив Олександр Данилюк.

«МВФ не формує умов економічного зростання»

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

А як підкреслив в ефірі Радіо Свобода економіст Ярослав Жаліло, варто увесь час пам’ятати, що МВФ не формує умов економічного зростання. Він лише дає шанс, щоб економіка не зазнала дестабілізації і зрештою надані кошти могли бути повернені. І не від МВФ, а від України залежить – завдяки чому кредит повертатимуть: через зростання або через подальше проїдання.

Тим часом місія Міжнародного валютного фонду найближчим часом відвідає Україну. Про це повідомили днями у прес-службі посольства України у Вашингтоні за підсумками зустрічі Крістін Лагард та голови НБУ Валерії Гонтаревої.

Про те, яку роль гроші МВФ відіграють для економіки України, йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Інвестор завжди звертає увагу, чи працює країна з МВФ – експерт 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Інвестор завжди звертає увагу, чи працює країна з МВФ – експерт 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG