Доступність посилання

ТОП новини

У зоні АТО до кінця весни запрацює поліція – Деканоідзе


Ілюстраційне фото. Демонстрація українських поліцейських бронемашин у Маріуполі. Листопад 2015 року
Ілюстраційне фото. Демонстрація українських поліцейських бронемашин у Маріуполі. Листопад 2015 року

Відправляти на схід поліцейських, які не пройшли переатестацію, не будуть – голова Національної поліції

В Національній поліції планують підсилити співпрацю із громадськістю і поділитися із нею частиною контрольних функцій. Також в керівництві поліції визнали, що країні не вистачає патрульних поліцейських і технічного обладнання. Планується створення патрулів підтримки – для прикриття поліцейських та протидії масовим безладам.

Консультативна місія Євросоюзу (КМЄС) і координатор проектів ОБСЄ в Україні оголосили про підтримку проектів співпраці Національної поліції із громадськістю. Зокрема, йдеться про тренінги, а також технічну і практичну підтримку поліцейських на усій території України.

У Національній поліції планують підсилити співпрацю із громадськістю
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00


«Міжнародне товариство має бути разом із представниками української влади і громадськості. Традиційний стиль поліцейської діяльності, коли увага приділяється виключно оперативному реагуванню на проблеми злочинності, виявився недостатнім для забезпечення безпеки в сучасному суспільстві», – заявив координатор проектів ОБСЄ в Україні посол Вайдотас Верба.

Вайдотас Верба
Вайдотас Верба

На думку європейських партнерів, поліція має стати сервісною структурою, бути прозорою і підзвітною щодо використання ресурсів і коштів, а попередження злочинів має бути обов’язком не лише поліції, а й самої громади.

«На думку багатьох експертів ОБСЄ, поліція має перейти від орієнтації виключно на контроль на обслуговування суспільства і запобігання злочинів. Поліція має виконувати ці функції разом із населенням, переконуючи громадськість взяти на себе частину відповідальності за якість життя у своєму районі. В обмін на підтримку, законослухняним громадянам надається можливість контролювати роботу поліції», – заявив Верба.

Одного разу викликали, бо сови голосно кричали – лейтенант поліції з Вінниці

Хатія Деканоідзе
Хатія Деканоідзе

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, голова Національної поліції Хатія Деканоідзе наголосила, що наразі співпраця із громадськістю розвивається у трьох напрямках.

«Перший і найбільш значущий приклад співпраці із громадськістю – це участь людей у переатестації поліції. Це був важкий шлях – запросити суспільство до участі, в комісіях були, у тому числі, критично налаштовані громадські активісти. Другий напрямок – співпраця громадськості з патрульними, наприклад, робота з дітьми в школах. Ще буквально вчора презентували новий проект – «Клуб друзів поліцейських». Будь яка людина зможе допомагати нам у розвитку», – розповіла Деканоідзе.

Олександр Суменок
Олександр Суменок

Як розповів Радіо Свобода лейтенант патрульної поліції Олександр Суменок з Вінниці, часто доводиться брати на себе функції психолога. Лейтенант говорить, що поліція, яка у цьому місті почала свою роботу лише 29 лютого, розбирається навіть із нібито «безглуздими зверненнями».

«Є довіра населення. Кількість викликів – це ознака довіри населення. Спочатку було 30-40 викликів на добу, а зараз – приблизно сотня. Наприклад, викликали патрульних, тому що не було води, ми відпрацювали і виявили витік газу. Або одного разу викликали, бо сильно кричать сови. Це психологічне питання – виїжджаємо, спілкуємось, розбираємось, чому людина таке робить», – розповів Суменок.

Колишніх співробітників МВС в патрульній поліції Вінниці – приблизно 30%, але це не лише колишні працівники ДАІ, але й слідчі, бійці спецбатальйонів МВС-учасники АТО та інші.

В поліції хочуть створити групи прикриття для роботи на масових заходах і проти натовпів

На думку голови Національної поліції, лише після вирішення усіх технічних проблем поліція зможе виконувати свої завдання якісно. Зокрема, вона звернулась до європейських партнерів щодо забезпечення нових дільничних поліцейських планшетами, щоб вони мали усю необхідну базу. Вартість нової програми перепідготовки 12 тисяч дільничних поліцейських Деканоідзе не оголосила, наголосивши на тому, що «головне розпочати цей проект». Спочатку дільничних поліцейських реформують у Києві, потім дійде черга й до регіонів, сказала вона.

Йдеться і про розширення поліції. За словами Деканоідзе, лише в Києві хочуть набрати ще 200 патрульних, планується додатковий набір в Одесі і в інших містах-мільйонниках, також нових патрульних треба ставити на національні і міжнародні траси. В столиці новий конкурс в поліції планують оголосити вже наступного тижня – і в патрульну службу, і в карний розшук, і в інші департаменти.

«У нас також є ідея створити додаткові патрульні групи підкріплення патрульних поліцейських. Вони будуть займатися складними ситуаціями, виїжджати для прикриття і працювати на масових заходах. Вони будуть працювати за новими стандартами управління натовпами і якщо нам вдасться розширити бюджет, то ми оголосимо конкурс на участь в цих групах. Це – 300-400 поліцейських», – розповіла Деканоідзе.


До 29 травня поліція планує завершити запуск патрульної поліції в усіх обласних центрах, а також містах поблизу зони проведення антитерористичної операції. Наприклад, в Краматорську, Лисичанську, Маріуполі та інших. Відповідаючи на запитання представника громадської організації з Донецької області, Деканоідзе визнала, що під час обговорення деякі керівники поліції пропонували відправляти в зону АТО тих працівників поліції, які не пройшли переатестацію. Утім ця ідея не пройшла стадію обговорення, наголосила керівник відомства.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG