Доступність посилання

ТОП новини

Газети перекрутили зміст фільму про збитий «Боїнг» – продюсер BBC


Уламки малайзійського літака MH-17 біля села Грабове. 17 липня 2014 року
Уламки малайзійського літака MH-17 біля села Грабове. 17 липня 2014 року

У фільмі покажуть «за» і «проти» ролі України, Росії і ЦРУ в катастрофі малайзійського літака – продюсер Майк Рудін

Британські газети анонсують нібито докази причетності українських військових до катастрофи малайзійського літака MH-17 у новому фільмі BBC. Однак продюсер фільму спростовує такі анонси і говорить про викривлення суті фільму та обіцяє неупереджене розслідування. Експерти говорять, що подібні інформаційні заяви можуть бути російською пропагандою проти досліджень міжнародних експертів.


Британські таблоїди Daily Mail і Daily Express розповіли про документальний фільм BBC, присвячений збитому малайзійському «Боїнгу» рейсу MH-17. Офіційна версія Ради безпеки Нідерландів говорить про використання ракети «земля-повітря» з комплексу «Бук», але британські журналісти обіцяють нові подробиці в інших теоріях катастрофи.

Фільм «Хто збив MH-17» має вийти в ефір лише 3 травня, але британські газети вже повідомлять, що в фільмі наведуть свідчення очевидців, які бачили український штурмовик біля пасажирського літака. Деякі очевидці навіть розповідають про два бойових літаки біля малайзійського «Боїнга», стверджує газета Daily Mail із посиланням на фільм.

У фільмі цитується свідчення місцевої мешканки Наталії Бероніної, але людини із таким ім’ям і прізвищем немає в жодній великій соціальній мережі – ані в Facebook, ані «Вконтакті», ані в «Однокласниках».

Волонтер Тім Златкін, який влітку 2014-го працював журналістом і перебував на місці катастрофи, розповів Радіо Свобода, що «очевидці» біля уламків літака були з інших міст і не могли відповісти на його уточнювальні запитання.

Вони розповідали якісь нісенітниці, у тому числі про переносний зенітний комплекс чи навпаки про ракету, яка була більша від самого літака і летіла з українського боку
Тім Златкін

«В основному, з журналістами спілкувалися мешканці зі Сніжного і Торезу, які розташовані далеко від місця падіння «Боїнга». Вони розповідали якісь нісенітниці, у тому числі про переносний зенітний комплекс чи, навпаки, про ракету, яка була більшою від самого літака і летіла з українського боку. Починаю таким фейковим «очевидцям» ставити запитання – і майже одразу їхні версії розлітаються», – розповів Златкін.

Експерт фільму – автор версії про бомби ЦРУ на борту лайнера

Одним зі спікерів документального фільму «Хто збив MH-17» заявлено експерта Сергія Соколова, якого британські газети називають приватним слідчим, не розповідаючи ані про нього, ані про його минулі заяви про катастрофу. Проте в російських ЗМІ Соколов відомий як екс-охоронець олігарха Бориса Березовського і експерт федерального інформаційного центру «Аналітика і безпека». У наглядовій раді цього центру є полковник ФСБ і депутат Держдуми від «Ліберально-демократичної партії». Керівництво центру називає свою діяльність антикорупційною, але на сторінці центру, в соцмережі у тому числі, анонсують громадські заходи на захист так званої «Новоросії» і проти «київської хунти».

Раніше Соколов у російських ЗМІ заявляв, що пасажирський літак було знищено бомбами, яку заклали в «Боїнг» агенти ЦРУ із голландської розвідки. Його коментарі поширювали такі російські ЗМІ, як LifeNews і «Комсомольськая правда».

Євген Магда
Євген Магда

У коментарі Радіо Свобода співзасновник «Бюро протидії гібридній війні» Євген Магда заявив, що «жовта преса» може натякати на відповідальність України у катастрофі «Боїнга» для привернення уваги до фільму.

Це своєрідний анонс того, що нам досить швидко варто чекати на черговий звіт про кримінальний злочин, який готують голландські органи
Євген Магда

«Я маю сумніви з приводу того, що версія про так зване знищення ракетою «повітря-повітря» цього малайзійського лайнера буде в цьому фільмі як головна. І до того ж, я думаю, що це своєрідний анонс того, що нам досить швидко варто чекати на черговий звіт про кримінальний злочин, який готують відповідні голландські органи», – заявив Магда.

На думку Магди, Росія сьогодні використовує різноманітні форми і методи впливу, у тому числі і нібито незалежного експерта Сергія Соколова, щоб протидіяти інформації групи міжнародних дослідників із Bellingсat. Їхні експертні висновки були прийняті до уваги під час роботи міжнародної слідчої групи.

«Росія розуміє, що позиція бюро «Антей», яку вони можуть оприлюднювати, буде неефективна, проте формальне незалежне дослідницьке бюро – це їхня умовна «відповідь Чемберлену», – заявив Магда.

Газети перекрутили зміст фільму BBC – автор

Радіо Свобода звернулось за коментарем до продюсера програми «Хто збив MH-17» Майка Рудіна. В офіційному коментарі Рудін заявив, що газети перекрутили зміст фільму.

«Газета «Sunday Express» неправильно виклала зміст програми. Всупереч їхнім заголовкам, експерти у фільмі говорять, що малоймовірно, щоб український винищувач міг збити літак «MH17» – вони не можуть літати на такій висоті. У нашому незаангажованому фільмі представлена збалансована точка зору на декілька теорій щодо долі літака», – написав Рудін у коментарі.

У тому числі, зазначив продюсер, у фільмі обговорять «за» і «проти» ролі України, Росії і ЦРУ у знищенні «Боїнга», зокрема покажуть свідчення про використання потужної ракети «земля-повітря».

Побачити тип літака і ракету на висоті 10 кілометрів неможливо – експерт

Експерт із волонтерської організації InformNapalm Антон Павлушко говорить, що побачити на відстані у 10 кілометрів ані пуск ракети, ані тип літака неможливо.

«Тільки якщо це відбувалося прямо над головою і якщо дивитися в одну точку. А діаметр ракети, про яку говорили раніше – Р-60, взагалі близько 12 сантиметрів. Її не побачиш навіть на відстані у кілометр», – зауважує експерт.

На думку Павлушка, якщо б у повітрі були українські військові літаки, Росія могла б легко довести це за допомогою даних військових радарів. Раніше в InformNapalm повідомляли про причетність російських військових у знищенні «Боїнга». Про причетність російської армії також писали автори міжнародного дослідницького проекту Bellingсat.

Майже одразу після катастрофи MH-17 Повітряні сили України повідомили, що 17 липня 2014 року, в день трагедії, військові літаки не виконували польоти в зоні АТО, а зенітні ракетні комплекси не застосовувалися.

Пасажирський літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над Донбасом. Всі 298 людей, які перебували на його борту, загинули.


На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

24.02.2016
За збитий «Боїнг» на Донбасі відповідальні Міноборони Росії і Путін – Bellingcat

Стали відомі імена російських військових, які можуть бути причетні до катастрофи «Боїнга» на Донбасі далі

24.02.2016
Звіт Bellingcat: «Боїнг» збили з «Бука», який доставили з російського Курська

У матеріалах міжнародної групи названі російські військові, яких вважають причетними до трагедії далі

25.02.2016
Компенсації від Гіркіна за загиблих пасажирів MH-17 вимагають у суді США

Представники 18 загиблих пасажирів «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» подали позов до суду Чикаго проти громадянина Росії Ігоря Гіркіна далі

18.04.2016
Росія понад 300 разів обстрілювала Україну з «Градів» зі своєї території – Bellingcat

Це підтверджено аналізом супутникових даних – керівник організації Еліот Гіґґінс далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG