Доступність посилання

ТОП новини

Звільнити Аласанію: боротьба за рейтинги чи повстання консерваторів?


Зураб Аласанія
Зураб Аласанія

Національна спілка журналістів хоче звільнити гендиректора Національної телекомпанії Зураба Аласанію

Київ – Національна спілка журналістів хоче звільнити генерального директора Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураба Аласанію. Пленум спілки підготував відповідне звернення до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. У відповідь на це низка громадських організацій медійників засудила «заяви, які під гучними гаслами діалогу і порозуміння приховують амбіції окремих осіб». Сам Аласанія називає спілчанське звернення реакцією консерваторів на процес створення суспільного мовлення.

Пленум Національної спілки журналістів України (НСЖУ) має намір звернутися до уряду з проханням звільнити Зураба Аласанію із посади гендиректора Національної телекомпанії, на базі якої планується створення суспільного мовлення.

Текст проекту звернення опублікувала на Facebook секретар спілки медіа-юрист Тетяна Котюжинська.


Там ідеться про те, що зараз «UA:Перший» переживає найбільше падіння рейтингів за останні 10 років. Також Аласанії закидають надмірну, на думку авторів звернення, централізацію управління, яка «ліквідовує самобутніх регіональних мовців».

Писати це звернення спочатку не планувалося, розповів Радіо Свобода секретар НСЖУ Сергій Омельчук. За його словами, після озвучення звіту щодо реформування державних телерадіокомпаній пленум спілки дійшов висновку, що Національна телерадіокомпанія не підготувалась до прийому у свої лави регіональних мовців, і через це співробітникам деяких із них понад місяць затримували зарплату. Потім ще кілька секретарів НСЖУ, зокрема колишній очільник Радіокомпанії України Віктор Набруско, висловились щодо непрофесійності Аласанії на цій посаді, згадує Омельчук.

Головне, щоб майно Національної телекомпанії нікуди не зникло, ну, і збереглися найкращі кадри і журналістські традиції
Сергій Омельчук

Уряд не може вирішувати кадрові питання, але може створити комісію з розгляду справи по суті, пояснює він.

«Тут навіть не персона Зураба головне. Йому, як керівнику, що несе відповідальність за долю восьми тисяч працівників, просто люди хотіли сказати, що він має займатися своїми безпосередніми обов’язками, – каже Сергій Омельчук. – Головне, щоб майно Національної телекомпанії нікуди не зникло, ну, і збереглися найкращі кадри і журналістські традиції».

Звільненням Аласанії можуть прикрити схеми колишніх очільників НСЖУ – Лігачова

Близько семи громадських організацій медійників висловили обурення щодо звернення спілки. Відповідну заяву опублікували на сайті Інституту масової інформації.

Наталія Лігачова
Наталія Лігачова

Є спроба загальмувати перетворення державного телебачення у суспільне, каже голова організації «Телекритика» Наталія Лігачова.

Вона визнає, що падіння рейтингів певним чином відбувалися, але натомість підвищувався фактор довіри до суспільного, аніж до комерційних каналів.

«Звільнити Зураба можуть хотіти з двох мотивів, пов’язаних між собою, – припустила Лігачова у коментарі Радіо Свобода. – По-перше, заблокувати процес реформування державного у суспільне. А по-друге, поставити більш контрольовану людину, можливо. А можливо, і прикрити якісь кримінальні схеми, які раніше могли існувати під час попередніх керівництв НТКУ і зараз під час перевірок могли б виявитись».

Оксана Романюк
Оксана Романюк

Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк, однак, висловила сумнів, що уряд підтримає звернення НСЖУ.

Ми з медіа-експертного середовища не бачимо зараз альтернативи кандидатури Зураба Аласанії. Звернення цього пленуму було досить маніпулятивним
Оксана Романюк

«Ми з медіа-експертного середовища не бачимо зараз альтернативи кандидатурі Зураба Аласанії. Звернення цього пленуму було досить маніпулятивним, і я не думаю, що учасники пленуму були добре поінформовані про те, що відбувається, тому що у самому зверненні допущені фактологічні помилки», – говорить вона.

За словами Романюк, заборгованість із зарплати – це дуже комплексне питання, пов’язане з бюрократією у державі, воно не залежить виключно від керівника компанії.

На підтримку Зураба Аласанії на теперішній посаді вже висловились також два урядовці: міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та міністр інформаційної політики Юрій Стець.

Привід до звернення НСЖУ – зміна уряду – Аласанія

Сам Зураб Аласанія називає згадане звернення – «мильною бульбашкою», яких, за його словами, вже було десятки.

Це купа людей, які консервативні дуже, з того середовища, яке хоче повернути, що було раніше, і нічого не змінювати
Зураб Аласанія

«Зараз ще один привід – зміна Кабміну, і вони думають: а раптом спрацює. Це купа людей, які консервативні дуже, з того середовища, яке хоче повернути, що було раніше, і нічого не змінювати», – сказав він.

Загалом від часу, коли Верховна Рада ухвалила закон, який мав би регулювати створення суспільного мовлення, минуло вже два роки. Цього року планується створити юридичну особу «Національна суспільна телерадіокомпанія», яка має об’єднати близько 30 державних мовців.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG