Доступність посилання

ТОП новини

Чи заборонять у Львові концерти українських артистів, які виступають в Росії?


Ілюстрація із соціальних мереж
Ілюстрація із соціальних мереж

Редакційна комісія міськради має написати текст ухвали щодо заборони виступів артистів, які підтримують агресію Росії

Львів – 25 квітня редакційна комісія Львівської міськради має написати текст ухвали щодо заборони виступів у цьому місті артистів, які підтримують агресію Росії проти України. Минулого тижня депутати ухвалили тільки частину назви документа і передали повноваження формування тексту редакційній комісії. Потім його зможе підписати без розгляду міськрадою мер Андрій Садовий. Каменем спотикання проекту ухвали є питання – чи дозволяти у Львові концерти українських артистів, які гастролюють Росією? Наразі є згода стосовно заборони виступів українських та іноземних артистів, які гастролюють в анексованому Криму і на окупованих територіях Донбасу.

ЗАВАНТАЖИТИ

Спершу в проекті ухвали, яку розглядали львівські депутати, мовилось про те, щоб заборонити проведення концертів і розважальних заходів у Львові представникам шоу-бізнесу, котрі пропагують сепаратизм в Україні, підтримують агресію Росії щодо України, ображають честь і гідність українського народу, гастролюють на окупованих територіях Криму і Донбасу, а також обговорювалось питання про те, щоб не дозволити виступати у Львові тим українським виконавцям, які концертують у Росії.

Із таким формулюванням не погодився міський голова Львова Андрій Садовий і його фракція «Самопоміч». Двічі, за ініціативи мера, оголошувалась перерва під час засідання сесії міськради. Андрій Шевців, керівник фракції «Самопоміч» у Львівській міськраді пояснив позицію своїх колег, що вони у Львові хочуть бачити російських акторів, музикантів, які підтримують цілісність України, критикують російську владу.

Росіяни, котрі приїжджають сюди, відкрито засуджують дії президента Росії
Андрій Шевців

«Росіяни, котрі приїжджають сюди, вони відкрито засуджують дії президента Росії, тому як їх можна вдруге не впустити у Львів. Ми хочемо наголосити, що Львів – відкрите для світу місто, толерантне, а культура не терпить заборони», – каже Андрій Шевців.

Львівські депутати більшістю голосів проголосували лише за частину назви ухвали «Про заборону проведення концертів та інших розважальних заходів на території Львова представниками українського та іноземного шоу-бізнесу, котрі під час де-факто російсько-української війни підтримують агресію Росії, пропагують сепаратизм в Україні». Водночас депутати пропустили продовження назви ухвали – а саме про заборону виступати у Львові тим виконавцям, які проводять концерти в Росії та в окупованому Криму і на окремих окупованих територіях Донбасу. Редакційна комісія міськради має написати текст ухвали і визначити, кому дозволити чи заборонити концерти у Львові. А міський голова підпише текст і документ стане чинним.

Активісти протестуватимуть

Керівник фракції «Народний контроль» у Львівській міськраді Валерій Веремчук наголосив Радіо Свобода, що він та його колеги вважають доцільним заборонити концерти не лише тим представникам шоу-бізнесу, які підтримують агресію Росії в Україні, але відстоюватимуть свою позицію, щоб і українським виконавцям, які виступають у Росії, заборонити концерти у Львові.

Їздити сьогодні у Росію, співати і танцювати з агресором у час, коли ми вимагаємо санкції від світу, щоб тиснути на режим Путіна, – це неправильно
Валерій Веремчук

«У чому була ідея? Громадяни України у час військових дій на сході виступають з концертами в Росії, забавляють там публіку, серед якої є наш ворог, а потім тут кажуть, які вони патріоти. Їздити сьогодні у Росію, співати і танцювати з агресором у час, коли ми вимагаємо санкції від світу, щоб тиснути на режим Путіна, – це неправильно. Але позиція «Самопомочі» і управління культури міськради – інша», – говорить Валерій Веремчук.

Власне найгостріше протистояння й виникло щодо українських представників шоу-бізнесу, які виступають з концертами у Росії. Активісти «Економічного бойкотного руху» вимагали від обранців ухвалити саме таке рішення. Керівник руху Олег Радик вважає, що міська влада і провладна фракція не допустять заборони концертів у Львові українським співакам, які гастролюють у Росії.

Якщо виступаєш у Росії, на окупованих територіях в Криму і на Донбасі, то не можеш гастролювати у Львові
Олег Радик

«Вже трішки нудно обливати фарбою, чи якимись мастилами співаків, протестувати, треба це юридично побороти. Якщо виступаєш у Росії, на окупованих територіях в Криму і на Донбасі, то не можеш гастролювати у Львові», – зауважив Олег Радик.

За його словами, активісти мають намір вплинути на редакційну комісію, брати участь у її роботі.

У Львові та області представники громадських організацій блокують концерти українських виконавців, які виступали у Росії, а також тих, які не підтримують збільшення кількості україномовного продукту в радіоефірі України.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG