Доступність посилання

ТОП новини

Про смертельні віруси і тих, хто рятує від них


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Розвиток транспорту, їжа, порушення людиною природного середовища – головні причини поширення небезпечних хвороб, вважає американський вірусолог Айлін Марті

Коли у світі трапляється черговий спалах небезпечної хвороби, епідемія національного або міжнародного масштабу, одними з перших на місце подій вирушають лікарі. Міжнародна команда швидкого реагування безвідмовна, професійна і безстрашна. Знаний американський вірусолог Айлін Марті однією з перших вирушила на боротьбу зі спалахом еболи в Африку, а тепер – вірусу зіка в Латинську Америку.

Доктор Марті налаштовує мікроскоп. На периферії власної кухні, за столом із виглядом на океан, вона розглядає зразки. Їй як знаному вірусологу надсилають на експертизу приклади найскладніших випадків інфекційних захворювань з усіх куточків країни. Схований від непрофесійного ока світ мікробів для Айлін Марті – відкрита книга. Люди не бачать бактерій і тому недооцінюють їхнє значення. Хоча саме мікроби, каже дослідниця, справжні аборигени цієї планети.

Різниця між двома бактеріями генетично більша, ніж між вами і зернятком кукурудзи. Ви більше схожі на кукурудзу, ніж одна бактерія на іншу
Айлін Марті

«Якщо уявити, що історія планети – це відрізок від мого плеча до кінчиків пальців, то, відрізавши ніготь, можна стерти всю історію людства. Людська історія буде довжиною з ніготь. Увесь час тут жили мікроби. Різноманітність організмів на цій планеті неймовірна. Лише подумайте, як довго вони живуть тут і як видозмінюються, – порівнює вона. – Різниця між двома бактеріями генетично більша, ніж між вами і зернятком кукурудзи. Ви більше схожі на кукурудзу, ніж одна бактерія на іншу».

Життя на планеті Айлін Марті порівнює із симфонічним оркестром, і люди досі намагаються з’ясувати, яке місце в ньому займають.

«Враховуючи той факт, що бактерії можуть ідеально жити і без нас, я не думаю, що ми граємо головну скрипку», – каже вірусолог.

Попри популярність конспіраційних теорій саме люди, вважає Айлін Марті, винні у спалахах небезпечних хвороб, бо своїми діями порушують природний баланс. І зіка, і ебола – віруси не нові, як звикли вважати люди.

«Ебола існувала на землі принаймні впродовж 35 мільйонів років. Але чому ми бачили такий величезний спалах еболи у 2014 та 2015 роках у Західній Африці і не бачили до цього? Одна з головних причин – те, як ми, люди, змінюємо планету, як ми поводимось, і той факт, що віруси користуються нагодами, які приносять ці зміни. Розвиток нашої транспортної системи – одна з причин, чому вірус може так швидко поширюватися. Але також їжа, яку люди споживають, і, звісно, порушення природного середовища, що теж відіграє в цьому велику роль», – пояснює дослідниця.

Айлін Марті досліджувала еболу ще у військово-морських силах США, де відслужила 25 років. Тому рішення однією з перших податися на боротьбу зі смертельним вірусом до Африки було природним.

«Чи було це страшно думати про те, як впоратися з таким убивчим вірусом, коли немає жодних специфічних ліків? Звісно, було б смішно не боятися. Це з одного боку. А з іншого, я знала все, що мала знати людина, щоби кардинально знизити ризик власного зараження та допомогти людям на місці і завадити вірусу поширитись світом», – каже медик.

За час епідемії, яка завершується лише зараз, загинуло майже півтисячі медичних працівників. Попри режим постійної небезпеки, нині Айлін член відразу кількох команд екстреного реагування, які у разі національної чи міжнародної катастрофи, першими вирушають на місце подій.

Коли ми потрапляємо на місце, незалежно від того, де це, ми можемо з нуля встановити повноцінний відділ інтенсивної терапії лише за 58 хвилин
Айлін Марті

«Коли ми потрапляємо на місце, незалежно від того, де це, ми можемо з нуля встановити повноцінний відділ інтенсивної терапії лише за 58 хвилин. Із кондиціонерами, медикаментами, із 10-ма ліжками, палатами, довести їх до стану готовності і відправити у безпечніше місце», – розповідає доктор.

Повільний ритм життя у Флориді на адреналін надзвичайної ситуації Айлін змінює без вагань. Каже, не може уявити себе в іншій професії. Одна з причин, чому Айлін поселилася тут, в Маямі на березі океану, це те, що так часто ризикуючи життям, вона по-справжньому навчилася його цінувати.

«Майбутнє нікому з нас не гарантоване. Варто намагатися у всьому бачити позитив і брати максимум від кожного дня. Але найважливіше у світі – це наші стосунки з людьми, яких ми любимо», – переконана Айлін Марті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG